Manželská dvojice si dlouhá léta přála dům se zahradou. Když jejich syn začal dospívat, rozhodli se, že nastala ta pravá chvíle splnit si svůj sen. Od počátku na to šli s rozvahou a pečlivě vybírali jak pozemek, tak dům a dodavatelskou firmu.

Symetrické uspořádání s centrálním francouzským oknem a balkonem dává domu Harmonie nadčasový a lehce monumentální výraz.Ještě více vynikne na terasovitě uspořádaném pozemku s atypicky pojatou zahradou.Parcela v nové zástavbě na sever od Prahy jim vyhovovala svou velikostí, polohou v klidné ulici, v lokalitě je vybudována infrastruktura i dopravní spojení do centra. „Máme rádi sluníčko a na naší zahradě ho máme celý den,“ chválí si majitelé domu. „Parcela se sice k jihu dost svažuje, museli jsme budovat terasovitou zahradu, ale díky tomu máme i hezký výhled.“

Dům Harmonie sem pěkně zapadl, k jeho výběru ale vedla dlouhá cesta. „Chtěli jsme útulný dům klasického vzhledu, kde bude na všechno dost místa. A také moderní úsporné technologie. Měli jsme několik nabídek od dodavatelů dřevostaveb i zděných domů, jednání s dodavateli však byla složitá, často nejasná, s žádnou firmou jsme nebyli spokojeni. Zlom nastal až ve chvíli, kdy jsme navštívili Centrum vzorových domů v Nehvizdech,“ pokračoval náš rozhovor. „Manažer společnosti Canaba nám přesně vysvětlil, jak bude vše probíhat od uzavření smlouvy až do nastěhování, nabídl dobře vypracovanou smlouvu s jasně stanoveným plánem prací, termíny, podmínkami, cenou. Solidní jednání a jasně dané garance definitivně rozhodly.“

Nejoblíbenějším místem majitelů, kteří milují slunce a teplo, je slunná terasa před obývacím pokojem. Jeho útulně vybavenému interiéru dominují krbová kamna. „Jsou obložena deskami s vynikajícími akumulačními vlastnostmi. Když přestaneme topit, ještě 10 až 12 hodin vyzařují energii a krásně vyhřívají celý dům, který sám o sobě dokáže výborně udržet teplo,“ pochvalují si.

Od Romance k Harmonii

„Původně se nám líbil dům Romance, ale přáli jsme si velkou garáž, a tak jsme se rozhodli pro Harmonii. Má optimální velikost, působí velice útulně, uvnitř jsou krásné světlé a prostorné místnosti. Projekt jsme trochu upravili – zvolili jsme dvojgaráž. Bydlíme tu více než rok a vše funguje perfektně, nic bychom neměnili.“

Hlavní vstup do domu vede ze západní strany, kde je také vjezd do garáží a malá koupelna. Prostornou předsíní s otevřeným schodištěm se prochází do společné obývací části, prakticky řešené do tvaru písmene L. Roh zaujímá jídelna s malou prosklenou apsidou, která poskytuje hodně světla a příjemně rozšiřuje výhled do okolí. Kuchyň, schovaná „za rohem“, je přímou součástí tohoto prostoru, jehož dominantou je široké francouzské okno na terasu. Jižní slunce a výhled vytvářejí takřka prázdninovou atmosféru. V podkroví se nacházejí ložnice a velká rodinná koupelna.

Kuchyň je zařízena praktickou linkou  ve tvaru písmene U. Vinylová podlaha  s dezénem starého dřeva krásně zapadá do výběru jemných barev  a přírodních materiálů, které vytvářejí harmonickou atmosféru.

Úsporný a bezúdržbový

Originálně řešená zahrada kombinuje zeleň s mulčovanými záhony, oblázky a zpevněnými plochami ze zámkové dlažby. Podzemní závlahový  systém je rozveden k jednotlivým rostlinám, takže ani kapka vody nepřijde nazmar.„Při výběru domu jsme také kladli důraz na úspory energie a náročnost údržby. Harmonie je výborně tepelně izolovaná. Topíme ústředním plynovým vytápěním, na jaře a na podzim v krbových kamnech, která bohatě vyhřejí celý dům, a naše náklady jsou přitom nižší než v bytě,“ vysvětluje náš hostitel.

Obdobně přistupovali také k zahradě. Se sekáním trávy si starosti dělat nemusejí. Celá zahrada (kromě zpevněných cest) je vysypána kačírkem, jen kolem vysázených rostlin se nacházejí „ostrůvky“ vysypané mulčem. K zalévání slouží dešťová voda, zadržovaná v podzemní nádrži. Díky automatickému závlahovému systému rostliny prospívají při minimální spotřebě vody.

Je uspořádána terasovitě – v nejnižší, jižní části podél plotu se nachází komunikační plocha, o úroveň výš užitková část s vysázenými ovocnými stromky, nejvýše položená část je převážně okrasná a bezbariérově navazuje na terasu před obývacím pokojem.

Výsadba je volnou kombinací okrasných i užitkových rostlin – voní tu levandule, kvetou trvalky i bylinky, zrají jahody, třešně, višně, rybíz. Vše se zalévá dešťovou vodou z nádrže uložené pod zemí. Z ní je rozveden automatický závlahový systém přímo ke kořenům rostlin, takže zalévání je maximálně efektivní a prakticky nic nestojí. Zajímavým prvkem je venkovní tělocvična vyrobená na zakázku podle návrhu majitelů.

Jídelna má díky apsidě více místa, hodně světla a hezký výhled ven. Speciální rolety s horizontálními pruhy lze nastavit tak, že fungují jako žaluzie – účinně stíní, ale propouštějí světlo a umožňují pohled do okolí.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem