Rodina se čtyřmi dětmi našla nový domov v obci Champion, v rovinaté zemědělské oblasti ve střední Belgii. Starý cihlový domek s polovalbovou střechou a hezkou zahradou vyzařoval útulnost a tradičního ducha, proměna na komfortní bydlení k tomu přidala dynamiku moderního industriálního stylu.

Obklad z černých a bílých cementovláknitých desek, plášť z dřevěných hranolů, ocel, beton a velkoformátové sklo identifikují moderní architekturu v kontrastu se starým zdivem. Terasa má příjemný povrch z odolného dřevoplastu, střední část je vydlážděna kamenem.Půvabná stavba z 19. století poutá pozornost fasádou z režných cihel se symetricky uspořádanými okny a propracovanými detaily. Pro jeho pořízení hovořily také poměrně zachovalý stav a hezký slunný pozemek v mírném jižním svahu s výhledem. Architekt Olivier Provoost ze studia Arts & Architecture dostal za úkol zachovat, vzhledem k ochraně historického rázu obce, původní fasádu do ulice, a zároveň vytvořit moderní komfortní bydlení. Základní představou bylo vytvořit velké otevřené, dobře prosvětlené prostory a také přímo propojit bydlení se zahradou, především s velkou terasou. Její místo, včetně bazénu, se už při první návštěvě „rýsovalo“ na jižní straně u paty domu.

„Abychom vytvořili obývací prostor v intencích požadavků na současný komfort, přízemí domu expanduje do prostoru, směrem do zahrady. Nově přistavěná část se od té původní na první pohled záměrně odlišuje jak materiálově, tak i designem,“ vysvětluje základní koncept svého návrhu Olivier Provoost. Přístavba, lehká prosklená konstrukce na ocelových pilotách, odvážně vyčnívá z jižní fasády a významně zvyšuje užitnou hodnotu domu. Neproměnila ale hmotu stavby v objemné „monstrum“, spíše působí dojmem, jako by byla volně zavěšena v prostoru. Sklo spolu s ocelí a obkladem z černých a bílých cementovláknitých desek efektně kontrastuje s historickou stavbou z režných cihel a zanechává na domě výraznou stopu dnešní doby.

Pohled z ulice. Před domem jsou tři parkovací stání a opěrná konstrukce pro vysazené ovocné stromky. Krásná původní fasáda nijak nenaznačuje, jaké změny se odehrály uvnitř.

Stará dobrá symetrie

Architekt využil původní symetrické dispozice s ústřední chodbou a místnostmi po stranách. Toto uspořádání, včetně původního umístění oken, dobře poslouží i v příštích desetiletích zejména v horních patrech domu. Ve druhém podlaží jsou po stranách centrální chodby dvě velké ložnice, dvě koupelny a velká rohová šatna, ve třetím podlaží (v podkroví) čtyři dětské pokoje. Každé dva dětské pokoje pak využívají společnou koupelnu se sprchovým koutem, na patře je kromě toho společná toaleta.

Na krbovém tělese se objevují antracitové cementovláknité desky, které představují další spojení interiéru domu s exteriérem.

Přízemí zůstalo vstupním a zároveň hlavním obytným podlažím. Od branky se po chodníčku přichází do předsíně, obklopené z jedné strany šatnou a z druhé malou dětskou hernou. Cesta domem dále pokračuje kolem schodiště do společného obývacího prostoru. Tvoří jej původní jižní část domu otevřeně propojená s novou přístavbou. Ta nepřidala jen větší plochu, ale především nádherný výhled plně prosklenou jižní a východní stěnou. Tudy sem také přichází slunce skoro po celý den.

Bezrámové zasklení umožňuje maximálně otevřený výhled ven. Pravá část prosklené stěny je posuvná, aby v domě nechyběl zpěv ptáků, šumění jedlí a vůně jara či léta.

Velkoplošné bezrámové zasklení na celou výšku stropu dává pocit bezprostředního kontaktu se zahradou. Na prosklenou fasádu také navazuje venkovní schodiště dolů na terasu k bazénu. Na palubě ze dřeva je umístěno letní stolování, přímo pod novou přístavbou se nachází venkovní sezení v příjemném stínu. Dům je plně podsklepený, v suterénu se našlo potřebné místo pro zázemí bazénu včetně toalety a sprchy.

Kuchyň má podobu kvádru vloženého do obývacího prostoru.

Podstatnou součástí rekonstrukce je vybavení interiéru, pojaté převážně jako vestavěné pevné součásti stavby. Kuchyň je těleso vložené do společné obývací části, do ložnic jsou integrovány úložné skříňové sestavy apod. I zde architekti zvolili kombinaci původních prvků s moderními. Styl udávají jednoduché geometrické tvary a hladké plochy, především stěrkové povrchy a lakovaný nábytek. Na obložení stěn se opakují materiály a barvy použité venku – přírodní dřevo a černé cementovláknité desky – v souladu se záměrem maximálně propojit interiér s exteriérem.

Rodina se čtyřmi dětmi našla nový domov v obci Champion, v rovinaté zemědělské oblasti ve střední Belgii. Starý cihlový domek s polovalbovou střechou a hezkou zahradou vyzařoval útulnost a tradičního ducha, proměna na komfortní bydlení k tomu přidala dynamiku moderního industriálního stylu.

Autor: Olivier Provoost

Člen belgické komory architektů, zakladatel ateliéru Arts & Architecture. Zabývá se převážně návrhy obytných staveb, designem nábytku a navrhováním interiérů. Usiluje o harmonické spojení architektury, designu a moderního umění s důrazem na využití nových materiálů a technologií.

Kontakt: Artsetarchitecture.be

logo MessengerPoslat Messengerem