Instalovat v rodinném domě prosklený výtah je dnes v českých luzích a hájích zpravidla považováno za extravaganci. Zděný dům, který vám představujeme, ale překračuje obvyklý rámec současného standardu bydlení ještě v mnoha dalších směrech.

Kuchyňská linka byla vyrobena na zakázku podle návrhu architektů. Dvířka jsou z MDF desek v provedení s vysokým leskem. Kuchyň je oddělena od chodby posuvnými dveřmi s dýhou wengé.Původně to byl symetricky uspořádaný zděný dvojdům se dvěma provozně samostatnými bytovými jednotkami. Noví majitelé, rodina se dvěma dětmi školního věku, viděli největší hodnotou v atraktivní lokalitě. „Klidná vilová čtvrt na jižním okraji Prahy nabízela dostupné zázemí i veřejnou dopravu a jako bonus navíc širokoúhlý výhled na hlavní město. Proto jsme před bydlením v satelitu za městem dali přednost úpravě několik let starého domu," vysvětluje naše hostitelka.

Protipól představovaly náročné terénní podmínky. Pozemek leží v relativně strmém severním svahu, lemovaném ze severní a jižní strany veřejnými komunikacemi - využití zahrady je tedy do určité míry omezené, ve slunné jižní části zbylo místo jen na úzkou předzahrádku. Stavba má z jižní strany napohled dvě a půl podlaží, ze severní strany jsou vidět podlaží čtyři.

Hala s proskleným výtahem

Návrh rekonstrukce manželé svěřili architektům z projekční kanceláře Ateliér 6, kteří navrhovali i původní stavbu. „Snažili jsme se navázat na stávající princip vnitřní i vnější vnitřní symetrie a také z větší míry zachovat vnější vzhled," vysvětluje architekt Ondřej Moravec, spoluautor návrhu. Obě poloviny zděného domu propojili v jeden celek probouráním dělicí středové zdi, odstranili dvě boční schodiště (v původních bytech) a nahradili je novým ústředním komunikačním jádrem, velkou halou s proskleným výtahem a skleněným schodištěm.

„S požadavkem na instalaci výtahu v rodinném domě se setkáváme velmi zřídka," komentuje architekt. „V tomto případě nejde jen o jakousi pojistku na pokročilejší věk, celá rodina výtah opravdu využívá. Také architektuře domu to podle mého názoru prospělo, vzdušná konstrukce schodiště a prosklená šachta vnesly dovnitř hodně světla a také nevšední estetiku, která nachází odezvu i v ostatních částech interiéru," všímá si.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Zajímavě komponované průhledy

Prostorová skladba, výběr materiálů i vnitřní zařízení jsou koncipovány s důrazem na maximální transparentnost. Jednotlivé zóny se navzájem spojují a prolínají v horizontálním i vertikálním směru, světlo (i lidé) mohou bez zábran procházet domem, nebo se oddělit pomocí posuvných dveří. Vertikální prostory, které vznikly v místě vybouraných schodišť, zůstaly volné. Vnášejí do interiéru příjemnou hru s horním světlem a zajímavě komponované průhledy.

Vstup na pozemek (z jižní strany) architekti navrhli v souladu s architekturou domu.V suterénu se nachází technické zázemí a garáže s vjezdem z ulice vedoucí podél spodní - severní hranice pozemku. Po vybourání části suterénu stavebníci objevili netušené sklepní prostory, pro něž se „za pochodu" našlo využití - po razantních stavebních úpravách tu vznikl kinosál a vinotéka s klimatizovaným skladem vína a malou kuchyňkou.

Za prosklenými stěnami dřevěné terasy.

Hlavní vstup „pro pěší" se nachází v prvním podlaží, dominuje jižnímu průčelí. Hned za zádveřím se šatnou následuje schodišťová hala a chodba, dělící dispozici na část rodinnou po levici (obývací pokoj, jídelna a kuchyně) a společenskou po pravici (společenská místnost, bar, pracovna). Sezení jsou v obou částech orientována na jižní stranu, za prosklenými stěnami se obytná plocha rozšiřuje o dřevěné terasy.

Ve druhém podlaží se odehrává privátní část rodinného života. Dětské pokoje se nacházejí v osluněné jižní části se zvýšenými stropy, každý ze synů užívá vlastní balkon. Severní polovinu tohoto podlaží zaujímá ložnice rodičů s vysoce nadstandardním zázemím - velkou šatnou a komfortní koupelnou, vyzývající k příjemné relaxaci. Najdeme tu i pokoj pro hosty s vlastním příslušenstvím a domácí tělocvičnu.

Panoráma Starého Města a Hradčan

A kam vede další schodiště? Nevyužít impozantního výhledu ze střechy zděného domu, který korunuje panoráma Starého Města a Hradčan, by bylo takřka hříchem. Střešní terasa, vybavená malou kuchyňkou a skladem zahradního nábytku, dává domu další významnou přidanou hodnotu.

Pracovna pána domu má hezký výhled ven. V popředí je vidět bar zhotovený na zakázku. Čelní stěnu tvoří travertinová deska s otvory, jimiž prosvítá světlo.Unikátní architektonický koncept si vyžádal interiér navržený na míru prakticky do nejmenších detailů. Sériově vyráběný původ vykazuje pouze sedací nábytek, elektrospotřebiče, sanitární technika a svítidla, na počátku všeho ostatního stály vize architektů z Atelieru 6. „Inspirovali jsme se třicátými lety minulého století, která považujeme za vrcholné období architektury a designu," vysvětluje Ondřej Moravec.

Architektura na hraně techniky a umění

Pro zařízení, formované ve střízlivém geometrickém duchu, zvolili tradiční ušlechtilé materiály, oblíbené i ve zlaté éře českého funkcionalismu - teakové dřevo a dýhu wengé, nerez ocel, terazzo, na kamenné obklady použili travertin, pískovec a mramor. K nebývale vzdušné atmosféře otevřeně, někdy i skrytě rafinovaně přispívají transparentní prvky - skleněné tvárnice, čiré a matné sklo, exotický onyx a další.

Na jižní fasádě spolu sousedí hladká omítka, obklad cihelnými pásky, prosklené plochy a hliníkové profily. Zádveří je prosvětleno stěnou vyzděnou z tvárnic Vitrablok v matném provedení.Tento interiér ale nemůžeme chápat jen jako užitný prostor, potvrzuje totiž známou tezi o tom, že architektura se pohybuje na hraně mezi technikou a uměním. Nepostrádá emotivnost, hloubku, gradaci, vrcholí v několika dominantách. Obraz od Ondřeje Vorla, zhotovený na zakázku do společenské místnosti, působivé akvárium, umístěné mezi jídelnou a obývacím pokojem, i další navržené artefakty spoluvytvářejí jakýsi vnitřní genius loci, povznášejícího ducha, který by měl naplňovat každý domov, ať už bydlíte ve velkém či v malém domě.

"Výběr, kvalita a jednoduchost použitých prvků mobiliáře a jejich vzájemná kompozice v otevřeném prostoru vycházejí ze snahy vytvořit moderní a nadčasový bytový interiér. Chtěli jsme vyloučit módnost a tedy určitou pomíjivost," shodují se autoři projektu z Atelieru 6.

text: Jitka Pálková, foto: Věroslav Sixt