Novostavba na unikátním místě na návrší v oblasti Malé Skály má napohled zcela moderní výraz. Ve druhém plánu ale objevíme respekt k přírodním podmínkám a poznání principů a znaků zdejšího tradičního stavitelského umění.

Kuchyňská linka má dýhovaný povrch, mořený do odstínu koňaku. Varné centrum s ostrovní digestoří a barovým pultem tvoří atraktivní prostorový předěl.Zatímco v údolí kolem Jizery vyrostly v devatenáctém století, s příchodem železnice zděné domky s falešným hrázděním, roubením a dalšími „pseudo" prvky v historizujícím slohu, který do této krajiny nepatří, na okolních svazích zůstala díky chalupářům dodnes zachována původní podhorská zástavba. Tradiční roubená lidová stavení po staletí vytvářejí nezaměnitelný obraz této oblasti.

Majitelé pozemku si přáli, aby mezi okolní zástavbu a do krajiny jejich nový zděný dům dobře zapadl, a proto se obrátili na architekta Petra Fuchse, který má k místu osobní vztah a léta zde profesionálně působil (zpracovával územní plán sousední obce Rakousy, podílel se na rekonstrukci zdejších památek a jeho rukopis nesou i prvky drobné architektury - autobusové zastávky, poutače, rozcestníky a podobně).

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Atypický dům

„Architekt by v tak krásném prostředí neměl příliš usilovat o své zviditelnění," říká Petr Fuchs. „Hledám harmonii s okolím, navrhuji domy soudobého charakteru, kde se uplatňují i tradiční formy. V tomto smyslu neodmítám ani určitý experiment, chápu, že klient si žádá originál. Stavba by ale neměla konkurovat přírodě, velmi záleží na citu, vkusu a odpovědnosti."

Pokoj pro hosty je obložen dřevem, na jižní straně na něj navazuje pergola.Vytvořit tento zcela atypický dům se podařilo pouze díky tomu, že stavebníci i jejich otec mají blízký vztah k místu, výjimečný technický talent a přehled o stavebních materiálech. "Stavbu vedli sami, bez prováděcí dokumentace, a za architekta domýšleli některé detaily a technická řešení," prozrazuje autor projektu architekt Petr Fuchs.

Moderní stavení

"Ne vždy to bylo k mé naprosté autorské spokojenosti, například dešťové svody jsem chtěl zapustit do fasády, o umístění bazénu jsem měl jinou představu atd. Výsledek ale považuji na místní poměry za velmi zdařilý, vznikl tu „malý velký" dům, který neuráží nádherné Suché skály v pozadí," pochvaluje si autor zděného energeticky úsporného domu.

Forma energeticky úsporného zděného domu vychází z  terénního reliéfu a protáhlého tvaru pozemku, který se v podélné ose vine směrem k západu. Hřeben sedlové střechy vede rovnoběžně s vrstevnicemi. Princip půdorysu, který má tvar rozevřeného L, respektuje půdorys pozemku a vychází z archetypu zdejších tradičních stavení se síní, komorou a světnicí se spaním nahoře.

Z kuchyně lze servírovat na krytou terasu

Roh obývacího pokoje vyplňuje jídelna s „poctivým“ masivním dubovým stolem pro 10 osob.Převedeno do moderního pojetí, funkci síně plní zádveří, šatna a místnost pro psa. Světnice je obývací pokoj s jídelním koutem, otevřený přes horní podlaží do krovu. Na severní straně na obývací pokoj navazuje kuchyň, na východní straně vstupní partie, sociální a technické zázemí a hostinský pokoj vybavený vlastním zázemím a samostatným vstupem na zahradu.

Z kuchyně lze servírovat i ven, na krytou terasu zapuštěnou do západního nároží zděného domu. Za plnohodnotné členy rodiny manželé považují i své psy, proto jim náleží vlastní místnost se sprchou a samostatným vstupem na zahradu.

Nádherný obraz okolní krajiny

Obývací pokoj je otevřeným schodištěm propojen s galerií v podkroví, z níž se vchází do pracovny a ložnic. Všechny funkční zóny v domě tak spolu navzájem komunikují, ale zároveň zůstává zachováno soukromí. Koupelna je položena v úrovni mezipodesty, prostor nad sníženým stropem architekt využil pro technické zařízení - nádrž na ohřev užitkové vody.

Také koupelny mají teplé vyznění, k obkladu v pískových odstínech si majitelé vybrali skříňky s lakovaným povrchem a dezénem buku.Dispozice se přizpůsobuje základnímu rozměrovému modulu 120 x 120 cm. Do architektonického konceptu energeticky úsporného domu se jasně promítá i poloha ve svahu s panoramatickým výhledem do kraje - celé podkroví po obvodě lemuje pásové okno a do každé místnosti vstupuje nádherný obraz okolní krajiny. Když není sluníčko příjemné, okna lze zastínit posuvnými žaluziemi.

Interiér v duchu místní tradice

Také konstrukční řešení domu je inspirováno místní tradicí. „Vesnické chalupy s dřevěným pláštěm a malými okénky bychom mohli charakterizovat jako nízkoenergetické, a tudíž ekologické, protože jsou úsporné a dokonale využívají přírodní materiál z místních zdrojů," vysvětluje Petr Fuchs.

Nová stavba v Malé Skále také využívá nízkoenergetický princip. Spodní část, až po úroveň parapetu oken v podkroví zděná z tvárnic Porotherm, akumuluje teplo a otevřeným ústředním prostorem jej vyzařuje do podkroví, které má dobře tepelně izolovanou sendvičovou dřevěnou konstrukci.

Interiér zděného domu si manželé zařídili sami v duchu místní tradice a podle vlastního vkusu, ve velké míře tu rovněž uplatnili přírodní dřevo tónované do odstínů pinie a koňaku. Umělým hmotám je vstup zakázán!

text: Jitka Pálková, Petr Fuchs, foto: Ota Pajer