Na místě se silnou historickou tradicí vznikla stavba, která svými rozměry připomíná venkovská sídla ze starých časů. Stylová fasáda z lícového zdiva dodává usedlosti obklopené parkem se vzrostlými stromy, tenisovými kurty a jezírkem punc anglické elegance.

Bílé kuchyni s vysokým leskem značky Schiller vévodí pracovní deska z černé žuly s hrubým povrchem.Přestože jde o stavbu nebývalých rozměrů, nesvěřil majitel její kompletní realizaci žádné z renomovaných stavebních společností. V režii investora se odehrávalo jak vyhledávání místních drobných řemeslníků a firem, tak organizace jejich prací, stavební dozor dojížděl na kontrolu závažnějších kroků jen sporadicky.

Dodržovat souslednost jednotlivých stavebních úkonů v budově na hektarovém pozemku, která je prakticky složena ze tří objektů, není maličkost. Komplex tvoří dvě obytná křídla propojená bazénem, nad nímž bude v brzké době dokončen sál s koncertním křídlem, barem a jídelním stolem pro velkou společnost. Jde vlastně o dva samostatné rodinné domy, každý s centrálním točitým schodištěm završeným prosklenou kupolí. Kolem shora osvětlené obytné haly s umnými benátskými štuky a zábradlím z rukou uměleckého kováře se odvíjí dispozice křídel. Příjemnou atmosféru dodává centrálnímu prostoru nejen barevné ladění stěn a sedací soupravy, ale i krb z růžového mramoru. Kromě zóny společenské je v přízemí umístěna také intimní zóna s ložnicí a rozlehlou koupelnou a garáž pro několik automobilů.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Ústředním prostorem domu je obytná hala s galerií, z níž se po vzoru staroanglických sídel vstupuje do ložnic v horním podlaží. Zálibu v tradici prozrazují jak masivní dřevěné dveře, tak i „solidní“ křesla. Oválná galerie s dekorativním kovaným zábradlím tvoří přirozenou prostorovou dominantu a rafinovaným způsobem přivádí do haly denní světlo shora prosklenou střechou.Na zakázku vyrobený výtah s žulovou podlahou bez námahy doveze do prvního patra majitele domu i jejich hosty. Brzy tu bude pro ně připraven dvoupokojový byt s koupelnami, kuchyní a pohodlným posezením. Kromě „andělského“ pokoje s nápaditými křesílky z italské produkce a čerstvě vznikajícího pánského útočiště v asijském stylu sídlí v prvním poschodí také pracovna pána domu s nádechem anglického klubu.

Ve vlastním stylu

Každý z pokojů vytváří majitel sám podle své fantazie a detaily dolaďuje postupně a beze spěchu. Designovým rádcem je mu interiérová architektka, která nevtíravým způsobem navrhuje architektonická řešení interiérů, ale rozhodování nechává na majiteli samotném.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Velkorysé technické řešení

Sloupy ze směsi pískovce a betonu nesou střechu z tašek z pálené hlíny, která pokrývá i hlavní budovu na půdorysu ve tvaru písmene H. Vysoká glazura tašek výborně chrání před mechem a znečištěním.Není snadné efektivním způsobem zajistit technické zázemí domu o ploše 2 500 m2. Přesto se díky velkému pozemku a jeho poloze u řeky podařilo zajistit jeho soběstačnost – čtyři tepelná čerpadla švédské firmy IVT napojená na devět hloubkových vrtů využívají energii země k ohřevu teplovodního podlahového a stěnového vytápění i vody v bazénu. Jako zdroj vody k zavlažování zahrady a užitkové vody pro koupelny, bazén a toalety slouží vydatná vlastní studna. Kuchyně má svůj vlastní přívod pitné vody z veřejného vodovodu (pro případ nutnosti lze z městského vodovodu alternativně zásobovat celou domácnost).

Podobně jako přívod vody i tepelná čerpadla mají předimenzované řešení – každé z křídel střídavě vytápějí dva stroje, jejichž plná součinnost se předpokládá pouze v období silných mrazů. Pokud by ani plný výkon nestačil, je v záloze připraven elektrokotel, který může v interiéru doplnit chybějící stupně Celsia. Během pěti zim, které rodina v domě strávila, ale nebylo třeba sáhnout k takovému krizovému řešení.

Bazén se zářivě modrou mozaikou a tyrkysově zbarvenými štuky na stěnách se inspiroval klasickou krásou římských lázní.Velkoryse pojaté vytápění doplňuje klimatizace rozvedená do všech obytných místností. V letních měsících se stará o příjemné klima. Celkové technické řešení sídla zhodnotil majitel lakonickým prohlášením, že měsíční náklady na rodinu nečiní více než 6 500 Kč. Pro stavbu o takto velkorysé zastavěné ploše to jsou více než nízké výdaje, což v současné době představuje nesporně ceněnou hodnotu.

text: Daniela Rígrová, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem