Výhled do krajiny nás odpoutává od všední reality, zavádí do dálek, dává pocit uvolnění a nadhledu. Úžas nad dechberoucím výhledem je jedním z hlavních motivů, které vedou stavebníky ke koupi pozemku tam, kde výstavba domu je většinou násobně složitější a dražší než na bezproblémové rovině. Představuje však nadhodnotu, kterou nelze ničím nahradit.

A právě výhled do zeleně a na panoráma krajiny, spolu s požadavkem na větší soukromí vedly rodinu ke koupi pozemku se starším domkem v prudkém svahu pod silnicí. Místo znali, bydleli nedaleko a zatoužili po změně.

Vzhledem k nestabilnímu svahu a špatnému založení se rozhodli původní domek zbořit a na jeho místě postavit nový. Inspirací jim byla meziválečná funkcionalistická architektura. Po vzoru jejích nejlepších příkladů se rozhodli svěřit architektce Kateřině Novotné kompletní návrh bydlení jako celku včetně úprav terénu a vybavení interiéru od nábytku až po takové detaily, jako jsou stojany na květináče, věšáky či ramínka na šaty.

„Takovýto úkol potká většinu architektů jednou za život a představuje práci snů,“ říká Kateřina Novotná. „Klienti měli velký přehled a věděli, co chtějí. Velmi si cením toho, že od začátku mezi námi panovala nejen velká shoda názorů, ale i důvěra a vzájemná úcta, jedině díky tomu se podařilo náročný projekt úspěšně realizovat.“

Při pohledu z ulice zůstávají většina domu, terasy i zahrada skryty pod svahem. Byt v nejvyšším podlaží funguje nezávisle, jižní prosklená fasáda je stíněna pevným slunolamem s ocelovou konstrukcí.

Bydlení ve spádu

Vzhledem k velkému převýšení je pozemek v prudkém jižním svahu uspořádán do několika teras. Hlavní vstup je umístěn v úrovni ulice, do nižšího podlaží lze sjet autem (s nákupem, s babičkou nebo se zlomenou nohou) po příjezdové rampě. V nejvyšším podlaží se kromě vstupní haly nachází garáž a pokoj pro hosty se zázemím.

V nejvyšším podlaží, na střeše hlavní obytné části domu, je umístěna zpevněná plocha a kamenitý záhon lemovaný zídkou. Odtud je vidět i zahradu s bazénem o dvě patra níž. Žulová dlažba přechází v travnatou plochu lemovanou na zakázku vyrobeným zábradlím. Na každém detailu je vidět pečlivá práce zámečníků, kameníků, zedníků a dalších řemeslníků.

Vnitřní schodiště vede přímo do společného obývacího prostoru o patro níže. Hlavní obývací část domu, která se navenek projevuje velkorysým pásovým oknem a výrazným oblým nárožím, kromě panoramatického výhledu nabízí také naprosté soukromí, protože pro všechny sousedy i kolemjdoucí zůstává prakticky neviditelná. To platí i pro terasy a zahradu.

Na společný obývací prostor volně navazuje část soukromá, rozdělená na „dámský pokoj“ a „pánský pokoj“. Každý má vlastní koupelnu a šatnu, dámský pokoj zaujímá čestné místo v oblém nároží. Od pracovního stolu, který je zde umístěn, si tak paní domu může vychutnat to nejlepší, co dům nabízí.

Do obývacího pokoje přichází slunce především čelní prosklenou stěnou, která poskytuje výhled do zeleně. Dalšími zdroji světla jsou pásové okno v severní fasádě, prosklené atrium a otevřený schodišťový prostor.

Zajímavostí dispozice je vložené atrium s malým stromem, jezírkem a vodopádem. Přivádí do interiéru světlo i ze západní strany, přes atrium lze také dům dobře provětrat. Zeleň a vodní prvek zvlhčují vzduch a významně zlepšují klima v domě.

Suterén obsahuje především technické zázemí celého domu. Je situován v úrovni nejnižší terénní terasy, jejíž zlatý hřeb představuje venkovní bazén lemovaný travnatými plochami. Vede sem také venkovní schodiště podél jižního průčelí domu.

Kuchyň je vložena do společné obývací části domu jako monoblok obložený ořechovým dřevem. Vložené „okno“ ji umožňuje podle potřeby uzavřít, nebo propojit s jídelnou a obývacím pokojem. Pracovní plochu osvětluje okno do atria, praktické zadní dveře vedou do obslužné zóny se spíží a komorou. Žulové pracovní desky se dobře udržují, dlouho vydrží a krásně ladí s mramorovou podlahou.

Komfort bez okázalosti

„Majitelé domu si přáli moderní komfortní bydlení, útulné, ale bez okázalých efektů. Inspirací jim byla například vila Tugendhat,“ pokračuje Kateřina Novotná. „Společně jsme vybrali hlavní materiály, které provázejí celý interiér – výraznou ořechovou dýhu a mramor Jura. Na venkovní dlažby a schody byly použity žulové prvky, na suché zídky kámen získaný na pozemku při bourání původního domku a opěrných zdí.“

Výraznou ořechovou dýhu majitelé domu vkusně zkombinovali s čalouněným nábytkem v tlumeném tyrkysovém odstínu a s decentním vlněným kobercem. Také obloukový krb byl vyroben na zakázku, jako protiváha oblého nároží domu. Na přání paní domu byl do interiéru zakomponován citlivě vybraný křišťálový lustr.Kromě jídelního stolu a sedacího nábytku se veškeré vybavení zrodilo na pracovním stole Kateřiny Novotné a také v dílnách šikovných řemeslníků. Na zakázku byl realizován i zaoblený krb, svítidla, zábradlí. Díky výrazné struktuře dřeva a kamene interiér působí příjemně teple a inspirativně, i když se omezuje na elementární funkční tvary.

Nenajdete tu žádný zbytečný prvek, ale řadu originálních nápadů a neobvyklých řešení. Například kuchyň vypadá jako dřevěný box vložený do obývacího prostoru. „Majitelé se nemohli rozhodnout, zda má být oddělena, nebo otevřená do obýváku,“ vysvětluje architektka. „Proto jsem navrhla vestavěnou kuchyň, kterou lze otevřít nebo uzavřít speciálním okénkem v dřevěném obložení.“

Na unikátním charakteru stavby se podepsala i precizní práce truhlářů, kteří si vyhráli se strukturou dýhy, a také zámečníků, kteří vytvořili originální zábradlí, treláže a další prvky, a kameníků, především dokonale provedené suché zdivo, schodiště a dlažby. Do detailu promyšlený návrh, uvedený do života precizním provedením, možná oko laika na první pohled úplně neodhalí. Právě tyto aspekty jsou však základními kameny kvalitního a originálního bydlení, které převyšuje běžný standard.

Autorka: Ing. arch. Kateřina Novotná (1983)

Autorizovaný architekt, vystudovala fakultu architektury na Technické univerzitě v Liberci. Odbornou praxi získala v ateliéru Ing. arch. Jany Galíkové v Brně, v ateliéru K2 Architekti a Žárovka architekti. Od r. 2010 vede vlastní ateliér, zaměřuje se na obytné stavby, interiéry a menší občanské stavby. V r. 2012 jí Nové Město nad Metují udělilo ocenění Architektonický počin roku.

Kontakt: Akatelier.cz

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem