Dům v malém městě na Českomoravské vrchovině vyrostl na místě, které vypadalo zdánlivě zcela nehostinně. Svah nad rybníkem se díky nápaditému řešení nakonec proměnil v příjemné místo k žití.

Mladí manželé dříve bydleli v podkrovním bytě blízko svého nynějšího bydliště. Pozemek v jižně orientovaném svahu nad rybníkem se původně podobal spíše džungli než stavební parcele, ale hezký výhled, blízkost vody a dobrá cena byly dost pádnými argumenty.

„Navíc v okolí nevznikne žádná další zástavba. Nový satelit – směsici více či méně zdařilých domů máme za zády, takže nerušený výhled na vodu a do krajiny zůstane zachován,“ vysvětluje nám hostitel na úvod naší návštěvy.

„Na tom, jak má vypadat náš nový dům, jsme se zpočátku nemohli úplně shodnout, jedno jsme ale věděli jistě: už žádné podkroví. V duchu jsme viděli hlavně otevřený prostor plný světla, ale konkrétní představu jsme neměli, a tak jsme vše nechali na architektovi.“ Autora svého budoucího bydliště našli na internetu. 

Hlavní obytná část domu je dvoupodlažní, zčásti obložena borovicovým dřevem. Obývací pokoj se netradičně nachází v patře a je velkou prosklenou plochou propojen s terasou na subtilní kovové konstrukci. Obytné prostory jsou orientovány na terasu s bazénem, chráněnou oázu ve vnitřním rohu domu.

Ukázalo se, že komplikovaná situace na parcele, sice s hezkým výhledem, ale v poměrně strmém svahu nad vodou, byla větší motivací než technicky bezproblémový, ale fádní rovinatý pozemek v nové zástavbě, jeden z mnoha stejných v řadě.

Architekt Radovan Chebabi vytěžil maximum z polohy nad rybníkem, promyšleně zapojil stavbu do svažitého terénu, zvýraznil hezké výhledy a umožnil volný výstup z domu do všech stran a také volné průhledy a volnou komunikaci uvnitř.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní tvoří jeden otevřený celek, příjemně prosvětlený ze tří stran. Nízké pásové okno vede na východ, pokoj má dopolední slunce i výhled na střed obce.

Dobře provázané zóny

Hmota domu je rozdělena na dvě obdélníková „křídla“, navzájem spojená do pravého úhlu. Hlavní obytná část je dvojpodlažní a směřuje podélnou osou k jihu, nad vodu. V horním podlaží se nachází společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem a ložnice rodičů s příslušenstvím, orientovaná k ulici.

Obývací pokoj prosvětlují prosklené plochy ze tří stran, slunce sem přichází po celý den. Z jižní a západní strany je lemován visutou dřevěnou terasou se sezením. „Náš obývák pokračuje venku. Na rybníku se pořád něco děje, odtud to můžeme krásně sledovat celý den. Za hezkého počasí se dá posedět na terase až do pozdního večera a pozorovat, jak se zlaté paprsky odrážejí přímo pod námi na hladině, “ chválí si majitelé. Přízemí obývají děti.

Jižní okno otevírá krásný průhled celým společným obývacím prostorem směrem na rybník. Krásný nábytek s ořechovou dýhou si majitelé nechali vyrobit na zakázku podle návrhu architekta-

Druhá část domu je částečně zapuštěna do terénu. Hlavní vstup a vjezd do garáže vedou přímo z ulice, pod nimi v suterénu se nacházejí sklad a pracovna. Na dům bezprostředně navazuje rekreační zóna s krytým venkovním bazénem a zahradním grilem. Zahradu si rodina nechala navrhnout tak, aby byla po celý rok barevná a tvořila harmonický celek s domem.

Promyšlený a komplexní návrh

Architekt zvolil zdicí systém Porotherm s prověřenými technickými parametry. Díky kombinaci osvědčené konstrukce a energeticky úsporného vytápění s tepelným čerpadlem jsou provozní náklady nízké a dům má příjemné klima v zimě i v létě. Tepelné zisky, které produkují velké prosklené plochy, jsou v zimě vítané, v létě je eliminují předokenní žaluzie. Díky kvalitnímu architektonickému a konstrukčnímu řešení byla stavba zařazena do soutěže Brick Award, která oceňuje promyšlené využití cihelného systému Porotherm.

Stavba měla mít podle místních regulativ sedlovou střechu, nakonec se podařilo prosadit moderní vzhled s plochou střechou. „Myslím, že ve výsledku je dům méně nápadný a méně vyčnívá, než kdyby na tomto místě stál dům s klasickým krovem,“ hodnotí majitel. Stavba postupně zarůstá zelení a stává se přirozenou součástí svého prostředí.

Garáž i zádveří jsou přístupné přímo z ulice. Z této strany není před vstupem žádný plot a dům vypadá menší, protože jeho větší část je orientována opačným směrem, dolů ze svahu.

Text: Jitka Pálková, Foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem