Původní představou majitelů byl byt v klidné lokalitě hlavního města, uprostřed zeleně. Poměr kvality bydlení a ceny je záhy nasměroval k úvaze o rodinném domě. Důležitými aspekty individuálního projektu se stala ekonomicko-ekologická funkce domu a jeho maximální propojení s exteriérem.

Než se největší přání mladého manželského páru, jež vložil do výstižné formulky „byt v zahradě“, stalo skutečností, obeznámil se s aktuální nabídkou trhu. Mgr.A. Daniel Bradáč byl první z vytipovaných architektů, s nímž se budoucí investoři setkali. Dál už hledat nemuseli. Oni měli svou představu, architekt Bradáč dal domu hmotu a „šmrnc“. Svůj pohled z druhé strany vyjádřil tak, že „designový dům chce zájemce, který akceptuje důraz na ekonomickou a ekologickou stránku“.

Ústřední místo ve společném obývacím prostoru zaujímá krbové těleso, které tvoří předěl mezi jídelnou a sezením. Krásný travertinový obklad krbové vložky ladí se světlou dubovou podlahou.

Rychlá výstavba

Výstavba trvala necelý rok. Pro konstrukci obvodových stěn navrhl architekt Bradáč broušené cihly Heluz a nosné překlady stejné značky. Základ střechy nad hlavní obytnou částí tvoří panely Spirol přesahující nad jižní fasádu. Partnerem zdiva jsou velkoplošná dřevěná okna s izolačními trojskly.

Dům má i v této otevřené podobě minimalizované tepelné ztráty, extrémní důraz byl kladen na vyřešení tepelných mostů a celistvosti obálky budovy, čímž bylo dosaženo energeticky úsporné stavby s použitím tradičního a cenově dostupného zdroje vytápění.

Investoři rozumně zvolili nezávislý stavební dozor, který při fundovanosti vykonávající osoby výstavbu urychlí, zlevní a zajistí i maximální kvalitu. I díky němu vyjadřují spokojenost se stavební firmou, která se primárně rodinnými domy nezabývá, ale je jí blízká výstavba se zde použitou technologií.

Garsonka pro hosty není nudně neosobním prostorem. Výhled do zahrady, tapeta s romantickým květinovým vzorem a pohovka s hromadou polštářků vytvářejí přívětivé útočiště.

Inspirace napříč světadíly

Přesně formulované požadavky – jednopodlažní rodinný dům s půdorysem do „L“, moderní, nadčasový design vycházející z funkcionalismu, velmi kvalitní zděná stavba, jež by byla zároveň investicí, která se dá kdykoliv finančně zhodnotit. Tak znělo základní zadání, které investoři „kormidlovali“ ke spojení jednoduchých linií stavby s útulným interiérem a k relaxaci vybízejícím exteriérem.

Výsledkem je vzdušná solitérní stavba s jasně definovaným jednoduchým objemem na základě soudobého výrazu architektury. Netradiční propojení velkými prosklenými plochami nejen se zahradou, ale i ulicí má svoji inspiraci v holandském stylu bydlení.

„Líbí se nám koncept domů úplně bez plotů zasazených pouze v zeleni, což v České republice bohužel nebývá, naopak velké neestetické a v podstatě nefunkční ploty jsou tu velkým nešvarem. Tak jsme zvolili tuto variantu a plot začíná až z boku stavby. V budoucnu by měl zarůst živým plotem z habrů a dům bude díky tomu pouze v zeleni,“ vysvětluje osobité pojetí majitelka.

Také hlavní koupelna má přímý výstup na terasu. Výtvarný efekt spočívá v kombinaci bílé keramiky, teakového dřeva a zrcadla se zdobným rámem se stříbrnou patinou.

Hlavní vstup a vjezd vede z obslužné komunikace a je bezbariérový. Zádveří domu navazuje na severně orientovanou chodbu s velkým množstvím úložných prostor, z níž se vstupuje do všech vedle sebe řazených místností. V jejím čele je vstup do centrální obytné zóny, jež v sobě spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj opticky oddělený krbovým tělesem.

Jižní strana obrácená do zahrady – s výrazným prvkem pergoly, přesahem střechy a vodní plochou bazénu, či lépe řečeno plavecké dráhy – navozuje atmosféru jižních krajů, možná ponejvíce těch za oceánem. Zejména Brazílii, kde právě vodní tok probíhající podél nebo přímo skrz stavbu bývá prvkem přinášejícím osvěžení a zvlhčujícím vzduch v horkých dnech.

Díky tomu, že hlavní vnitřní komunikace prochází domem v části podél chodníku, otevírají se všechny místnosti do zahrady. Krytá terasa tu pak zastává funkci venkovní spojovací chodby.

Z kuchyně se dá přímo vyjít ven na terasu. Linka z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem byla, stejně jako ostatní nábytek v domě, vyrobena na míru.

Garáž tvoří jednotnou frontu s domem, ale není s ním vnitřně propojena. Zadním průchodem však lze pod střechou přejít z garáže přes terasu do všech místností domu.

Nároží s garáží a navazující hostinskou částí je záměrně zvýšeno, pocitově je tak výrazněji ohraničeno vnitřní atrium s terasou a uzavřena hmota domu. Garsoniéra pro hosty, která tvoří kratší část L dispozice, sestává z obytné místnosti s kuchyňským koutem, spacího patra, koupelny a malé předsíně se samostatným vchodem.

Po dvou a půl roce, během něhož se rodina rozrostla, jsou majitelé s bydlením včetně dispozičního řešení spokojeni. Svou roli zde sehrálo pečlivé několikaleté plánování, v němž se již počítalo se založením rodiny. Malá dcerka je tak alfou a omegou celého procesu bydlení a života manželů vůbec.

Když dům napoví

Nábytek v domě je z velké části z přírodních materiálů vyrobený na míru. Majitelé k zařizování přistupovali prozíravě: „Je potřeba počkat a dům vám sám řekne, kde bude co nejlepší dát, a také z praktických důvodů s ohledem k velikosti našeho domu à la bytu v zahradě,“ vysvětluje postup paní domu.

Díky velkým oknům a světlým barvám má interiér velmi vzdušnou atmosféru. Středobod rodinného života tvoří masivní jídelní stůl s ořechovou dýhou. Kuchyň je od jídelny oddělena sestavou skříněk na celou výšku se dvěma vynechanými otvory, což je pohledné i praktické.

Středobodem společenské části se stal impozantní jídelní stůl, který je spolu s krbem i nejoblíbenějším místem majitelů: „Stůl je takový základní kámen naší domácnosti, kde se scházíme s rodinou a přáteli velice často, nejraději vaříme pro ostatní doma. Proto jsme také hledali dětskou židličku, která by designově zapadla do interiéru, aby byla naše dcerka stále s námi, začleněna ve společnosti i ve svém věku,“ objasňuje volbu bytového zařízení.

Otázka pro majitele: Co by na svém domě změnili?

Překvapivě to, co v jiných domácnostech funguje jako novodobý oltář – televize. Ta podle nich působí svým technicistním vzhledem v interiéru s krbem a sbírkou obrazů rušivě. Zatím nenašli optimální řešení, aby byla skrytá, ale snadno k dispozici. Lépe řečeno, ideální řešení objevili, až když byl dům hotový. Možnost zajíždění do podlahy je nadchla, dodatečná realizace by však byla nejen nákladná, ale narušila by i běžný provoz domácnosti s malým dítětem. Aktuálně řeší zastínění terasy.

Zahrada s návratem do dětství

Aby se beze zbytku naplnilo přání o bytě v zahradě, dokoupili majitelé ještě sousední pozemek, čímž získali celkem 2 000 m2 plochy.

Na doporučení známých oslovili zahradní architektku, která jejich konkrétní představu převedla do realizovatelného návrhu, i co se výběru rostlin týče. Protože rádi vaří, nesměla chybět bylinková zahrádka. Vzhledem k tomu, že v širší rodině mají k dispozici chalupy, upřednostnili při řešení zahrady relaxaci a bezúdržbovost.

Z ulice dům postupně zakryje zeleň. Přízemní stavbě dominuje atika, která zvýrazňuje jeho horizontální ráz.

Jakmile to počasí dovolí, žijí venku, zejména na terase, jejíž součástí je i venkovní kuchyň. Přes všechen komfort občas zatouží i po příjemně nostalgické chvilce vonící nejlepší pochutinou prázdnin, po buřtech opečených na ohýnku. Pro navození dokonalé atmosféry neváhali vysadit v rohu zahrady březový hájek a lesíček ukrývající ohniště.

Co se týče romantické atmosféry, mají ještě eso v rukávu. Nemusí za ní z obce ležící za jihozápadní hranicí Prahy ani vyjíždět, stačí se přesunout do domu pro hosty, kde interiéru dominuje bílé dřevo, spaní se vznáší v prostoru a koupelna s modrou mozaikou vyvolává představu přímořského letoviska.

Text: Zuzana Ottová, Foto: Jan Hrdý