Majitelé pozemku v malebném městečku u Pelhřimova v Kraji Vysočina si přáli takový dům, který bude svým tvaroslovím respektovat původní venkovskou architekturu a zároveň nabídne i zajímavé prvky moderny odpovídající jejich současným potřebám a životnímu stylu.

Pražský architektonický ateliér s mezinárodním renomé se zhostil úkolu brilantně. Rodinný dům si majitelé pochvalují. Jejich volba vzešla z „malého výběrového řízení“, které si před započetím stavby sami uspořádali. „Velmi důležitá pro nás byla osobní reference i shodná představa o tom, jak má stavba na Vysočině vypadat. A v neposlední řadě také osobní sympatie, bez kterých si takovou spolupráci vůbec neumíme představit,“ říká na úvod majitel domu Aleš Koreček.

V případě fasád se pracuje s kontrastem mezi plnými a prosklenými stěnami. Účinek této hry je násoben východy a západy slunce.

Shoda v preferencích

Pohled do hlavního obytného prostoru – relaxační zóny. Finální povrchy podlah, stěn a stropů byly zvoleny s důrazem na použití přírodních materiálů.Vysočina patří k nejkrásnějším koutům naší republiky. Nová Cerekev se rozkládá v mírné kotlině Českomoravské vrchoviny rozložena nad údolím Novocerekvického potoka a nepostrádá celou řadu architektonických zajímavostí.

Zdejší lidová architektura se vyznačuje kromě bohatě zdobených průčelí staveb také řešením, kdy se v zadní části podlouhlé přízemní stavby nachází hospodářská budova, komora či chlév. Najdeme tady ale i klasické roubenky či zděné stavby s bohatě zdobenými fasádami, zachovalé soukromé i veřejné stavby v duchu lidové architektury, která si jistě zaslouží naši pozornost.

S hlubokým respektem k ní přistupovali i tvůrci tohoto architektonického návrhu novostavby v rozvojovém území obce. Architekt Josef Pfeifer zde volně pracuje s typickými motivy původní venkovské architektury a doplňuje ji o prvky moderny podle představ a potřeb mladých majitelů.

„Dům má dvě podlaží, nižší přízemní část je zastřešena plochou střechou, hlavní patrová hmota domu je zastřešena střechou sedlovou se sklonem 35 stupňů. Výška hřebene hlavní hmoty je 8,2 metru,“ vysvětluje hlavní parametry domu, který by měl svým tvaroslovím odpovídat zdejšímu prostředí a nenásilně zapadat do krajiny.

Názorovou shodu potvrzuje i majitel: „Mám pocit, že jsme se až nečekaně shodli na základní podobě stavby a materiálech. Tam, kde jsme se rozcházeli – byly to zpravidla detaily v interiérech –, jsme byli schopni nalézt řešení, které dávalo smysl funkčně, esteticky i finančně.“

Pohled do hlavního obytného prostoru – relaxační zóny. Finální povrchy podlah, stěn a stropů byly zvoleny s důrazem na použití přírodních materiálů.

Dispozice podle nároků moderny

Krbové těleso – srdce domu – vytváří přirozenou bariéru mezi jídelnou a intimní relaxační zónou. Interiér působí vzdušně a velkoryse.Interiérový design se neustále vyvíjí a s ním se mění i dispozice staveb. Profesionální řešení novostavby v Nové Cerekvi nepostrádá ani navazující terasa a zahrada, jakožto prostory pro příjemné posezení a odpočinek. Přímo za vstupem do domu se nachází praktické zádveří s toaletou a poté se již vstupuje do hlavního obytného prostoru.

Přízemí je řešeno jako otevřená dispozice, kde je hlavní obytný prostor horizontálně členěn na kuchyň, jídelnu a obývák s výrazným krbem, srdcem domu. Z obytného prostoru lze vstoupit také do technické místnosti, nebo dále pokračovat po schodišti nahoru do patra. Proti vstupu vedle kuchyně je umístěna ložnice rodičů s koupelnou a šatnou. Prostor jídelny je převýšen otevřenou patrovou galerií.

Na hlavní hmotu rodinného domu navazují v přízemí domácí dílna, příruční sklad a kryté stání pro dva osobní automobily. Přízemní partie a okolní zpevněné plochy jsou bezbariérové.

Zajímavé řešení nabízí také patro, kde se nacházejí pokoje dětí, šatny, koupelna s toaletou, a na galerii knihovna. V přízemí i v patře navrhl architekt velké prosklené plochy, které zajišťují dostatečnou světelnou pohodu a poskytují maximální kontakt se zahradou. Neméně zajímavý je i výhled na nedaleký barokní kostel skrze panoramatické okno.

Významným určujícím motivem interiéru domu je galerie nad jídelnou.

Soulad s krajinou

Je patrné, že rodinný dům v Nové Cerekvi svým tvaroslovím a formou pokorně respektuje typické prvky původní venkovské architektury. Moderní architektura ji dotváří a obohacuje. Hlavní hmota stavby má bílou omítku, nižší část je obložena dřevem. Okenní a dveřní otvory jsou osazeny stylovými dřevěnými prvky. Nosné konstrukce architekti navrhli z keramických tvarovek.

A pokud se zeptáte majitelů, co by dnes dělali jinak, odpovědí, že z hlediska architektonického vůbec nic, pouze by hledali jinou stavební firmu, neboť dodávka kvalitního díla je prý ohromný problém. „Příště bychom si raději stavbu řídili sami a najímali jednotlivé profese. Velkou pomocí nám byl tentokrát dobrý architekt, který zastal nejen autorský, ale také stavební dozor,“ podotýká Aleš Koreček. Velmi oceňuje také nízkou energetickou náročnost stavby a díky materiálům (keramika, beton, dřevo) i snadnou údržbu domu.

Pohled na severozápadní fasádu. Velkorysá okna zajišťují přímou vazbu mezi interiérem a okolní zahradou. Koncept domu je založen na průniku dvou různorodých forem. Tradiční patrový dům zakončený sedlovou střechou doplňuje dřevem obložená forma v přízemí.

Autor: Ing. arch. Josef Pfeifer

Autorizovaný architekt ČKA, v roce 2002 absolvoval na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2015 založil společně s Ing. arch. Petrou Belicovou vlastní architektonický ateliér Studio Archiholik. Ateliér se věnuje rozmanitým zakázkám napříč architektonickým spektrem, vždy od studie až po realizační dokumentaci.

Spolupráce: Ing. Vladimír Smudek, Ph.D. (stavebně-konstrukční řešení)

Kontakt: Studio Archiholik, s. r. o.

Text: Vlastimil Růžička, Foto: Aleš Koreček

logo MessengerPoslat Messengerem