Úsporný dům, postavený na východ od Prahy, využívá moderní technologie i tradiční východní učení. Silueta prozrazuje inspiraci starým japonským uměním skládání papíru, pod pláštěm najdeme prvky pramenící z filozofie feng-šuej i výrobky z teakového dřeva z Indonésie.

Součástí obývacího prostoru je kuchyňská linka z IKEA, vestavěná pod galerii a doplněná atypickými skříňkami a zděným varným ostrůvkem.Tiché zákoutí s výhledem na jih k lesu vyhovovalo manželům jak klidnou polohou, tak blízkostí přírody a dobrou dostupností hlavního města. Dlouhá úzká parcela, táhnoucí se od příjezdové cesty směrem k východu, přímo vyzývala ke stavbě jednoduchého obdélníkového domu.

„Obrátili jsme se na architekta Tomáše Klance, který nás zaujal svým výtvarným stylem, a tak samozřejmě nezůstalo u prvoplánového řešení," vysvětluje další vývoj majitelka domu.
Kompozice stavby vyplynula ze situace na parcele, místních regulačních podmínek a autorovy invence. Místní stavební úřad, jak tomu často u nových příměstských čtvrtí bývá, požadoval jednopodlažní stavbu se sedlovou střechou, případně s obytným podkrovím. Architekt transformoval tyto požadavky do atypické formy využívající zkosených rovin.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dům jako japonské origami

Vyšel ze základního obdélníkového půdorysu, který narušil částečně zkosenou jižní obvodovou stěnou a zastřešil kombinací podélné pultové střechy a příčně orientované asymetrické sedlové střechy, která se láme nad půdorysem jako japonské origami. V jižním průčelí tak vznikl charakteristický dominantní štít, který dává jednoduchému domu nezaměnitelnou dynamickou siluetu.

Koupelna je zajímavou kombinací keramické dlažby, benátského štuku, přírodního dřeva a skla. Podlahu ve sprše pokrývá mozaika.Jednoduchá dispozice začíná na západní straně krytým automobilovým stáním a oddělenou dřevěnou terasou, která se směrem k východu rozšiřuje a přechází ve společnou obývací část. Tento prostor, akcentovaný funkční náplní i vysokým stropem otevřeným do štítu, obsahuje sezení, jídelnu, kuchyň a galerii, přístupnou po vřetenovém schodišti. Slunce sem přichází prosklenou jižní stěnou, která opticky propojuje bydlení se zahradou.

Otevřená podélná chodba

Ze společné obývací části vychází otevřená podélná chodba, která rozděluje zbytek dispozice na „teplou" jižní část - ložnici rodičů a dětský pokoj, který lze v budoucnu rozdělit příčkou na dvě místnosti, a „chladnou" severní část - hlavní vstup, WC, technickou místnost a koupelnu.

Chodbu zakončuje šatna prosvětlená francouzským oknem. V podkroví se nachází malá pracovna a čajové sezení na galerii a další pokoj orientovaný na sever, který lze využít pro hosty, jako hernu atd.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Snaha o zdravé bydlení spjaté s přírodou

Vybavení interiéru paní domu přivítala jako velkou možnost seberealizace a pečlivě jej promyslela do všech detailů. Přiznaná konstrukce krovu, podlahy a nábytek ze dřeva a vlastnoručně prováděné hliněné omítky odrážejí snahu o zdravé bydlení spjaté s přírodou.

Terasa je prosklenou nárožní stěnou propojena se společnou obývací částí domu.Tlumené teplé barevné odstíny, masivní tvary, oblé hrany a nároží prozrazují inspiraci učením feng-šuej. Atmosféru dolaďují nábytkové kusy a orientální dekorace vyrobené v Indonésii podle návrhů Tomáše Klance. Oproti exteriéru, kterému udávají tón pravé a ostré úhly, dům uvnitř získává příjemně zemitou „kulatou" příchuť, která zahřeje u srdce stejně jako poctivě vyzrálé víno. Vzhledem k finančním možnostem mladá dvojice naplánovala realizaci stavby svépomocí.

„Netroufali jsme si provádět vlastními silami kompletní dřevostavbu, a proto jsme se rozhodli pro kombinaci zděné a dřevěné konstrukce," vysvětluje majitelka. „Dřevo na stropy a krovy pochází z vlastních zdrojů, stěny jsou zděné z vápenopískových bloků a zateplené z vnější strany. Jde o výhodné spojení, dům má výborné energetické vlastnosti, dlouho drží teplo, a v létě se naopak nepřehřívá. Je navržen jako nízkoenergetický, šetřili jsme na stavbě a vybavení interiéru, ale investovali jsme do vytápění tepelným čerpadlem s řízeným větráním a teplovzdušným systémem s rekuperací, takže náklady na provoz domácnosti se výrazně snížily."

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk