Třípodlažní vila, usazená ve svahu nad švédským městem Särö, nabízí benefit slunné polohy s krásným výhledem na krajinu jižně od Göteborgu. Noví majitelé se rozhodli pro zásadní a stylovou rekonstrukci s cílem otevřít vnitřní prostory a vpustit do nich světlo.

Hlavní vstup do domu se nachází v suterénu vedle garáže, přesahující horní podlaží vytváří kryté závětří. Skalní útvar, z něhož dům vyrůstá, opticky  oživuje strohé kubické tvary.Mladí manželé dům koupili z velké části v původním stavu z roku 1969. Po čtyřech desítkách let provozu již fyzicky i morálně zastaral a ani jeho dispozice neodpovídala současným požadavkům na moderní komfort. Rozhodli se tedy, že jej postupně radikálně zrekonstruují a rozšíří ve třech fázích. Směrodatné byly pouze základní betonové konstrukce – nosné stěny, stropy a schodiště. Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve modernizovali přízemí se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo nejvyšší patro, kde se nacházejí ložnice.

Největší výzvou se stala přestavba prostředního podlaží o rozloze 170 m2. V této části domu se majitelé rozhodli umístit všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní společný život rodiny – otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu. Odtud také vede přístup na terasu. Celé toto podlaží je řešeno jako kontinuální prostor, dělený pouze polopříčkami tak, aby jedna zóna plynule navazovala na druhou, aby byl zachován neustálý vzájemný kontakt, volný prostup světla a výhledy z různých částí interiéru ven do krajiny. Všechny funkční zóny jsou orientovány směrem k jižní fasádě, k výhledu do krajiny, prostory zázemí jim „kryjí záda“ ze severní strany.

Beton, sklo a volnost

Majitelé si oblíbili styl Bauhaus, který patří k ikonám funkcionalistické architektury dvacátého století. Kromě formální jednoduchosti, geometrických tvarů a dokonalé funkčnosti je tento styl spojen s použitím železobetonových konstrukcí, moderních materiálů, jemných barev a s velkými prosklenými plochami fasády. Snažili se tyto principy maximálně uplatnit při rekonstrukci vlastního domu, zejména při kompletní přestavbě a rozšíření druhého podlaží.

Panoramatický výhled na okolní krajinu se stal ústředním bodem architektonického řešení. Aby byl co nejvíce otevřený a variabilní, hledali stavebníci velkoformátový okenní systém s minimálními sloupky, pohledově úzkými rámy (či s možností skrytých rámů) a s flexibilními posuvnými konstrukcemi na celou výšku místnosti, které umožní dům otevřít či uzavřít podle stavu počasí během všech ročních období.

Interiér domu je zařízen velmi nevtíravě, aby vynikly především výhledy do okolí. Čelní pevně zasklená plocha bez sloupků, s rámy skrytými ve zdivu a v podlaze maximalizuje jak výhled, tak prosvětlení interiéru.

Těmto požadavkům dokonale vyhověl fasádní sloupko-příčkový okenní systém Schüco v kombinaci s posuvným a posuvně-zdvižným systémem Schüco ASS 50. Speciální hliníkové profily s úzkými pohledovými šířkami umožňují maximální přísun světla do interiéru, a zároveň jsou schopny nést zvýšené zatížení, které vytvářejí velké tabule bezpečnostního skla. U pevně zasklených oken přišla společnost Alufront s nápadem zapustit spodní rámy do podlahy až po okraj zasklení.

Minimalizace veškerých sloupků a rámů přispěla nejen k velkorysému výhledu z celého domu, ale i k elegantnímu kompaktnímu vzhledu fasády, který je charakteristickým prvkem estetiky stavby. Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni – zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných prostor.

Společný obývací prostor je poměrně rozlehlý, vestavěné prvky mu dávají příjemnou členitost.  Funkční zařízení ve stylu Bauhaus, jemné decentní barvy a přírodní materiály se spojují v útulný a harmonický dojem.

Text: Jitka Pálková, Foto: Sofia Sabel

logo MessengerPoslat Messengerem