Parcelu v malé vesnici na okraji Prahy naši hostitelé koupili před několika lety od developerské společnosti. Pro stavbu zděného rodinného domu měla všech pět P: dostatečně velkou plochu, polohu na dosah městské hromadné dopravy, přístup ze severní strany, klidné okolní prostředí a přírodu na dosah.

Z nabízených typových projektů si manželé se dvěma dospívajícími dětmi nedokázali vybrat, a tak jejich kroky vedly do architektonické kanceláře. „Výhodou typového domu je, že předem znáte výsledek, přesto jsme se ale rozhodli pro individuální řešení. Na první fázi stavby, vymýšlení projektu a konzultace s architektem, vzpomínáme jako na příjemné tvůrčí období plné očekávání," komentuje paní domu. „Na tomto místě jsme byli jedni z prvních stavebníků. Záleželo nám na harmonii a souladu s okolím, ale neměli jsme tušení, co na sousedních pozemcích vyroste. Chtěli jsme jednoduchý moderní styl, ve výsledku jsme spíše ostrůvkem střídmosti mezi klasickými domy."

Ideální model dispozice

Podobu domu tedy podmínily především požadavky na jednoduchý nadčasový vzhled a účelné řešení. Architektonická kompozice se skládá z dvoupodlažní obytné části a předsazeného přízemního komplexu garáže a zázemí. Stavební úřad zpočátku nechtěl připustit ani rovnou, ani pultovou střechu, výsledná kombinace rovné střechy garáže a mírně šikmého zastřešení obytné části vznikla jako schůdný kompromis.

"Obávali jsme se, že velké prosklené plochy na jižní fasádě v zimě způsobí velké tepelné ztráty, a tak jsme se rozhodli pro izolační trojskla, přestože v projektu byla navržena dvojskla. Tato volba nebyla vhodná - v létě se trojsklo rozžhaví na vysokou teplotu a vnitřní prostor domu se přehřívá. Budeme to řešit venkovními žaluziemi. Podle odborníků patří do standardně tepelně izolovaného domu okna s dvojskly, jižní stranu doporučují stínit předokenními žaluziemi nebo roletami. Trojskla jsou určena do pasivního domu," vyprávějí majitelé domu.

Podlaha v pokoji, dřevěná paluba terasy a trávník jsou v jedné rovině

Pozemek s přístupem ze severní strany měl vhodné podmínky pro čisté a přehledné dispoziční řešení s ideální orientaci místností ke světovým stranám. Zázemí a garáž jsou umístěny při severní fasádě, hlavní obytný prostor spojený s kuchyní hledí velkými prosklenými plochami na zahradu v jižní části pozemku. Obývací pokoj pokračuje v exteriéru krytou terasou, podlaha v pokoji, dřevěná paluba terasy a trávník jsou téměř v jedné rovině, což dává příjemný pocit sounáležitosti s přírodou. Ložnice v patře mají rovněž okna na osluněnou stranu.

„Náš dům je poznamenán syndromem úniku z paneláku," vysvětluje paní domu. „Dispoziční uspořádání bylo od počátku praktické a funkční, ale přání rozšířit vstupní chodbu i některé obytné místnosti vedlo například k tomu, že jsme vypustili spíž přístupnou přímo z kuchyně, čehož dnes trochu litujeme."

Finále stavby ve vlastní režii

Realizaci stavby a zařízení interiéru převzali majitelé převážně do vlastních rukou, architekt vykonával autorský dohled. Hlavním kritériem při výběru materiálů byly úspory energie, trvanlivost a nenáročná údržba. Proto si vybrali zdivo s nejlepšími tepelněizolačními parametry, dubové podlahy, keramické dlažby a vytápění hlavní obytné místnosti podlahovými konvektory. „Se stavební firmou jsme byli spokojeni, problémy nastaly pouze u odvodnění ploché střechy, do níž zatékalo, takže jeden vnitřní vtok bylo nutno vyměnit. Potvrdila se všeobecně známá zkušenost, že první dům je jako úkol nanečisto," utvrdili se majitelé 4,5 miliónového komplexu.

text: Jitka Pálková, foto: Filip Šlapal a Věroslav Sixt