Rekonstrukce nebytového prostoru v přízemí činžovního domu v centru Brna měla jasné zadání. Minimalistický byt v bílé barvě, z níž vynikne původní klenba.

Bývalá konírna v přízemí bytového domu v Brně dlouho fungovala jako sklad prodejny. Skládá se ze dvou traktů - dlouhé síně orientované podélnou stranou do zahrady a zázemí. Majitel si uvědomil krásu vnitřních prostorů s mohutnými sloupy a výhodnou blízkostí zahrady. Proto se rozhodl zrekonstruovat sklad na byt. Záměrem bylo vytvořit otevřený světlý prostor pro bydlení jedné osoby a ponechat důraz na dva zachovalé pískovcové sloupy a cihelné klenebné pasy.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kuchyňská linka plně využívá prostor niky v předsíni, která je volně průchozí do obývacího prostoru.Rekonstrukci předcházelo rozsáhlé podchycení statiky domu, protože na střední zdi s pilíři stojí všech pět podlaží nad bytem.

Architekti zvolili jako přirozenou prostorovou dominantu bytu středovou stěnu s historizujícími sloupy. V hlavní „síni" vytvořili obytnou část s lineárním uspořádáním jídelna - sezení - ložnice, zakončenou úložným prostorem. Je propojena se zahradou vysokými klenutými okny. Na jídelnu přímo navazuje kuchyň (bíle lakovaná linka je vestavěna v nice) a zázemí - koupelna s WC.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Velká klenutá okna přivádějí denní světlo ze zahrady ve dvoře.Podlahu pokrývá světlá stěrka

Minimalistické vybavení interiéru je navrženo v elementárních geometrických tvarech. Povrchům stěn, podlah a nábytku vládne bílá barva, červené sezení dodává prostoru správnou míru barevného akcentu, aby nepůsobil fádně. Podlahu pokrývá světlá stěrka, stěny a stropy včetně kleneb jsou hladce omítnuté, avšak kombinace materiálů a světel rozehrává hru, která naplňuje celý byt nekonečnou řadou možností.

text: ateliér Manua, Jitka Pálková, návrh: ateliér Manua