Funkcionalistická vila v centru Uherského Hradiště byla projektována v roce 1929 architektem Františkem L. Gahurou pro manžely Zedníkovy. Vila byla dokončena  v roce 1930. Vyznačuje se pravidelným čtvercovým půdorysem na východě rozšířeným o terasu.

Funkcionalistická vila v centru Uherského HradištěManželé Filovi tuto vilu koupili v roce 2011 a rozhodli se ji zrekonstruovat poté, co v ní dlouhá léta nikdo natrvalo nebydlel. Hlavní cíl přestavby bylo vilu sice zmodernizovat, ale zároveň zcela ponechat její funkcionalistický charakter. Rekonstrukce byla celková, ale expozice domu zůstala nezměněná a bylo zde zachováno například úplně původní dřevěné schodiště. Dům má celkem dvě nadzemní podlaží a je v celém rozsahu podsklepený. Půdorys je cca 10krat 10 metrů.

Objekt neslouží jen jako rodinný dům, ale je zde část pro dětskou ambulanci, který se nachází v přízemí a má samostatný vchod. Samozřejmostí je komunikace ordinace se samotným obytným prostorem. Skloubení domu s ordinací je tedy zcela funkční. Sklepní prostory zahrnují garáž pro dvě auta a celkem 5 úložných místností, z nichž jedna slouží jako prádelna. V přízemí se nachází vstupní hala, ordinace, ložnice pojená s kuchyní a koupelna, což může být využito jako samostatná bytová jednotka.

Ve druhém poschodí dále nalezneme dvě ložnice, z každé z nich se francouzskými dveřmi dostaneme na velkou střešní terasu a toaletu.Francouzskými dveřmi na střešní terasu

V prvním poschodí je prostorný obývací pokoj spojený s jídelnou, kuchyně, ložnice s východem na balkon a koupelna. Ve druhém poschodí dále nalezneme dvě ložnice, z každé z nich se francouzskými dveřmi dostaneme na velkou střešní terasu a toaletu.Celý dům je vytápěn plynovým kotlem a celý topný systém je doplněn krbem, z něhož vedou rozvody do jednotlivých ložnic.

Na střeše se nacházejí solární panely na ohřev vody.Dům je obklopen zahradou, ve které se nacházejí ovocné stromy, a v nejbližší době zde bude bazén. Okolí domu bude tedy příjemnou odpočinkovou oázou. Z důvodu ordinace muselo být na boku domu vybudováno parkoviště pro tři auta.

text a foto: Tereza Filová