Pozemky nacházející se naproti jednomu z roudnických parků byly před více než pěti lety vyhrazeny ke stavbě několika domů. Volný prostor zarostlý rumištním plevelem tak nahradil i navštívený atriový dům.

Původním přáním majitelů byl přízemní dům se sedlovou střechou. Výsledná stavba má však střechu pultovou. O jejích přednostech přesvědčil majitele architekt domu Jan Rampich. „Pultová střecha v kombinaci s plochou střechou garáže mi připadá zajímavější než množení bungalovitých chaloupek se střechou sedlovou, natož valbovou,“ vysvětluje svůj pohled.

Spoluautorkou stavby je konstruktérka Petra Dobešová, která s architektem už dlouho spolupracuje. Dům byl podle jejich společného návrhu projektován jako energeticky efektivní a větratelný okny, nikoli strojně. Zvoleno bylo obvyklé konstrukční řešení s využitím cihelné technologie Porotherm a dalších standardních materiálů.

Kdo tu bydlí

Majiteli domu jsou manželé, kteří žijí na Roudnicku od narození a v novém domě bydlí se dvěma dcerkami a kocourem. Spolupráci s architektem i designérem si pochvalují. „Práce s panem Rampichem byla fantastická. Připravil několik skic a návrhů, z nichž jsme si na pátý nebo šestý pokus jeden vybrali.“ Přínosná byla podle nich i spolupráce s panem Rendlem. „Netlačil nás do svých představ, hodně jsme si povídali a získali spoustu užitečných informací.“ S domem jsou majitelé maximálně spokojeni. Zpětně by si jen pořídili větší venkovní terasu a investovali by do tepelného čerpadla.

Vnější a vnitřní uspořádání

„Provoz v jediném podlaží je rozdělen na separátní garáž se skladem oddělenou od vlastního domu částečně krytou uličkou o šířce 150 cm,“ popisuje dům architekt. „Hlavní vstup je umístěn v zalomení této uličky proti vstupní brance na pozemek, dům tak majitele či návštěvy hned u vstupu ‚pouští do svých útrob‘ více, než je obvyklé.“

Také kompozici severní strany byla věnována značná péče – do stínu domu je umístěna i druhá terasa určená pro parné letní dny.

Jelikož je pozemek přístupný z jihu, jsou hlavní obytné místnosti orientovány kromě jihu i ke všem ostatním světovým stranám. Dispozice stavby byla podřízena dalšímu z požadavků majitelů na oddělení denní části domu od noční a dětské. Dům má navíc dvě venkovní pobytové terasy, jižní a severní.

Nejtěžší bylo podle architekta přesvědčit majitele, aby si nedělal okénko z komory do pobytového atria, protože by se tím narušila celková fasádní kompozice. „Bohužel se mi to nepodařilo. Docela mě to mrzí, komora by se bez okénka jistě obešla. Jinak byla ale spolupráce bezvadná.“

Slovo architekta

Ing. arch. Jan Rampich„Práce na tomto domě byla díky povaze klienta a jeho manželky opravdovou radostí a trochu i paralelním slalomem, neboť jsme v bezprostředním sousedství projektovali pro jejich přátele na takřka stejné parcele druhý dům, patrový a plochostřechý. Takže jsme museli oběma klientům naráz poskytovat jistotu, že jejich řešení, stejně jako řešení souseda, je správné. Někdy to bylo dosti náročné, ale vzpomínáme na to hodně rádi,“ říká architekt Jan Rampich.

Čistý a jednoduchý interiér

Na vytvoření interiéru se podílel designér Ladislav Rendl. Podle jeho slov si majitelé od začátku přáli čistý a jednoduchý styl – vlastně přesný kontrast toho, jak bydleli původně. „Nechtěli žádné zbytečné dekorace ani místa, která by nebyla využívána. Zkrátka chtěli, aby interiér sloužil jim a ne oni jemu.“

Interiér domu je pojat jako celek, a to jak v použitém stylu, tak v materiálech a jejich kombinacích. Vše je v bílé barvě v kontrastu s černými akcenty a z těchto základů vycházejí i koupelny a dětské pokoje. „Už při první schůzce majitelé řešili, jestli zvolit béžové a hnědé tóny, nebo černobílou kombinaci. Nakonec rozhodla tmavá okna,“ říká designér. „Tato základní poloha je pak v doplňcích a dekoracích doplněna šedou a zvýrazněna žlutou barvou. Pokud by se tedy majitelé časem rozhodli například pro červenou, bude změna jednoduchá, rychlá a nijak nákladná.“

Zajímavým prvkem interiéru je osvětlení. Stropní svítidla jsou zajímavá sama o sobě, a navíc dokážou navodit různou atmosféru pomocí stmívačů. Kromě nich se v hlavní obytné místnosti nacházejí i doplňková světla v podobě LED pásků, například na TV panelu či kuchyňské lince.

Materiály byly vybrány s ohledem na kvalitu, důležitá byla ale i praktičnost a nadčasovost. Nábytek z Thermopalu ve vysokém lesku vyrobila na míru česká firma Interiéry Pazour, hotové se kupovaly jen jídelní židle a sedací souprava. „Někdo možná namítne, že lesk není moc praktický, ale věřte, že se udržuje mnohem lépe než matné povrchy, na nichž je navíc zub času vidět o hodně dříve,“ objasňuje volbu designér. Lesk se odráží i na skleněných dveřích spojujících jednotlivé místnosti.

Úložné prostory jsou vyřešeny pomocí šatny pro dospělé, šatních skříní v chodbě u dětských pokojů, komory a spíže. Obytné místnosti tak zůstávají volné a vzdušné.

Slovo designéra

Ladislav Rendl„V představách o budoucím interiéru jsem si s majiteli domu od začátku naší spolupráce naprosto dokonale sedl,“ vzpomíná Ladislav Rendl. „Naše diskuse byly vždy přínosné a při jednání vládla uvolněná atmosféra. Pokaždé, když mám k majitelům hodně blízko, jsem rád – vždyť přece tvořím jejich domov. Největší radost mám z toho, když je klient spokojený, a tady vyšlo vše na 100 %.“

Okrasná zahrada

Zahrada vznikla za spolupráce zahradní architektky, která připravila návrh, jejž pak vybraný zahradník spolu s majiteli zrealizoval. Vysazené rostliny jsou převážně okrasné, k užitkovým patří například maliníky, jahodníky a pár rajčat. O závlahu záhonů i vysetého trávníku se stará automatická závlaha.

Cesty vyznačují v zahradě nášlapné kameny, zatímco bílé vápencové valounky v rozích trávníku mají dekorativní funkci. K relaxaci slouží majitelům zvláště terasa za domem spolu s bazénem.

Text: Zdeňka Zienertová, Foto: Robert Žákovič