Vysokohorská oblast u Prahy? To by čekal málokdo, ale právě takový status má lokalita na jih od hlavního města, na kraji vesnice s Vltavou a hřebeny Brd na dohled a lesem za zády. Architekt stál před úkolem skloubit účelnou moderní architekturu s chráněným přírodním prostředím.

Většinu plochy fasády pokrývá šedá omítka, dětské pokoje jsou zvenku obloženy modřínovým dřevem K členění fasády architekt použil i rohová a francouzská okna, která intenzivně prosvětlují místnosti.Velká parcela na návrší s nádherným výhledem vzala mladou rodinu hned za srdce a o místě bylo rozhodnuto. „Bydlela jsem vždy v rodinném domě na malém městě, život v Praze jsem si nedovedla představit. Podařilo se nám najít optimální kompromis: bydlení v přírodě s dobrou dostupností služeb a možností hlavního města," vysvětluje na úvod paní zděného domu.

Představa o novém bydlení byla celkem jasná - dům v moderním stylu, účelná a úsporná dispozice poskytující dostatečné zázemí pro rodinu se třemi dětmi. „Potkat klienty, kteří vědí, co chtějí, je radost," chválí si architekt Jakub Cajthaml, autor návrhu zděného domu.

„Přáli si prostornou ústřední halu, oddělené zóny rodičů a dětí, pracovnu otevřenou do přírody, bylo třeba zohlednit i to, že synové aktivně sportují. Manželé uměli jasně formulovat svoje požadavky od finančního limitu až po počet a velikosti místností, dispoziční řešení bylo v podstatě hotové po druhé konzultaci."

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Parkování odděleně od domu

Přístupová komunikace vede podél jižního okraje parcely, zděný dům zaujímá zadní severní část. Parkování je řešeno odděleně od domu, aby neubíralo užitnou plochu a příjezdová cesta zbytečně nezmenšovala zahradu. Přístřešek se stáním pro dvě auta a s přistavěnou místností na ukládání zahradní techniky proto stojí hned u vjezdu na zahradu.

Schodiště, vyrobené z oceli a dubových fošen, vypadá elegantně a nevyšlo příliš draho. Kovová konstrukce je opatřena šedým nátěrem.Půdorys domu tvoří dva diagonálně se prolínající čtverce, v jejich průniku umístil architekt halu ve tvaru písmene V s nepravidelným tříramenným schodištěm. Napravo se nachází společná část s jídelnou a kuchyní, nalevo zázemí a pracovna. Na přání manželů vedou z obývacího prostoru i z pracovny francouzské dveře na terasu lemující dům z jižní strany.

V prvním podlaží schodišťový prostor odděluje ložnici rodičů od pokojů dětí. Zbývá ještě dořešit zastínění terasy a interiéru, protože od jara do podzimu se o jižní fasádu sluníčko opírá velmi intenzivně. Jak přitom zachovat jednolitý charakter, bude další úkol pro architekta.

Pultová střecha se sklonem k severní straně

Dispozice není při pohledu zvenčí prvoplánově čitelná, což bylo zřejmě záměrem tvůrce. „Půvabná lokalita si zaslouží stavbu s trochou invence. Hledal jsem způsob, jak dát domu určitou členitost a dynamiku za přijatelných finančních podmínek," vysvětluje Jakub Cajthaml. „Nechtěl jsem se omezit na elementární krychlový tvar, přestože by byl samozřejmě nejúčelnější, nejlevnější a po konstrukční stránce nejschůdnější."

Na architektonický výraz zděného domu má zásadní vliv forma zastřešení, ovšem v prostředí malé obce se směřování k moderní architektuře málokdy obejde bez kompromisů. Vzhledem ke statutu vysokohorské oblasti a charakteru okolní zástavby zde nepřicházela plochá střecha v úvahu, sedlová střecha zase nekorespondovala s konceptem domu. Jako vhodný kompromis se nakonec ukázala pultová střecha se sklonem k severní straně. Místnosti ve druhém podlaží pak využívají prostor pod střechou na celou výšku, na rozdíl od omezených možností v podkroví.

V exteriéru i v interiéru se uplatňuje přírodní dřevo

Dům má odstup od ulice, jeho jižní předpolí tvoří velká travnatá plocha. Členitý tvar, vytvořený prolínáním dvou krychlových hmot, opticky zmenšuje měřítko stavby.Celkový ráz dotvářejí přírodní materiály, vybrané rovněž v souladu s charakterem místa. V exteriéru i v interiéru se hojně uplatňuje přírodní dřevo (obložení fasády, podlahy, schodiště, dřevěná okna). Majitelé domu se nebáli barev a prostřednictvím barevných kontrastů a zajímavých obrazů povýšili novostavbu na útulný domov.

"Dům je mnohem prostornější, než působí zvenku. Dispozice vyhovuje našim potřebám a nic bychom neměnili. Bydlení je pohodlné, s vyváženým poměrem ceny a užitné hodnoty," radují se majitelé z nového bydlení. "Po zkušenostech ze dvou zim chválíme zejména krb, který používáme prakticky denně. Vytopí celý dům rychleji a levněji než elektřina. Zřejmě by se vyplatilo zřídit podlahové vytápění i v obytných místnostech, nejen v koupelnách. Až děti odrostou, pravděpodobně nám bude stačit něco menšího, určitě se obejdeme bez tří koupelen. To je však zatím úvaha do budoucna," zamýšlí se závěrem.

text: Jitka Pálková, foto: Ota Pajer