Formentera, menší a klidnější soused ostrova Ibiza, zůstává jedním z posledních čistých a nepřelidněných přírodních rájů ve Středozemním moři. Právě zde, v malé obci Portossalé, našel mladý španělský učitel své letní útočiště. Úsporná koncepce vedla k zajímavým nápadům.

Úspornost vedla k jednoduchému konstrukčnímu řešení, čistě účelné dispozici a omezenému výběru materiálů, které budou v harmonickém souladu s přírodou.Z pohledu na fotografie jako by přímo dýchala charakteristická vůně slunce, pinií a mořské vody, podle níž poznáte středomořskou přírodu i se zavřenýma očima. Právě tyto fenomény spolu s jedinečnými výhledy na pláže, přístav La Savina a sousední ostrovy okouzlily budoucího stavebníka.

„Návrh domu na okraji obce byl z velké míry předurčen těsným sousedstvím starší budovy a krásnými vzrostlými piniemi a další zelení na pozemku, která dává místu charakter a také příjemný stín a stavebník si ji proto přál zachovat. Na konečné podobě projektu se samozřejmě podepsal i nevelký rozpočet,“ říká architekt Marià Castelló Martínez, který je autorem návrhu. „Úspornost vedla k jednoduchému konstrukčnímu řešení, čistě účelné dispozici a omezenému výběru materiálů, které budou v harmonickém souladu s přírodou.“

Přízemní dům z betonových tvárnic je založen na čtvercovém půdorysu o rozměrech 8 x 8 m. Je přehledně rozdělen na dvě části – otevřený obývací pokoj se sezením a stolováním a uzavřenou část – ložnici, pracovnu a koupelnu.

Hlavní obývací prostor je předělen posuvnou stěnou, vyrobenou z bíle lakovaných dřevovláknitých desek. Ze stejného materiálu byly vyrobeny i hladké bezfalcové dveře.

Kuchyň odděluje od obývacího pokoje široká posuvná stěna, takže společný obývací prostor lze podle potřeby zvětšit či zmenšit. Vzhledem k absenci chodeb, komor a jiného „zákulisí“ je zastavěná plocha využitá do posledního centimetru. Interiér je vybaven čistě funkčním nábytkem a působí prostorně.

Hlavní orientace směřuje na východ – prosklenou stěnou se vychází na terasu s pergolou a venkovním posezením. Právě tímto směrem se otevírá nejkrásnější výhled na moře. K panoramatické vyhlídce slouží i plochá střecha, řešená jako pochozí.

Zaujalo nás: Méně je více.

Paleta materiálů je jednoduchá – architekt použil zdivo z lehčených betonových tvárnic, železobetonové stropní panely, povrchy stěn tvoří hladké cementové stěrky s bílou výmalbou, podlahu a terasu pokrývají pískovcové dlaždice. Na střízlivých hladkých plochách o to více vyniknou truhlářské výrobky z masivního dřeva Iroko. Architektonicky zajímavým prvkem je pergola s lehkou konstrukcí z hliníkových profilů. Z poměrně limitujícího zadání se podařilo vytěžit maximum možného.

Text: Jitka Pálková, Foto: Lourdes Grivé + EPDSE