Úzká dlouhá parcela s domy v těsném sousedství představuje pro stavebníka i architekta zpravidla řadu omezení a kompromisů. Na pozemku v malé obci, která je dnes již součástí Prahy, se podařilo vytvořit pohodlné moderní bydlení i splnit osobitá přání.

Majitelé zakoupili parcelu se starším domkem hned vedle svého rodinného v klidné čtvrti, kterou dobře znají. Počítali s jeho demolicí a stavbou nového domu pro dospělého syna, který je, stejně jako jeho otec, motocyklovým nadšencem a v budoucnu plánuje založit rodinu. Architektovi sdělili svou základní představu, vycházející ze současného obytného standardu: v přízemí společná obývací část orientovaná do zahrady, kuchyň, v patře soukromá část a patřičné zázemí. Specifickým přáním byla garáž pro dva automobily s prostorem pro motorky. Vzhledem k situaci ne zrovna snadné zadání.

„Díky novým stavebním předpisům jsme mohli využít stávající místní urbanistickou strukturu, kde mají domy mezi sebou jen minimální odstupy a západní štítové stěny jsou vždy na hranici pozemku. Nemuseli jsme se tedy složitě vypořádávat s odstupovými vzdálenostmi a to nám umožnilo navrhnout na pozemku širokém jen 14 metrů komfortní rodinný dům vyhovující individuálním požadavkům,“ uvedl nás do situace architekt Lukáš Ťupa, autor návrhu domu.

Z obývacího pokoje se dá přímo vyjít na jižní terasu se sezením a grilem a dále na rekreační trávník.

Dvě tváře, jeden celek

Středobod dispozice tvoří vstupní a schodišťová hala, propojující kuchyňskou část, obývací pokoj i místnosti v patře. Je zařízena jako obytná  s vestavěnými úložnými prostory pod schody.Architekt navrhl kompozici dvou na sebe kolmých hmot se soudobým, avšak odlišným architektonickým výrazem. Z dispozice, založené na tvaru písmene L, to nepoznáte, při pohledu z ulice a ze zahrady má však dům zcela jinou tvář. Část přiléhající k ulici je analogií klasického rodinného domu se dvěma nadzemními podlažími, tradiční kompozicí oken a sedlovou střechou. Zde jsou umístěny prostory s menšími nároky na soukromí – v přízemí kuchyň propojená s jídelnou a technická místnost, v patře pokoj pro hosty, koupelna a dětský pokoj. Fasáda obložená světlými cihelnými pásky s klasickou vazbou rovněž přispívá k tradičnímu vzhledu.

Oproti tomu zahradní trakt, dvoupodlažní hmota s plochou střechou, s velkými prosklenými plochami a s horizontálním dřevěným obložením jako by přeskočila do další vývojové fáze architektury. Působí dojmem moderní přístavby ke zrekonstruovanému domu. V přízemí ji vyplňuje obývací pokoj s prosklenou stěnou na jižní a východní stranu, nad ním je umístěna hlavní ložnice, rovněž s velkým francouzským oknem na jih.

Vybavení interiéru tvoří funkční nábytek, design je založen na kombinaci bílé, šedé a světlého přírodního dřeva. Kuchyň s varným ostrůvkem, barovým sezením a jídelním stolem je samostatná místnost orientovaná do ulice.

Zahradní trakt, dvoupodlažní hmota s plochou střechou, s velkými prosklenými plochami a s horizontálním dřevěným obložením.Z obývacího pokoje se dá přímo vyjít na jižní terasu se sezením a grilem a dále na rekreační trávník. Svěží výhled do zahrady, decentní přírodní materiály – dřevěné obložení a paluba na terase, žulové gabionové zídky a krásně upravená zeleň navozují pocit klidu a bydlení v harmonii s přírodou.

Také samostatný objekt dvojgaráže má jednoduchý tvar kvádru s plochou střechou. Je umístěn u východní hranice pozemku, přímo proti společné obývací části.

Mezi vlastním obytným domem a garáží tak vzniklo ze tří stran chráněné atrium, které slouží jako hlavní vstupní prostor do domu a také k relaxaci v soukromí. Díky protilehlým proskleným plochám umožňuje otevřenou komunikaci mezi společnou obývací částí a garáží. Pán domu se tak může přímo z obývacího pokoje dívat na své krásné stroje, které jsou tu vystaveny jako „ve vitríně“, a dokonce na dálku ovládat osvětlení.

Po konstrukční stránce stavebníci vsadili na osvědčené a kvalitní přírodní materiály a dobré tepelněizolační parametry, a proto zvolili moderní keramické zdivo izolované minerální vlnou. Energetická úspornost je podpořena podlahovým vytápěním s kondenzačním kotlem a solárními panely na ohřev teplé vody.

Z ulice je vidět, že se dům dokonale „integroval“ do ulice dodržením výšky, uliční čáry i minimálních nutných odstupů od sousedních budov.

Text: Jitka Pálková, Foto: Robert Žákovič

logo MessengerPoslat Messengerem