Bydlení v bytovém domě na dohled od Prahy jim nevyhovovalo, a tak si nechali postavit dům inspirovaný Bauhausem i místní stavební tradicí z období vrcholné éry funkcionalismu.

Původně bydleli v bytovém domě, v podkrovním mezonetovém bytě, kde naráželi na problémy s tepelným komfortem: byt šel v zimě obtížně vytopit, v létě se zase přehříval. Na druhé straně místo se manželskému páru s dítětem velmi líbilo, hlavně okolní příroda a blízkost řeky Berounky. Celá rodina totiž miluje vodu, pán domu je vášnivý rybář. Začali proto reálně uvažovat o vlastním domě.

Nejprve se pustili do hledání stavebního pozemku, to byl ale ve vyhledávané lokalitě kousek od Prahy velký problém. Nakonec šťastnou náhodou objevili zajímavou parcelu nepříliš vzdálenou od místa původního bydliště, čerstvě uvolněnou pro stavbu.

Výhodou hlavní terasy je, že se dá z venkovního bazénu vyběhnout zvláštním venkovním schodištěm přímo do koupelny a převlékárny a není třeba procházet domem.

Od bungalovu po vícepodlažní dům

„Úplně na začátku jsme přemýšleli o typovém domě na klíč. Chtěli jsme bungalov, protože jsme si v původním bytě užili schodů až až. Navíc jsme mysleli i na stáří,“ prozradila nám paní domu. Nakonec ale variantu bungalov zavrhli, protože charakter parcely si přímo říkal o stavbu „vytaženou“ směrem nahoru, s terasami či pochozí střechou, aby se rodina nepřipravila o výhled na střechu. Hotové projekty byly však šité na míru pro ploché parcely, někam na pole nebo na louku.

Na doporučení sousedky, zahradní architektky, se obrátili na pana architekta Jeřábka a pana architekta Táborského z ateliéru Air ateliér a velmi brzo pochopili, že to byla skvělá volba. „Pan architekt Jeřábek si nejprve prohlédl pozemek a snažil se zjistit naše představy. V této fázi začal s prvotními skicami a takhle postupně vznikal projekt našeho domu.

Byla to setkání plná překvapení: vždy, když už jsme si mysleli, že je návrh hotov, pan architekt přišel s dalším, ještě lepším řešením. Říkali jsme si, že už bychom chtěli stavět, ale nakonec jsme byli rádi, že jsme počkali. Zaujetí architektů bylo neuvěřitelné, někdy to působilo, že projektují svůj vlastní dům. Tak velké nasazení pro klienta se dnes opravdu nevidí.“

Design interiéru navrhl rovněž architekt Jeřábek a podle zadání měl být co nejméně invazivní do prostoru, investor preferoval využití nik a výklenků. Nejvíce se zde setkáte s kombinací dřeva a stěrky. Povrch nábytku je potažen dřevenými dýhami, podlahy jsou z masivu.

Detaily a dispozice

Dům je založen na skále na betonových pasech a základové desce, značnou část pozemku bylo nutno dosypat zeminou.

Za hlavními vchodovými dveřmi se nachází zádveří s úložnými prostory a rekuperační jednotkou, na něž navazuje šatna průchozí do obývákové a kuchyňské části domu. Uprostřed mezi dveřmi je zabudovaná spižírna, jejíž plášť se zakulacenými hranami je zhotoven z pohledového betonu. V přízemí je také pokoj pro hosty a zázemí.

Na šatnu navazuje chodba vedoucí ke schodišti do prvního patra, do horní haly lemované dveřmi do dětské herny, dětské ložnice, ložnice rodičů a pracovny pána domu. Celé horní patro je rozděleno na dva sektory, sektor rodičovský a sektor dětský, oba sektory jsou vybavené vlastním zázemím a dají se oddělit. Z každého pokoje i z chodby lze vstoupit na terasu a sejít venkovním schodištěm rovnou k bazénu před domem.

Design interiéru navrhl rovněž architekt Jeřábek a podle zadání měl být co nejméně invazivní do prostoru, investor preferoval využití nik a výklenků. Nejvíce se zde setkáte s kombinací dřeva a stěrky. Povrch nábytku je potažen dřevenými dýhami, podlahy jsou z masivu.

S prvky Bauhausu

„Autoři návrhu vycítili, že mám v oblibě Bauhaus, a podařilo se jim tento architektonický styl vtělit i do našeho domu. Jde zejména o zaoblené rohy, palubovité terasy, minimalistické kovové zábradlí. Pracoval jsem v Tel Avivu, který je v podstatě muzeem Bauhausu, navíc i v naší obci není o funkcionalismus nouze.

Chtěli jsme na tyto tradice navázat a postavit dům, který by byl nadčasový a pozitivně by se zapsal do zdejšího velmi kvalitního urbanismu. A to se myslím díky panu Jeřábkovi a panu Táborskému povedlo. Vazbu na zdejší vilovou zástavbu jsme nechtěli porušovat nadužíváním skla a příliš moderních materiálů, které by mohly za pár let působit exoticky a nepatřičně,“ vyznal se majitel domu.

Garáž je od domu v přízemí oddělena průchodem, zatímco o podlaží výš je spojena terasou.

Tepelné podmínky na výbornou

Při stavbě byly pro plášť budovy i příčky hojně využity keramické bloky Porotherm. Díky jejich vlastnostem a ideální orientaci domu bylo dosaženo natolik příznivé tepelnětechnické bilance, že se stavba obešla bez dodatečného zateplení.

Všechny pokoje v domě jsou klimatizovány, dům je vytápěn teplovodním podlahovým topením. Topná voda je ohřívána tepelným čerpadlem systému vzduch/voda Stiebel Eltron. Dům funguje výhradně na elektřinu, v budoucnosti majitelé uvažují o záložním zdroji v podobě fotovoltaiky s úložnými bateriovými systémy nebo elektrogenerátorem na naftu.

Slovo architekta

„Nechci říci, že jsme na přání pána domu prvoplánově vytvářeli Bauhaus nebo dům ve tvaru lodi, což je pro tento styl příznačné, ale chtěli jsme jen vyjít z tohoto principu a akcentovat jeho racionalitu. K tomu nás inspiroval i samotný charakter koncového pozemku. Vlastní vytápěný dům má tak optimální objemový faktor a jednoduché stavební detaily, rozmanitost a atmosféra navazujících venkovních prostorů je utvářena nezávislými doplňkovými konstrukcemi. Garáž je od domu oddělena průchodem, ale zároveň je s ním v horní partii spojena terasou. Terasy nemají přímé propojení se zahradou, ale s obytným prostorem, každá terasa je parapetem vtažena do domu a zároveň si tak chrání soukromí,“ říká Aleš Jeřábek.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem