Správné či nevhodné řešení kuchyňské linky významně ovlivní každodenní provoz domácnosti. Proto se naši čtenáři při rekonstrukci starší kuchyně v rodinném domě obrátili na bytového designéra Dušana Urubu.

První varianta řešení využívá pro nábytkovou sestavu pouze 2 stěny, stěna s oknem zůstává volná.Kuchyň je umístěna v nice o rozměrech 474,5 x 317,5 cm, která se přímo otevírá do společné obývací části v přízemí rodinného domu. Denní světlo sem přivádí dlouhé pásové okno ve východní stěně pod stropem. V celém prostoru byla položena nová plovoucí podlaha s dezénem ořechového dřeva. Interiérový designér Dušan Uruba ze studia Exx se rozhodl navrhnout dvě různé varianty, obě s využitím ergonomických standardů pro zařizování kuchyní.

V obou případech vyšel z přání majitele vytvořit varný ostrůvek, který vymezí a částečně oddělí kuchyň od obývacího pokoje. Celý prostor kuchyně je osvětlen sérií stropních reflektorů zabudovaných v sádrokartonovém stropním podhledu.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz.

Kombinace bílého laku s vysokým leskem

Varný ostrov a pracovní plochu rámuje deska s dýhovaným povrchem z tropického dřeva macassar.První variantu designér pojal jako klasickou v nadčasovém duchu, s jednoduchými minimalistickými tvary a čistými hladkými plochami dvířek bez úchytek. Zkombinoval bílý lak s vysokým leskem a lakované tropické dřevo macassar s výrazným fládrem. V popředí stojí tři metry široké ostrovní varné centrum s výsuvnou digestoří, zapuštěnou do ostrůvku. Podél čelní stěny se nachází sestava spodních skříněk s dlouhou pracovní plochou (mycím centrem), horní část tvoří dlouhá otevřená police a řada uzavřených nástěnných skříněk zavěšených pod stropem.

Levou stranu kuchyňské linky zaujímá kompaktní vysoká skříňová sestava s úložnými prostory a zabudovanými  elektrospotřebiči – chladničkou, mikrovlnnou troubou, kávovarem a horkovzdušnou troubou. Elektrospotřebiče jsou umístěny v horizontální linii ve výšce 100 cm nad podlahou. Skříňky byly vybrány z programu německého výrobce Leicht. Pravá kuchyňská stěna zůstává volná, designér ji ozdobil dekorativní tapetou s přírodním vzorem.

Designér využil všechny obvodové stěny

Druhý návrh je odvážnější, pestřejší a tvarově bohatší, kombinuje více materiálů rozdílných barev a vlastností. Světlá dýha běleného dubu vyniká ve spojení s šedým lesklým lakem a prvky ze zeleného corianu a nerezu. Designér využil všechny tři obvodové stěny.

Pod okno umístil sestavu se zabudovanými spotřebiči, uspořádanými v horizontální linii. Čelní stěnu zaujímají skříně na celou výšku prostoru s vestavěnou chladničkou a horizontální nikou na odkládání předmětů. V levé části kuchyně se nachází soustava spodních skříněk s mycím centrem a nástěnnou policí. Na ústřední varný ostrůvek navazuje atypický barový pult se dvěma stoličkami pro malé stolování. Pro vytvoření nábytkové sestavy byly použity moduly Varenna od italského výrobce Poliform.

Digestoř integrován ve stropním podhledu

Dřez ve zvýšené úrovni 90 cm šetří záda při mytí nádobí. Obložení stěny je v dezénu běleného dubu.U obou variant najdeme zajímavé umístění digestoří, v prvním případě je zapuštěna do varného ostrůvku, ve druhém je integrována ve stropním podhledu. „Nestandardní umístění digestoří přispívá k neotřelému vzhledu kuchyně a na rozdíl od klasických digestoří necloní výhled z kuchyně a umožňuje nerušenou komunikaci s rodinou,“ říká Dušan Uruba.

U obou návrhů nábytek doplnil tapetou s výraznými vzory. „Použití tapet se neomezuje jen na obvyklé prostory, na obývací pokoj či v ložnici. Nemusíme se bát experimentovat s výraznými vzory, mohou vzhled kuchyně elegantně pozvednout.“

text: Jitka Pálková, návrh: Dušan Uruba, vizualizace: Studio Exx