Luxusní rezidence na břehu Baltského moře nabízí vysoce komfortní bydlení v přírodě, s panoramatickým výhledem na Gdaňský záliv téměř z každé části domu. Zásluhu na realizaci mimořádného projektu mají zejména originální nápady architektů ze studia Art-Deco s využitím velkorysých prosklených ploch.

Gdaňsk, polské město s bohatou historií sahající až k rybářské osadě v 7. století, se rozléhá při ústí řeky Visly do Baltského moře. Svažitý, terasovitě uspořádaný pozemek, návaznost na velkou městskou aglomeraci, sousedství historické stavby a náročné požadavky klienta na funkční náplň i nejmodernější technologie, to byl základní rámec, v jehož intencích vznikal návrh nadstandardní rodinné rezidence. Výsledná kompozice se skládá ze tří těles: přízemního bazénu s plochou střechou a dvou spojených dvoupodlažních budov se sedlovými střechami. Špičatá silueta odkazuje na zdejší typické historické domy s úzkými vysokými štíty.

Prosklené přízemí a velká rohová prosklená plocha v patře budí dojem, že se hlavní obytná budova odpoutává od země.

Všechna tři tělesa jsou orientována rovnoběžně s vrstevnicemi tak, aby mohla být po celé délce prosklená a nabízela maximální prosvětlení a především úchvatné širokoúhlé výhledy na záliv. Velkorysé prosklené plochy se subtilními hliníkovými rámy a automaticky ovládanými posuvnými systémy nejenže jednoduchým způsobem propojují bydlení se zahradou a krajinou, ale při pohledu zvenku zrcadlově odrážejí její obraz, stavbu odlehčují a začleňují do nádherného okolního prostředí.

Terasovitě uspořádaná zahrada spadá od horní rekreační a pobytové části směrem k příjezdové komunikaci, která odděluje pozemek od zeleně a mořského pobřeží.

Tři patra velkorysých řešení

Pod zemí se rozprostírá rozlehlý suterén s hlavním vstupem do domu, garáží pro 4 automobily, zázemím a domácím fitness. Dominuje tu ale „poklad“ pána domu – showroom se soukromou sbírkou historických vozů.

Tříramenné schodiště stoupá do přízemí, bezbariérově propojeného s pobytovou částí zahrady. Ze dvou stran jsou obvodové stěny nahrazeny plným prosklením na celou výšku stropu, takže společná obývací část je zcela transparentní a naplněná světlem. Zimní zahrada s tropickými rostlinami v západním rohu domu představuje rovněž jedno ze splněných přání majitelů. V této zadní části, s kouzelnou atmosférou exotické flóry, se nachází malá domácí pracovna. Přes krytou terasu, která slouží jako venkovní obytný prostor, vede cesta „suchou nohou“ do rovněž plně proskleného bazénu.

Nejvyšší podlaží tvoří soukromá část domu. V hlavním průčelí se nachází komfortní ložnice rodičů propojená s vlastní šatnou a koupelnou, na patře jsou dva dětské pokoje (každý má rovněž svou šatnu) a malá galerie se sezením. I zde si lze z každého kouta užít fantastickou světelnou atmosféru a výhledy ven.

Po odsunutí zasklení vznikne v obývacím pokoji téměř 6 m široký průchod ven a zahrada se doslova stává součástí domu. Díky zapuštění posuvného mechanismu do podlahy a je přechod mezi exteriérem a interiérem bezbariérový a takřka neviditelný.

Zázraky přírody i techniky

Kompaktní, plně prosklená fasáda bez viditelných konstrukčních prvků je typická pro současné administrativní stavby, u rodinného domu představuje vzhledem k technické náročnosti naprostou výjimku. Funkci podpěr zde přebírají ocelové sloupky, prosklená plocha je osazena po obvodě přesahující stropní desky, rámy a posuvné mechanismy jsou vesměs zapuštěné do konstrukce stropů a podlah a viditelné zůstávají pouze subtilní hliníkové okenní profily.

„Špičkové posuvné systémy Schüco nám pomohly splnit nejnáročnější technické požadavky a současně proměňovaly naše nestandardní konstrukční nápady a vysoké funkční a estetické nároky majitele v úžasnou architekturu,“ hodnotí volbu zasklení autoři stavby, architekti Michal Baryzewski a Zbygniew Reszka z ateliéru Art-Deco.

K pocitu lehkosti, transparentnosti a sounáležitosti s přírodou přispívají nejen prosklené stěny. Také veškerá zábradlí jsou z čirého bezpečnostního skla bez dělicích prvků.

Zaujalo nás: Téměř neviditelná okna

Izolační trojskla s bezpečnostními skly a protisluneční ochranou splňují všechny požadavky na ochranu, tepelnou izolaci a zastínění a současně propouštějí dostatek světla do interiéru. Posuvné systémy ­Schüco ASS 77 PD.SI a ASS 70.HI s pohonem Schüco e-slide zajišťují pohodlný, tichý a jednoduchý provoz. Velkoformátové tabule o rozměrech 3 x 3 m a více umožňují prakticky nerušený výhled z interiéru ven a při jejich posunutí zmizí všechny bariéry mezi člověkem a přírodou. Vůně zahrady, křik racků a šumění vln za letních večerů proniknou až na pohovku.

Text: Jitka Pálková, Foto: Arch-Deco, Andrezej Łopata

logo MessengerPoslat Messengerem