Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou, který si nechali od architekta navrhnout manželé se dvěma dětmi.

Z této strany bylo záměrem architekta, aby dům co nejvíc zapadl do tradičního stavebního pojetí obvyklého v této podhorské lokalitě. A to se mu podle nás podařilo na výbornou.Původně bydleli v Šenově u Ostravy a postupem času si dům zrekonstruovali. Už jim chybělo jen zateplení, ale ještě více jim chyběla příroda. Zejména hory a čistý vzduch. Pořídit si chatu a udržovat dvě domácnosti naše hostitelka zavrhla a padlo rozhodnutí raději si rovnou postavit nový dům na horách.

Rok hledali pozemek v nejhezčích lokalitách na severní Moravě a nakonec se ocitli v krajině pod Lysou horou. Parcela jim hned padla do oka a oba manželé se na ní jednomyslně shodli. Zbývalo jen zvolit, jak by měl nový dům vypadat.

„Zásadní pro podobu našeho budoucího domu byla skutečnost, že se parcela nachází v CHKO, což obnášelo třístránkový seznam regulativů, které se na stavbu v této oblasti vztahují. Takže pořídit si nějaký typový dům nepřipadalo v úvahu a bylo nutné obrátit se na architekta. Po malém výběrovém řízení jsme nakonec oslovili pana architekta Václavíka a výsledek vidíte sami,“ vysvětluje paní domu.

V interiéru architekt rozehrál v rámci konceptu „odebírání hmot“ zajímavou situaci, kdy nábytek nebo krbové těleso buď vyrůstá, nebo naopak srůstá s hmotou domu, což je zároveň podpořeno použitými polyuretanovými stěrkami.

Nástup architekta

Manželé se v této situaci podle svých slov ocitli na neznámé půdě a poprvé měli možnost poznat, jak architekti pracují. „Panu Václavíkovi vděčím za to, že mi pootevřel dveře do svého oboru. Díky němu jsem pochopila, jak propastný je rozdíl mezi architekturou a pouhým stavitelstvím. Přeji všem lidem, kteří staví dům, aby využívali služeb architektů co nejvíc, protože dobrý architekt má dar zhmotnit vaše představy. Nám to ušetřilo mnoho omylů a dnes víme, že v dobře vyprojektovaném a koncepčně dotaženém domě je radost bydlet,“ nešetří chválou paní domu. „Očekávali jsme, že nám architekt předloží víc návrhů. K našemu překvapení jsme dostali jen jednu studii, ale ta byla perfektní! A do tohoto domu jsme se zamilovali.“

Před základní hmotu domu architekt důmyslně předsunul jídelnu, což umožnilo otevřít pohled do exteriéru hned ze dvou stran.

Dům v kontextu prostředí

Tvarové pojetí domu na jedné straně vychází z místního tradičního stavitelství, ale zároveň byly do návrhu organicky integrovány moderní prvky bydlení, jako je garáž nebo jídelna s velkým prosklením, propojená s terasou a zahradou.

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do jisté míry proporci přízemního domu. Ale na spodní straně, kde se nachází zahrada a cesta, vytvořil umělý val, takže spodní podlaží není z prostoru veřejné komunikace vidět.

Velké prosklené plochy, které jsou nekompatibilní s tradiční architekturou, zejména se stavebními regulacemi CHKO, zůstávají skryty za navršeným terénním zlomem, nejsou vidět z veřejné komunikace a nemusí se ani příliš stínit. Naopak horní okna jsou tradičně členěna, což zjemňuje vzhled domu. Architekt tak maximálně zúročil „zapuštění“ domu do svahu a odbagrovaný materiál využil k vytvoření terénního předělu.

Také kuchyně je zajímavě komponovaná a nezapře důmyslnou geometrickou hru s tvary a prostorem. Z tohoto hlediska jde o nebývalou důslednost celého konceptu domu.

Dispozice a exteriér

Interiér je rozdělen na denní zónu v prvním a noční zónu ve druhém podlaží ležícím v úrovni horní části pozemku. Zádveří se vzhledem ke svažitému terénu nachází v meziúrovni, takže ke vstupu do soukromé zóny nahoře je třeba překonat symbolické tři schody, do přízemí se sestupuje po schodišti dolů. Zde se nachází chodba, zázemí, pracovna a hlavní obytný prostor propojený s kuchyní, terasou a zahradou.

V horním podlaží jsou dva pokoje, ložnice, šatna, sklad zahradní techniky, garáž s dílnou a vestavěná sauna. Dominantním prvkem exteriéru je terasa a koupací zahradní jezírko.

Na příjezdovou cestu navazuje garáž obložená dřevem, která je citlivě zakomponována do hmoty domu.

Zaujalo nás

Od samého počátku bylo součástí návrhu domu nechat podkroví nevyužité, díky tomu se architekt vyhnul oknům a vikýřům, které by vypadaly nepatřičně. Nahoře je tedy odvětraný klasický půdní prostor a dům je zateplen až z úrovně stropu.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem