Nevyhovující rozměry koupelnové místnosti vedly mladé manžele k radikálnímu řešení, a tak z větší místnosti, určené původně pro pracovnu, učinili oázu klidu a relaxace - koupelnu.

Poradna na Dumabyt.cz

Původní dispozice přízemí, podle níž se vedle pracovny s rozlohou přibližně 9 m2 nachází ještě menší místnost s rozměry 2,4 x 1,9 m určená pro koupelnu, připadala od začátku majitelům budoucího rodinného domu zcela nevyhovující. Přestože pracovnu ve svém domě potřebují, rozhodli se oba prostory zaměnit a využít rozměrnější z obou místností pro potřeby rodinné koupelny.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Vybavení a zařízení koupelny

Bytový designér, na něhož se majitelé patrového rodinného domu obrátili s prosbou o pomoc při utváření finální podoby místností, rozhodně odmítl variantu, v níž manželé požadovali spojení obou prostor v jeden multifunkční celek. Proti tomuto řešení hovořily jak odlišné funkce obou místností, jež by šlo jen stěží skloubit, tak též příliš rozdílné požadavky na vybavení a zařízení pracovny i koupelny. Za praktický však designér považoval návrh druhý, který předpokládal záměnu místností.

Interiér místností dotváří drobná mozaika Tetris v bílém a oranžovém provedení, doplněná velkoplošnými obklady a dlaždicemi kolekce Spirit ve třech odstínech teplých barevných tónů s rozměry 45 x 45 cm, jež umocní stylový kontrast velkého a malého formátu, cena 713 Kč/m2 (RAKO).

Protože přáním majitelů bylo umístit do koupelny jak vanu, tak i sprchový kout, bytový designér se rozhodl vyklenout do oblouku stěnu sousedící s pracovnou, čímž získal kruhový prostor potřebný pro instalaci sprchového koutu. Podobně „prohnul" také příčku oddělující vchod do koupelny a vanu, zapuštěnou do obkladu, před níž navíc vznikl uvnitř stěny úložný prostor. Prostor naproti vaně osadil designér dvojumyvadlem atypického tvaru s rozměrnou odkládací plochou, stěnu za ním pokryl velkým zrcadlem.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Barevné variace v koupelně

Pod umyvadlem nalezneme závěsnou umyvadlovou skříňku, do jejíhož úložného prostoru se pohodlně vejdou hygienické potřeby všech členů domácnosti. Dvě menší koupelnové skříňky mohou pán a paní domu zavěsit na stěnu nad umyvadlo a WC. Roh místnosti, částečně oddělený sprchovým koutem, byl vyhrazen pro umístění pisoáru spolu s WC mísou a bidetem.

Oblouk v pracovně i koupelně je obložen dekorativní mikromozaikou Tetris v rozměru 1 x 1 cm (na síti 30 x 30 cm), cena za set 499 Kč (RAKO).

Co se týče barevné skladby místnosti, zvolil designér kombinaci tří teplých barevných tónů velkoplošných obkladů Spirit v rozměru 45 x 45 cm s drobnou mikromozaikou Tetris ve dvou barevných odstínech - bílém a oranžovém. V souladu s barevným laděním obkladů vybral umyvadlovou a vanovou baterii ze série Gessi, která svým designem koresponduje zejména s drobnou zlatou linkou mozaiky Tetris. Celkovou barevnou i materiálovou kompozici místnosti v přírodním duchu dotváří dřevěné doplňky v tmavém odstínu dřeva wengé nebo makasar.

Půdorys pracovny v těsném sousedství s koupelnou, k jejímuž vybavení náleží WC, bidet i pisoár zdůrazňující praktickou, ale především hygienickou stránku moderního bydlení.

Jednoduchá i praktická koupelna

Menší z obou místností s rozměry 2,4 x 1,9 m bude v domě zastávat funkci domácí pracovny. Prostor designér vybavil pouze nejnutnějšími kusy nábytku - pracovním stolem s PC, dvěma židlemi, praktickými policemi na ukládání nejrůznějších drobností či písemností a komodou. Protože se pracovna nachází v bezprostředním sousedství koupelny, sladil dveře obou místností ve stejném odstínu i materiálovém provedení - tmavém odstínu dřeva wengé nebo makasar. Aby malý prostor pracovny nepůsobil tmavým dojmem, opatřil designér vstupní dveře dvěma prosklenými výplněmi, díky nimž bude interiér pracovny více prosvětlen. Se stejným záměrem zvolil také barevné ladění stěn místnosti - mozaiku Tetris v bílém barevném provedení doplnil bílým a oranžovým nátěrem stěn.

návrh: Marek Vráblík, text: Naděžda Vondrášková, foto: archiv