Nevelká dřevostavba na okraji vesnice ve středních Čechách vyvrací předsudek, že úsporné stavby nejsou kvalitní. Architekt maximálně využil potenciál tradičních hodnot, moderních materiálů a nejnovějších technologií.

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru z MDF desek, smetanový lak s vysokým leskem přidává prostoru na vzdušnosti. Manželé si vybrali vestavné elektrospotřebiče MORA. Obvyklé závěsy nahrazují subtilní rolety.

Shoda šťastných okolností vedla k tomu, že mladé dvojici se podařilo získat pozemek za výhodnou cenu. S bydlením v bytě byli do té doby spokojeni, nyní však získali nový impuls a motivaci.

Nejvýhodnější poměr kvality a ceny

„Dům jsme plánovali jako startovní bydlení s možností budoucí dostavby. Z ekonomických důvodů pro nás byla na prvním místě úspornost, co nejvýhodnější poměr kvality a ceny, a proto jsme se zaměřili na dřevostavby," vysvětlil nám majitel domu. „Občas jsem měl možnost sledovat, co se děje na staveništi zděného domu vedle nás. Dřevostavby se mi líbí také proto, že jde o přesnou a čistou technologii. Přesně víme, co máme pod omítkou, což se o našich sousedech říci nedá..."

Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení přicházela v úvahu jedině stavba na klíč. Původně si vybrali projekt typového bungalovu, úpravy podle vlastních představ by si však vyžádaly značné náklady navíc. „Také jsme hledali firmu, která dřevostavby nejen navrhuje, ale má i praktické zkušenosti s realizací. Našim požadavkům nejvíce vyhovovala společnost DOMESI. Líbí se nám i jejich architektonický styl, kompaktní úsporné domy, kterým ani při relativně nízké ceně nechybí nápaditost a kvalita provedení."

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dům na ploše bytu

Přestože zcela novou výstavbu v místě neomezuje žádná striktní regulace, do prostředí malé vesnice architekti zvolili tradičně tvarovaný obdélníkový dům se sedlovou střechou a proporcemi venkovských stavení. Hlavní štít se obrací k jihu, do zahrady s krásným výhledem na malý listnatý háj.

Celková užitná plocha 111 metrů čtverečných odpovídá většímu čtyřpokojovému bytu, obytný komfort je však nesrovnatelný. V úsporné dispozici, v níž je schodiště začleněno do obytného prostoru a komunikace a zázemí zabírají jen nezbytně nutnou plochu, se podařilo vytvořit prostornou společnou obytnou část se sezením, jídelnou a kuchyní.

Na přání majitelů jej opticky zvětšuje a prosvětluje zvýšený strop (275 cm) a velké prosklené plochy na celou výšku místnosti, oddělující dřevěnou podlahu od trávníku. V budoucnu bude za tímto předělem společná obytná část pokračovat venkovní dřevěnou terasou. Patro je rozděleno na tři pokoje, koupelnu a šatnu, pobyt v každé místnosti zpříjemňuje hezký výhled na pole a háj a také na sousední střechy s věží kostelíka v pozadí.

Všechny cesty vedou ke kvalitě

Při zařizování interiéru a výběru materiálů hrála rozhodující roli kvalita v poměru k ceně. Fasáda je proto obložena ze dvou stran velkoformátovými cembonitovými deskami a ze dvou stran borovicovými palubkami v úpravě thermo-wood, která dodává dřevu vysokou pevnost a odolnost proti povětrnosti a po čase mu propůjčuje přirozenou patinu.

Hlavní průčelí domu směřuje na jih do zahrady. Severní a východní fasáda, které nejvíce trpí, jsou obloženy odolnými cembonitovými deskami.Okna chrání venkovní kovové žaluzie. Dřevostavba si tak po desítky let zachová hezký vzhled, zvýšené náklady se majitelům v budoucnu vrátí prodloužením životnosti stavby a také jim usnadní život, nevyžadují totiž žádné nátěry ani jinou údržbu.

Lustry v bruselském stylu

„Děláme dřevostavby od základu až po interiér. Využíváme vlastní technické know-how, vysoká kvalita provedení, moderní architektonický výraz a řešení až do detailu jsou pro nás na prvním místě před rychlostí výstavby," říká architekt Pavel Horák, autor návrhu domu. Jednotlivé místnosti manželé zařizují postupně kombinací nábytku z IKEA a kvalitních doplňků a solitérů. Jejich pýchou jsou pracně „vysháněné" lustry v bruselském stylu, které zaznamenaly velký úspěch na mezinárodní výstavě Expo v Bruselu v r. 1958. Každou místnost zdobí jiný „kousek", interiér je tak originálním způsobem sladěn a propojen.

text: Jitka Pálková, foto: Daniela Dostálková