Tentokrát nebyla impulzem pro výstavbu rodinného domu tíživá bytová situace, ale touha po bydlení podle vlastních představ s důrazem na prostor pro dětské aktivity.

Kontrastně barevná fasádní omítka dává vyniknout okenním otvorům.Mladá rodina se dvěma malými slečnami-dvojčaty obývala klasický panelový byt na kladenském sídlišti, který byl sice pro rodinu dostačující, ale... Vlastní dům, naplňující představy o moderním komfortním bydlení a zároveň poskytující dostatek prostoru pro hry i cvičení neposedných dítek v ještě bezpečnějším prostředí, byl pro manžele dostatečnou motivací, aby změnili zaběhnutý chod domácnosti a pustili se do budování nové.

"Když jsme se rozhodli pro vlastní dům, byli jsem nakloněni spíš rekonstrukci staršího domu. Ale jakmile jsme se začali poohlížet po tomto druhu bydlení, viděli jsme, jak náročná a dlouhodobá záležitost to může být, a tak nakonec zvítězila novostavba," vyprávějí majitelé nízkoenergetického domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Pozemek v rodišti pána domu

Vhodný pozemek pro stavbu objevili v rodišti budoucího pána domu, takže místem her jeho dětí se stalo místo, které zná sám důvěrně z dětských let. A protože i dopravní spojení s městy, kde majitelé pracují, je bezproblémové, nemohou si členové rodiny svou změnu bydliště vynachválit.

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z MDF desek.Hnací silou rodinného projektu byl především entuziasmus nastávající paní domu, která na sebe vzala většinu starostí s hledáním vhodného projektu i výstavbou. Na jejího partnera připadla role konzultanta, příležitostného stavebního dozoru, ale především opory, kterou každý, kdo se do tak náročné akce, jakou je stavba rodinného hnízda, pustí, potřebuje ze všeho nejvíce.

Dřevostavba s klasičtějšími prvky

Původně si manželé představovali moderní dvouúrovňovou stavbu ve tvaru kostky. Konečný výběr dopadl trochu jinak. S ohledem na lokalitu zvolili moderní dřevostavbu, ale s klasičtějšími prvky, např. sedlovou střechou. Vítězství v rodinné soutěži získal typový projekt TREND 281 z nabídky společnosti G SERVIS, který realizovala společnost Lexus House.

V domě převažují laminátové plovoucí podlahy, sladěné s masivním dubovým schodištěm."Vybírali jsme z katalogu společnosti G SERVIS, protože jejich nabídka projektů a služeb se nám zdála nejucelenější. Konečná volba technologie padla na dřevostavbu, která nabízela možnost rychlé výstavby, což se skutečně splnilo. Po vytvoření základové desky trvala samotná realizace pouhé čtyři měsíce. S průběhem stavebních prací jsme žádné potíže neměli a dům splňuje vše, co jsme od něho očekávali," pochvalují si majitelé dřevostavby s dispozicí 5 + kk.

Výborné tepelněizolační vlastnosti

Dvoupodlažní částečně podsklepený dům byl oproti původnímu projektu, který počítá s klasickým zdivem, realizován jako dřevostavba. Hlavním stavebním materiálem se staly sádrovláknité desky Fermacell, použité na obvodové stěny, vnitřní příčky i stropní konstrukce. Kromě rychlého postupu prací bez potřeby takzvaného vymrznutí stavby, jako je tomu u klasického zdiva, jsou předností tohoto systému i výborné tepelněizolační vlastnosti, které se kladně promítají do spotřeby energie na vytápění (součinitel prostupu tepla obvodové stěny dosahuje hodnoty U=0,165 W/m²K), i kvalitní protihluková ochrana, která zde naštěstí nebude prioritní, protože pozemek se nachází na klidném okraji malého středočeského města.

Pohodlné bydlení až sedmičlenné rodině

Koupelna v podkroví je vybavena elegantní sanitární keramikou Laufen.Co do velikosti se dům Trend 281 řadí do střední kategorie. Řešením obytných prostor dokáže poskytnout pohodlné bydlení až sedmičlenné rodině. Lze ho koncipovat i jako dvougenerační, obytný prostor v mezipatře nad projektovanou garáží má vlastní hygienické zázemí. Stejně dobře poslouží tato část jako hostinská. Přízemí a podkroví jsou děleny tradičně na společenskou a soukromou zónu, přičemž v přízemí má Trend 281 opravdu trendově pojatý obytný prostor, spojující kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj v jeden celek. Podkroví je vyhrazeno ložnici rodičů, dětským pokojům a rodinné koupelně. Na každé podlaží připadá samostatná koupelna, což je při ranním náporu nedocenitelné.

Oproti původnímu projektu se dřevostavba dočkala dvou změn, pro rodinu zásadních. Z původně projektované garáže se stalo místo pro ukládání sportovních potřeb, k parkování slouží přístřešek přistavěný k boční stěně domu. Obytná část přízemí se zvětšila o prostor, který v původním projektu náležel venkovní terase.

Dům se stal referenční stavbou, kterou si mohou zájemci projít ve virtuální podobě na www.vybersidum.cz.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem