O rodinném domě ve Vratislavicích, který si majitel pořídil přes internet, jsme už psali před třemi roky. Ale nedalo nám to, abychom se po čase do domu znovu nepodívali.

Majitel domu pan Lubomír si dům i parcelu pořídil po telefonu a přes internet až z dalekého Toulouse, kde tehdy několik let i s rodinou žil a živil se volejbalem. „Chtěli jsme příjemný, moderní dům, bez zbytečných kudrlinek, v přírodním prostředí, odkud nebude daleko do města,“ vzpomíná pan Lubomír na okolnosti, které ho k této parcele a domu přivedly. „Vratislavice pro mě mají svůj osobitý půvab a už tehdy jsem věděl, že zde chci žít. Mám tady kamarády už z vojny, ze společného působení v Dukle Liberec.“

Majitel domu s nejmladším ze tří synů u kuchyňské linky, jejíž kvalitní zpracování si osobně ohlídal – než se stal úspěšným sportovcem, studoval nábytkařinu.

Dispozice domu

Dům byl navržen jako dvoupodlažní stavba 5 + 1. Od vchodu se přes zádveří dostanete do hlavní místnosti se schodišťovou galerií, kuchyní, jídelnou a obývací částí. V přízemí se po pravé straně ještě nachází ložnice – ta zaujímá místo původně projektované garáže. Dole je také malá koupelna s WC a technická místnost. Nahoře se nacházejí tři pokoje, toaleta a velká koupelna. Vrchní pokoje obývají tři synové, rodiče žijí dole v přízemí.

„Chtěli jsme, aby byl prostor domu vzdušný a my mohli volně a bez zbytečných příček přejít z kuchyně do obýváku nebo jídelny,“ s úsměvem vzpomíná majitel domu. „Od vaší poslední návštěvy jsme se rozrostli ještě o jednoho potomka, takže je nás tu celkem pět.“

Obývací část hlavní místnosti plynule navazuje na jídelní část. Otevřený centrální prostor vznikl na přání majitele úpravou vnitřních dispozic typového domu. (1)

Parcela byla koupená, zbývalo jen vybrat vhodný rodinný dům. Opět vše vyřešil internet a pan Lubomír se tehdy rozhodl pro nabídku společnosti Ekonomické stavby, konkrétně pro typový dům František 10.

Že to byla dobrá volba, se mu záhy potvrdilo už ve fázi „papírování“ – frustrujícímu běhání po úřadech se tak elegantně vyhnul. „Ekonomické stavby za mě vyřídily všechna nutná povolení a já se díky tomu ve Francii nemusel o nic starat. Všechno jsem konzultoval na dálku, telefonicky,“ pochvaluje si majitel domu.

Změny snadno a rychle

Pan Lubomír si vybral v katalogu typový dům, ale vnitřní dispozice si nechal dost výrazně předělat, přesně podle potřeb své rodiny. Tyto změny proběhly během jednoho sezení s projektantem Ekonomických staveb, což nezabralo víc než dvě až tři hodiny.

Vytápění a teplá voda

Vy, co jste četli naši minulou reportáž z tohoto domu, si možná vzpomenete, že nás zaujalo ekologické tepelné čerpadlo systému země/voda napojené na geotermální vrt, které ohřívá podlahové topení. Od naší poslední návštěvy prošel topný systém v domě zatěžkávací zkouškou.

„Když bylo v zimě přes -25 °C, obávali jsme se, že to tepelné čerpadlo neustojí, ale báli jsme se zbytečně, zimou jsme rozhodně nestrádali a v domě bylo pořád příjemně. Do budoucna se dá tepelným čerpadlem vytápět i bazén, zatím čerpadlo předehřívá vodu pro myčku nádobí i pračku. Díky tomu jsou finanční náklady na provoz pětičlenné domácnosti minimální, něco kolem 3 000 Kč měsíčně a asi 1 200 Kč za vodu,“ hodnotí pán domu schopnosti tepelného čerpadla i celkové energetické koncepce domu.

Dekorativní fasáda domu je řešena nápaditou kombinací obkladu ze štípaného kamene a akrylátové omítky. Kámen je rovněž využit ve formě gabionů vymezujících profil zahrady.Levnějšímu provozu napomáhá i skladba obvodových zdí z materiálu Porotherm EKO +, zděných na polyuretanovou pěnu, a okna s trojskly. Zajímavé je též vnitřní vybavení. Výška profesionálního volejbalisty (204 cm) totiž vyžadovala vyšší dveře v celém domě, což společnost Sapeli za příplatek bez problémů dodala. Od stejné firmy je také interiérové schodiště, které tvoří příjemnou dominantu hlavní obytné místnosti.

Na první pohled je zřejmé, že každý detail vnějšího i vnitřního vybavení je pečlivě vyřešen, podlahami počínaje a kuchyňskou linkou a koupelnami konče. Spokojenost vyjádřil též pan majitel: „V domě jsme i po letech maximálně spokojeni a žádný problém jsme zatím nezaznamenali. Dům i místo jsme si vybrali dobře. Žijeme tu v čistém přírodním prostředí, děti vozí do školy školní autobus, do města jede tramvaj.“

A nám na závěr nezbývá než po vojensku konstatovat, že od naší poslední návštěvy se nic mimořádného nestalo, což by šlo přeložit i tak, že dům je kvalitně navržen a postaven, protože čas je ten nejpřísnější kontrolor.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt