Starší řadová venkovská zástavba bez předzahrádky, s okny a vstupními dveřmi přímo do ulice, nepatří dnes k příliš vyhledávaným typům bydlení. Projekt architektky Anety Stružkové nás přesvědčil o tom, že i v takových podmínkách lze vybudovat moderní bydlení, které nabízí dostatek prostoru i soukromí. Zahrada vyzařuje klid a téměř středomořskou pohodu.

Malá obec na sever od Prahy je dnes již součástí hlavního města. Rodina stavebníka má k lokalitě vztah, a proto zde hledali ke koupi dům nebo pozemek. Podařilo se jim získat jen polovinu dvojdomku, který si vybrali, architektka ale dokázala i na malé zastavěné ploše vyhovět všem jejich požadavkům.

„Přáli si integrovanou garáž, samostatný byt v přízemí pro hosty nebo jako startovací bydlení pro děti, domácí kancelář s vlastním vstupem, byt pro rodinu se třemi dětmi nahoře a domácí fitness s venkovním bazénem. Původní domek byl pro rekonstrukci nevhodný, a tak musel ustoupit novostavbě,“ říká Aneta Stružková.

Vzhledem k zadání a situaci na pozemku architektka navrhla dům, který využívá celou šířku parcely. Vytvořila víceúrovňový koncept se třemi podlažími, z nichž každé je propojeno se zahradou a může fungovat i samostatně. Směrem do zahrady má dům podobu moderního dvoupodlažního domu s terasami, prosklenými plochami a plochou střechou, směrem do ulice je zastřešen nízkou pultovou střechou a fasáda se přizpůsobuje charakteru sousední starší zástavby.

Terasy v obou podlažích jsou účinně zastíněny slunolamy s hliníkovými lamelami. Nad druhým podlažím je navíc i stříška z čirého skla na ochranu před deštěm.

Práce, hosté i rodina

Polozapuštěný suterén slouží jako technické a relaxační zázemí a kromě hlavního domovního schodiště má vlastní výstup na zahradu k bazénu. Přízemí tvoří dva nezávislé bloky: garáž a obytná část, oddělené volným prostorem, který slouží jako závětří a jako otevřený průchod do zahrady. Zde je umístěn hlavní vstup do domu, ve vstupní hale se cesty příchozích rozdělují do domácí kanceláře, do malého přízemního bytu a do patra. Malý byt, který zatím slouží pro návštěvy, je přes posuvnou prosklenou stěnu bezbariérově propojen s vlastní terasou. Úroveň podlahy o jeden metr převyšuje úroveň zahrady, k trávníkům a bazénu odtud vede 7 schodů.

Hlavní obytné podlaží se rozprostírá po celé šířce pozemku, přechází od garáže přes volné závětří (tvoří jeho střechu) až po severní štítovou zeď. Jeho životní tepnou je široká ústřední podélná chodba, kterou si stavebníci přáli využívat jako víceúčelovou. Děti si tu hrají, visí tu rodinná „nástěnka“ s fotkami a vzkazy, odkládá se tu vše, co by jinde překáželo. Architektka zařídila celý dům převážně účelným nábytkem navrženým na míru přesně podle potřeb majitelů domu. Sem proto navrhla vestavěné skříně a police, knihovnu s posuvnými regály a další vybavení, které osvobozuje ostatní místnosti v domě od přemíry nábytku.

Obývací pokoj ve druhém podlaží. Téměř veškeré vybavení interiéru v domě bylo vyrobeno na zakázku podle návrhu Anety Stružkové. Převažuje přírodní dubová dýha, olejová povrchová úprava jí dodává nádherný zlatavě hnědý odstín.

Chodba rozděluje dispozici na dětské pokoje s příslušenstvím, orientované do ulice, a společnou obývací část s ložnicí rodičů a koupelnou. Prosklené stěny přivádějí do těchto místností hodně světla a slunce a umožňují vyjít na terasu, která probíhá podél celé východní fasády. Není sem odnikud vidět, dá se tu odpočívat, stolovat i grilovat zcela v soukromí. Díky slunolamu se zasklenou stříškou se venkovní sezona prodlužuje na několik měsíců v roce. A kdo si chce zaplavat, může sejít po venkovním schodišti přímo k bazénu, který je rovněž vybaven krytem.

Koupelně ve druhém podlaží udává tón velkoformátový obklad s dekorem pohledového betonu a dlažba imitující dřevěná prkna. Stejná byla použita i na umyvadlovou desku.

Mnoho let bez starostí

Stavební stránka projektu se zaměřila na osvědčené kvalitní materiály, jako jsou keramika, hliník, dubové dřevo, na energetickou úspornost a jednoduchý provoz. „Zdivo z dutinových broušených keramických tvárnic o tl. 500 mm i bez venkovního zateplení – bez dalších investic a stavebních prací – dosahuje kategorie energeticky úsporné stavby. Další zateplování by už významnější úspory nepřineslo, výhodou je, že keramika je prodyšná a v domě je příjemné zdravé ovzduší,“ říká architektka Stružková.  Další úspory zajišťuje podlahové vytápění s kotlem na pelety a solární kolektory a také předokenní rolety.

Domácnost ovládá systém inteligentního řízení domácnosti. „Naším záměrem nebyl dům přeplněný nejmodernější technikou, ale skutečně pohodlné bydlení pro rodinu, která se chce věnovat dětem, a ne se zabývat starostmi s topením či údržbou. A to se také podařilo,“ uzavírá architektka.

„Obytná“ chodba ve druhém podlaží je vybavena nábytkovou sestavou přesně podle přání majitelů. Kromě vestavěných skříní tu jsou i posuvné knihovny a další úložné prostory, nedílnou součástí jsou i bezzárubňové dveře integrované v dřevěném obložení stěn. Díky velkým střešním oknům, určeným speciálně pro ploché střechy, tu panuje příjemná vzdušná atmosféra.

Autorka Ing. arch. Aneta Stružková (1985)

Autorizovaný inženýr, vystudovala fakultu stavební, obor architektura na ČVUT Praha, odbornou praxi získala v ateliéru Villa u architekta Jiřího Houši. Je jednatelkou architektonické kanceláře FASprojecT, která se zabývá návrhy rodinných a bytových domů, občanské výstavby a průmyslových staveb od studie až po realizaci včetně autorského dozoru a návrhu vybavení interiéru.

Kontakt: FASprojecT, s. r. o.

Text: Jitka Pálková, Foto: Klára Cvrčková

logo MessengerPoslat Messengerem