Majitelé již jeden dům postavili, ale na zcela odlišném typu pozemku, převážně zastíněném lesním porostem. Plně osluněná parcela na vrcholu jihozápadního svahu s panoramatickým výhledem na přírodní rezervaci Voděradské bučiny se vyznačuje zcela odlišnými podmínkami a představovala zajímavou výzvu.

Zábradlí z čirého bezpečnostního skla jsou takřka neviditelná, přispívají k celkovému harmonickému dojmu a také umožňují neomezený výhled z interiéru do krajiny.Architekt David Kraus, kterého oslovili, aby vypracoval architektonickou studii domu, vzpomíná: „Stavebník mě překvapil svými znalostmi ze stavebního oboru a řešení domu vycházelo z velké míry z jeho poměrně jasných představ a velkého osobního nasazení.“ Projekt dokončila a stavbu realizovala společnost EBM Construct, která se podílela na atypických technických řešeních významně přispívajících ke kvalitě bydlení.

Základní myšlenkou byl přízemní dům s bazénem, s přímým výstupem do zahrady, maximálně využívající unikátní polohu. Důležitým požadavkem, který také významně ovlivnil architektonické řešení, byly i moderní energeticky úsporné technologie a materiály.

Stavba je zakomponována do profilu pozemku tak, že nenarušuje okolní panoráma a zároveň poskytuje svým majitelům pocit pevné opory od příjezdové komunikace, která probíhá podél severní hranice pozemku. Z ulice lze vidět jen hlavní vstup do domu a garážová vrata, veškeré obytné místnosti jsou obráceny čelem na jih do zahrady.

Dispozice je uspořádána tak, aby slunce procházelo domem po celý den. Jižní fasádu tvoří dlouhý pás téměř souvislé, na celou výšku podlaží prosklené plochy, která umožňuje vyjít z každé místnosti na terasu před domem. Bazén s posuvným krytem se skrývá, zapuštěn do svahu před jižní fasádou tak, aby konstrukce krytu nerušila výhledy do krajiny. S hlavním obytným prostorem jej propojuje vnitřní schodiště.

Terasa s výrazným zastřešením a masivní dřevěnou podlahou po velkou část roku zdvojnásobuje plochu hlavní obytné místnosti, s níž je bezbariérově propojena.

Vysoký strop, široký výhled

Jádro domu tvoří centrální společná obývací část, jejíž dominantní úlohu navenek prozrazují atypický zvýšený strop a zastřešená terasa. Strop, navržený ve tvaru širokého V, se skládá ze dvou pultových střech se sklonem dovnitř do středu místnosti. Zvláštní atmosféra tohoto úctyhodného prostoru je dána nejen výškou 4 metry a panoramatickým výhledem do krajiny, ale také světlem, které přichází shora z nízkých okenních pásů pod střechou. Po stranách se nacházejí tři ložnice se zázemím.

Technická místnost s rekuperační jednotkou, teplovodními zásobníky a dalšími technologiemi představuje neviditelné „druhé srdce“ domu.Do centrální haly ústí také hlavní vchod směrem z ulice, přístup do technického zázemí domu a garáže a také dubové schodiště, které vede dolů do relaxační části. Ta se skládá kromě zastřešeného, technologicky plně automatizovaného sklokeramického bazénu se slanou vodou z další koupelny, toalety, ale hlavně prostorné finské sauny. V domě se nachází ještě další bytová jednotka 2 + 1 s vlastním příslušenstvím. Filozofie „pod jednou střechou, ale odděleně“ umožňuje majitelům použít tuto část jak pro dospělé dítě, seniorní rodiče, návštěvy, tak jako oddělenou kancelář.

Dům byl projektován jako nízkoenergetický, na základě poměru cena–výkon stavební firma doporučila zdicí systém Heluz Family bez dodatečného zateplování. Ve spojení se systémem zasklení s izolačními trojskly, tepelným čerpadlem, krbovou vložkou propojenou s výměníkem a s výkonnou rekuperací dosahuje parametrů pasivní stavby. Centrálně ovládané exteriérové žaluzie a nezávislá klimatizační jednotka v každé místnosti pak navíc dokáží vyhovět zcela odlišným tepelným a světelným představám každého obyvatele či návštěvníka domu. Všechny technologie jsou harmonicky sladěny tak, aby vytvářely vysoce komfortní a zároveň ekologické a úsporné bydlení.

Průhled společným obývacím prostorem s čtyři metry vysokým stropem. Společným jmenovatelem obytných místností jsou vyhřívané dubové podlahy, na nichž, stejně jako na stěnách, slunce vykresluje linie žaluzií.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem