Manželé s dvěma dětmi si přáli nový centrální prostor podkrovního bytu, kam se měl vejít obývací pokoj, kuchyň a pracovní místo. Designérka Bára Nováková Barathová si s proměnou poradila vskutku originálně a přišla i s bonusem v podobě dětské skrýše nad trámy.

Záměr designérky opticky zvětšit a provzdušnit podkrovní prostor s přiznanými trámy se podařil.V členitém podkrovním prostoru s nízkou světlou výškou před okny jsou přiznané nosné prvky v podobě komínu, nosné dřevěné trámy a šikminy. Při výběru stylu a materiálů do tohoto interiéru vycházela designérka ze stávajících dřevěných prvků v podobě střešních trámů a vstupních posuvných dveří.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Přírodní dub přiznaných trámů se objevuje i na podlaze, pracovní desce a v dýze konferenčního stolku.Základními barvami interiéru jsou tedy dub a bílá barva, které zvýrazňuje černá a odstín hnědošedé a zelené. Kuchyň je řešena tak, aby mohutné části úložných skříněk byly ukotveny podél stěny a zbytek zůstal otevřený do prostoru. Korpus kuchyně je vyroben z matného lamina, povrch z lesklého lamina, což je levnější varianta laku, ale se stejným efektem. Jídelní stůl vybíhající dubovou pracovní deskou kuchyně do tvaru ostrůvku tvoří přirozený přechod do zóny obývacího pokoje.

V podkrovních bytech je lepší zůstat při zemi, aby se nesnižovala světlá výška místnosti. Proto nízká sedačka se sklopnými podhlavníky, které po odklopení směrem kolmo umožňují sedět na sedačce zezadu jako na baru.Na kuchyňskou část volně navazuje malá pracovna v podobě zavěšeného pracovního stolu na komíně. V obývací části je centrálně umístěna pohovka na přiznané podnoži se sklápěcími podhlavníky, které prostor opticky nesnižují svou výškou. Skloubit úložný prostor a zároveň vstup do dětské skrýše nad trámy se podařilo pomocí obývací stěny, která supluje schodiště, a to skříňkami zavěšenými na ocelových konzolách s pojízdnými čelními posuvy z plechu zamezujícími uklouznutí do strany.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Vyváženost prostoru

Schody do skrýše a závěsné skříňky v jednom jsou navrženy tak, aby jejich úhel sklonu byl rovnoběžný s diagonálou šikminy stromu, čímž designérka docílila vyváženosti prostoru. Zastínění ve formě posuvných textilních panelů alias japonské stěny zároveň opticky zvyšuje světlou výšku místnosti, která je před okny nejnižší.

text: Edita Erbsová, foto: Petr Hrubeš