Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží v romantickém prostředí kopců a nížin v údolí řeky Gauja, v oblasti stejnojmenného národního parku. Architekti z ateliéru Outofbox si byli dobře vědomi tohoto výjimečného prostředí, a tak rodinný dům tvořili s maximálním respektem k místní krajině a charakteru stavební parcely.

Světlo, výhledy a puristické materiály byly tři základní atributy architektonického návrhu tohoto unikátního transparentního domu. Aby si majitelé mohli neomezeně a s komfortem celoročně užívat krásy měnící se přírody, byly v projektu využity automatizované posuvné prosklené stěny, které v podstatě zcela eliminují optickou bariéru mezi obytným prostorem a přírodou.

Orientace svahu a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky vybízelo k variabilitě, díky níž má dům z každé strany jinou tvář. Jihozápadně orientovaná hlavní fasáda se doslova otevírá do údolí, všechna tři podlaží jsou plně prosklená a interiér se zcela odhaluje exteriéru. Naopak u přístupové cesty je s ohledem na zajištění soukromí majitelů fasáda více uzavřená.

Ústřední obývací prostor prochází přes dvě podlaží. Celému interiéru dominuje kombinace pohledového betonu, běleného dřeva, skla a solitérů v černé barvě. Schodiště z ocelového plechu vetknuté do zdiva působí vzdušně a lehce a klame tělem – provedení takového „majstrštyku“ je velmi náročné.

Průhledný vnitřní svět 

Spodní podlaží, zčásti zapuštěné do terénu, není z cesty vůbec vidět. Slouží k relaxaci, zejména oblíbenému saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem. V přízemí na přístupové úrovni domu se nachází velký společný obývací prostor s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky 12 metrů široké prosklené posuvné stěně na celou výšku podlaží vstupuje krása měnící se přírody až do domu a za příznivého počasí mohou majitelé tuto nepatrnou vizuální bariéru odsunout a se zelení splynout úplně.

Obývací pokoj se otevírá až do horního patra, které je klidovou zónou domu. Centrální schodiště vede na galerii se vstupy do pracovny a hlavní ložnice s terasou. Z té se naskýtá ohromující výhled na údolí řeky Gauji.

Čistý puristický design a transparentnost přenesli architekti ve spolupráci s ateliérem Lolot Design také do interiéru. Základní rámec tvoří přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a detailně navrhované prvky jako krbová vložka a dekorativní kovové schodiště.

Koncept osvětlení, kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky, vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

Nejvyšší podlaží má tři stěny ze skla a ocelových sloupků a je téměř celé transparentní. Pracovnu dělí od galerie skleněná stěna, podobně jako protilehlou ložnici.

Vysoce efektivní konstrukce 

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické parametry stavby. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a s využitím vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco s trojitým zasklením. Orientace těchto ploch na jih a západ přispívá díky využití pasivních solárních zisků k maximální energetické úspornosti. Energetickou bilanci zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.

Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Třetí (horní) podlaží má záměrně odlišné provedení. Celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem přináší 270° panoramatický výhled.

Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží v romantickém prostředí kopců a nížin v údolí řeky Gauja, v oblasti stejnojmenného národního parku. Architekti z ateliéru Outofbox si byli dobře vědomi tohoto výjimečného prostředí, a tak rodinný dům tvořili s maximálním respektem k místní krajině a charakteru stavební parcely.

Zaujalo nás

Inteligentní okna a posuvné systémy

Do takto pojatého projektu skvěle padla volba okenních, fasádních a posuvných systémů německé značky Schüco. V souladu s minimalistickým konceptem jsou použity rámy a kování bezbariérově zabudované do podlah a stropů, s minimální pohledovou šířkou profilů, které však umožňují integraci nadstandardně rozměrných prvků s trojitým zasklením. Uživatelé domu oceňují „smart“ funkce, přinášející jednoduché pohodlné ovládání – mechatronické kování Schüco TipTronic pro motorizované otevírání a zavírání oken (ze systému Schüco AWS 75 BS.SI), a zejména systém e-slide. Jde o plně skrytý pohonný systém, který jednoduše, bezpečně a automatizovaně otevírá, zavírá a zamyká velkoformátové posuvné jednotky ze systémů Schüco ASS 70.HI a ASS 77 PD.HI.

Text: Jitka Pálková, Foto: Archiv Schüco

logo MessengerPoslat Messengerem