Spojit bydlení v přírodě s komfortním zázemím města se podaří jen vzácně. Nový dům kousek od Prahy k tomu jako bonus přidává elegantní architekturu a moderní technologie.

Manželé se čtyřmi dětmi původně bydleli v domě v Praze, ale představovali si klidnější prostředí, více prostoru a přírody. Podařilo se jim najít krásný pozemek v menším středočeském městě, které zažívá nebývalou expanzi, v místě, kde se chatová zástavba postupně proměňuje v obytnou čtvrť. Klidná parcela s nádhernými starými borovicemi vyvolává představu prázdninové pohody a ani jsme nemohli uvěřit tomu, že jen dva bloky odtud probíhá rušná páteřní městská komunikace.

Umístění i návrh domu byly promyšleny tak, aby na pozemku byly zachovány staré borovice. Jsou nádherné na pohled a také vytvářejí příjemné přirozeně vlhké a stinné klima. Zemina vykopaná při stavbě domu posloužila k vytvoření zvlněné travnaté plochy, která oživuje velkou zahradu.

„Máme tu veškeré zázemí včetně školky, škol, polikliniky, sportovišť, obchodů, a zároveň je tu klid,“ uvítala nás paní domu. „Jsem ráda, že naše děti budou vyrůstat na menším městě. Ve srovnání s Prahou nám tu nic nechybí, ale převládají osobnější vztahy než ve velkoměstě.“

O architektuře nového domu měli manželé jasnou představu – moderní stavba s plochou střechou, s velkým prosklením, otevřený volný prostor… „Inspirovaly nás domy architekta Jana Kyzlinka, které jsme viděli v časopise Můj dům,“ vyšlo posléze najevo.

Vertikální charakter stavby zvýrazňují přesahující stropní konstrukce a svislé stěny, zvýrazněné obkladem z černých fundermaxových desek.

Jako pro lesní vílu

Obdélníková stavba je orientována kolmo k ulici a citlivě zakomponována mezi vzrostlé stromy tak, aby nenarušila ráz prostředí a poskytovala maximální soukromí. Dispozice začíná garáží a vstupní halou u vjezdu na pozemek a rozvíjí se do zadní klidové části, kam není odnikud vidět.

Interiéru přízemí dominuje silueta subtilního schodiště z černě lakované oceli, umístěného volně v centru dispozice. Obývací pokoj je vybaven s důrazem na pohodlí a útulný vzhled. Architekti sem navrhli stolek a knihovnu s dýhou wengé, které krásně vyniknou na třívrstvé dubové podlaze. Společnost jim dělá rozlehlá sedačka s decentním šedavým čalouněním.

Celé přízemí má, až na nezbytné výjimky, charakter kontinuálního otevřeného prostoru, jednotlivé části jsou přímo propojené nebo oddělené jen symbolicky skleněnou stěnou či skleněnými dveřmi. Rodina tak může být stále navzájem v kontaktu a zároveň se do každého místa promítá pohled do zahrady. Obraz za oknem není rozdělen okenními sloupky, ale kmenem sousední borovice. V celém domě tak máte pocit, že bydlíte přímo v lese.

Za vstupní halou následuje kuchyň s pracovním ostrůvkem a barovým pultem. U protilehlé zcela prosklené jižní stěny je místo pro jídelní stůl, nyní ale slouží spíše jako malá domácí herna. Za prosklenou plochou se nachází terasa s venkovním stolováním, které lze zastínit vertikální markýzou.

Od hlavního schodiště je vidět přes kuchyň  do zádveří a také do pracovny za posuvnými dveřmi. Kuchyňská linka byla vyrobena na míru, bíle lakovaná dvířka a pracovní deska z kamene mají dokonalé hladké povrchy s vysokým leskem, stejně jako velkoformátová italská dlažba imitující mramor.

Prostor za kuchyní protínají geometrické linie otevřeného schodiště. Jeho vzdušná ocelová konstrukce a příčka z čirého skla umožňují průhled do obývacího pokoje s velkou sedačkou a knihovnou. V této klidové části domu se nachází také jídelna. Obytný prostor pak pokračuje venku za velkým francouzským oknem, na terase u bazénu.

Horní podlaží tvoří komfortní soukromou zónu se dvěma dětskými pokoji a samostatnou ložnicovou částí pro rodiče, s vlastní šatnou a koupelnou. Volný prostor hned u schodiště slouží jako herna.

Leštěná dlažba, dýha wengé, bílá barva a sklo – koupelny tvoří se zbytkem domu nedílný celek.

Maximální propojení se zahradou je podtrženo výběrem přírodních barev a materiálů, především dubové podlahy, mramorové dlažby a dýhy wengé. Téměř celé vybavení interiéru bylo vyrobeno na zakázku podle návrhu architekta, včetně atypických dveří. Stejně jako se v lese střídají místa na slunci a ve stínu, i v interiéru domu jsou pečlivě vyváženy osluněné a zastíněné části, bílé plochy se střídají s tmavou dýhou a jemnými zemitými odstíny. Kontrasty ve výsledku splývají v uklidňující atmosféru, která se svou tlumenou přírodní barevností a rozptýleným světlem blíží harmonické lesní náladě.

Autor Jan Kyzlink

Architekt Jan KyzlinkArchitekt, zakladatel a majitel společnosti Kyzlink Architects, která se věnuje urbanistickým a architektonickým projektům obytných, administrativních, obchodních a veřejných staveb. Zpracovává všechny stupně projektové dokumentace od studie až po realizaci stavby a vykonává autorský dozor. Zabývá se návrhy interiérového vybavení až do detailu, produktovým a průmyslovým designem.

Spoluautoři: Petr Pospíšil, Ondřej Drozd, Lukáš Fictum

Kontakt: Kyzlink.com

logo MessengerPoslat Messengerem