Dům v mírném jižním svahu s idylickou vyhlídkou na lesy a louky nás překvapil komfortem a velkorysým vnitřním prostorem. Příroda se tu setkává s nejmodernějšími technologiemi a výborně spolupracují, mimo jiné díky perfektně odvedené práci. Není divu, že se rodině se dvěma malými dětmi ani nechce odjíždět na dovolenou.

Mladí manželé začínali na sídlišti a původně hledali místo pro svůj domov na východ od Prahy, nakonec je ale náhoda odvedla jiným směrem a zakotvili v malé tiché obci, kde se na dohled začínají vlnit Brdy. Líbil se jim výhled i charakter místa, protože nová zástavba tu netvoří žádný hustý satelit s domy na malých zahrádkách, ale uklidňující prostředí. Nechali si zpracovat architektonickou studii v ateliéru Velehradský, k výstavbě domu však došlo až za pár let, takže původní návrh upravila Architektonická kancelář Křivka.

Kompaktní hmotě domu „sluší“ velkoformátová okna umístěná v líci fasády. Pod omítkou se skrývají zapuštěná pouzdra na žaluzie a na výsuvné sítě proti hmyzu. Kvůli této neobvyklé kombinaci má vnější zateplení fasády větší tloušťku (200 mm)

„Projekt se musel podřídit řadě požadavků – bylo dáno umístění na pozemku, procento zastavěnosti, výška domu, sedlová střecha, její sklon i barva a další podmínky. Líbí se nám moderní funkcionalistická architektura, ale sem se nehodila. Na rozdíl od některých stavebníků považujeme rozumnou regulaci za užitečnou, právě díky tomu zde vzniká příjemná čtvrť bez výstřelků a rušivých prvků,“ říká majitel domu. „Projektantům jsme pak zadali výčet místností, jejich velikost, naši představu světlého otevřeného domu s velkými okny. Řešení ovlivnily i nároky na energetickou úspornost, protože jsme žádali o dotaci Zelená úsporám, a také se nám podařilo ji získat.“

V intencích zadání a v kontextu situace na pozemku vznikl kompaktní obdélníkový dům se sedlovou střechou, s jižní orientací obytných místností. Ze severu je připojeno kryté garážové stání, navazující na hlavní vstup do domu. V přízemí se nachází dominantní společná obývací část, otevřená přes dvě podlaží, a ložnicová část se třemi pokoji a příslušenstvím. Z haly stoupá schodiště na galerii, odkud se vchází do velké místnosti, sloužící jako herna. Nechybí koupelna a další příslušenství.

Společná obývací část zaujme na první pohled výškou přes dvě podlaží a rozponem 8 metrů. Ocelodřevěná konstrukce krovu nemá žádné prvky zasahující do interiéru, takže celý vnitřní prostor zůstal volný. V něm vyniká zejména italské svítidlo v podobě jednoduché zavěšené spirály.

Přístup důležitější než cena

Posezení na čerstvém vzduchu s výhledem na půvabné kopcovité panoráma, u bazénu, kde je slyšet jen šumění vody a zpěv ptáků a občas proběhne zajíc nebo srnka, by dnes manželé se dvěma malými dětmi za nic nevyměnili. Cesta k vysněnému bydlení ale nebyla jednoduchá.

Po malém výběrovém řízení se pustili do stavby, bohužel ale při realizaci vznikla řada problémů. „Nakonec jsme se s původním dodavatelem rozešli ve fázi hrubé stavby a měli jsme velké štěstí, že jsme mohli pokračovat s firmou DSK Praha, která původně skončila na druhém místě,“ pokračuje majitel domu.

„Jejich přístup byl diametrálně odlišný, takže práce opět nabraly tempo. Realizovali dokončení hrubé stavby, navrhli a realizovali část interiéru (podlahy, okna, dveře, koupelny, venkovní dlažby…) a také doporučili prověřené dodavatele dalšího vybavení, bazénu i zahrady. Od začátku se nám maximálně věnovali, každý detail s námi důkladně konzultovali, vysvětlovali výhody či rizika. Nelitovali času a osobně s námi navštěvovali showroomy, pomáhali vybírat podlahy, obklady atd. Musím pochválit hlavně krásné atypické schodiště, které je jejich dílem a stalo se chloubou našeho domu. Jak se ukázalo, cena není vždy to nejdůležitější, podstatný je solidní přístup ke stavebníkovi.“

Nad obývacím pokojem je umístěna otevřená galerie, lemovaná zábradlím z čirého bezpečnostního skla, aby nic nenarušilo otevřený a volný prostor. Do bělostného interiéru si majitelé nechali udělat podlahu a část nábytku z běleného dubového dřeva.

Konstrukci určila Zelená úsporám

V oblasti technického řešení vybírali stavebníci řešení s nejvyšší kvalitou a trvanlivostí. Dům postavený z tvárnic Ytong s vnějším kontaktním zateplením splňuje parametry energeticky pasivního domu. Je vybaven tepelným čerpadlem vzduch/voda a řízeným větráním s rekuperací tepla. Obsahuje i dochlazování, takže za letních veder se dům obejde bez klimatizace. Okna s trojitým zasklením jsou opatřena předokenními žaluziemi a také předokenními sítěmi proti hmyzu na el. pohon. Aby se podařilo skrýt obě kastle pod omítku, má fasáda zesílenou tepelnou izolaci.

Ač se to napohled nezdá, konstrukčním oříškem bylo zastřešení. „Hlavní obývací prostor má šířku 8 metrů, s tak velkým rozponem neměli stavaři v systému Ytong zkušenosti. Proto projektant navrhl atypický krov z ocelových nosníků a dřevěných krokví. Vznikl ohromný vzdušný světlý prostor bez rušivých prvků, který má skvělou atmosféru,“ chválí si majitelé domu. Celá domácnost funguje jako na drátkách zásluhou systému inteligentního řízení, který zvládá vytápění, větrání, osvětlení, pohon žaluzií, bazén i zabezpečení…

Text: Jitka Pálková, Foto: Petr Adámek

logo MessengerPoslat Messengerem