Krásná parcela s výhledem na krkonošská návrší, korunovaným siluetou Malé Skály v pozadí, se opravdu podobá malému ráji. Moderní dům tu nabízí třem generacím příjemné bydlení, které nepostrádá autentický ráz ani nejmodernější komfort.

Pozemek leží v chráněné krajinné oblasti Český ráj, v typické malé obci sestávající z chalup zdánlivě náhodně „rozházených“ po údolí a okolních stráních. Přístupová komunikace vede z jižní strany, nejkrásnější výhled směřuje k severu – na les a hory.

Dotazy ohledně STAVBY domu můžete pokládat v PORADNĚ ZDE.

Kombinace kamene a modřínových palubek spolu s protáhlým tvarem a výrazně přesahující sedlovou střechou jasně odkazují na tradiční architekturu.Stavět v chráněných krajinných oblastech nebývá jednoduché a potvrzuje to i zkušenost autorské dvojice Stempel – Tesař ze stejnojmenné pražské architektonické kanceláře. „Stavět jako naši předkové již dnes samozřejmě nemůžeme, nicméně právě jejich řemeslný um a tradice určily charakter výstavby na mnoho dalších desetiletí. Požadavky CHKO v podstatě vzhled nového domu určují od celkového tvaru až do posledního detailu,“ říká architekt Ján Stempel. Obdélníková dispozice, orientace domu, jeho proporce, tvar a sklon střechy, velikost, členění a rozmístění oken, barvy a materiály, typ střešní krytiny, různé stavební detaily… Tyto a další přesně stanovené požadavky tvoří základ receptury, z níž je v architektonickém návrhu nutno vycházet. Nápaditým použitím těchto tradičních ingrediencí se však podařilo vytvořit stavební dílo, které nepostrádá typický místní ráz, ale svým konceptem i designem již patří do věku moderních technologií.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Symetrie pro tři generace

Ze zádveří se posuvnými dveřmi vchází do chodby, která odděluje byt rodičů a prarodičů. Otevřením posuvných dveří se otevírá průhled po celé délce dispozice. Dveře a obložení stěny jsou atypické z lakovaných MDF desek.Zadáním projektu bylo bydlení pro tři generace pod jednou střechou – pro mladou rodinu s dětmi (bydlení rekreační a prázdninové) a jejich rodiče. Protáhlý dům je orientován směrem severozápad – jihovýchod podél přístupové komunikace a centrálně umístěný hlavní vstup jej dělí na dvě poloviny. Nejstarší generace sídlí v severozápadní polovině domu (v přízemí), střední a nejmladší generace v jihovýchodní části a v podkroví. Všichni obyvatelé společně využívají suterén, kde se nachází technické zázemí, úložné prostory a relaxační zóna se saunou a domácí tělocvičnou.

Na rozcestí

Kombinace kamene a modřínových palubek spolu s protáhlým tvarem a výrazně přesahující sedlovou střechou jasně odkazují na tradiční architekturu.Hned za vstupní halou se cesty příslušníků rodiny rozcházejí. Prarodiče zde „odbočí“ vlevo a procházejí kolem sociálního zázemí do svého obývacího pokoje s kuchyní, jídelnou a sezením v jednom. Prostor je zakončen vestavěnou nábytkovou stěnou, v níž je ukryt průchod do ložnice s šatnou.
Opačnou polovinu domu zaujímá druhý společný obývací prostor. Přes kuchyň se prochází do prosklené jídelny a dále do obývacího pokoje, odděleného krbovým tělesem. Také podkroví je symetricky rozděleno na zónu dětí (v severozápadní části domu) a zónu rodičů v jihovýchodní části. Obě jsou vybaveny šatnami a koupelnami a ložnice umístěné ve štítech poskytují krásný výhled do kraje.

Stodola se skrytými půvaby

Navenek je architektura domu symetricky rozdělena na dvě poloviny – střední část se vstupem a zázemím má kamennou fasádu, obytné zóny jsou obloženy modřínovým dřevem. Jde o určitou analogii ke starým stavením, která se rovněž skládala ze „studené“ kamenné hospodářské části a „teplé“, zpravidla roubené obytné části. Dvě zapuštěné kryté terasy, chráněné posuvnými dřevěnými panely, jsou zdařilou reminiscencí na bývalé průjezdné stodoly.

Zdařilá reminiscence

Obývací pokoj prarodičů obsahuje i kuchyň a jídelnu. Červená stěna z lakovaných MDF desek jej odděluje od ložnice.I přes určitá omezení, která představuje protáhlá lineární dispozice, se podařilo vytvořit pohodlný interiér s odpovídající užitnou plochou a dostatkem denního světla. U obou obývacích pokojů se nacházejí posuvné prosklené stěny a dvě zapuštěné kryté terasy v úrovni terénu, chráněné posuvnými dřevěnými panely. Tato reminiscence na průjezdné stodoly, uzavřené posuvnými vraty, učinila zadost požadavkům na tradiční vzhled a zároveň umožnila využívat moderní prvky – kryté terasy a velké prosklené plochy. Ty přivádějí do domu jižní slunce a také otevírají výhled na sever, na les a Krkonoše.

text: Jitka Pálková, foto: FOTES

logo MessengerPoslat Messengerem