Manželé hledali příjemné místo pro život s malými dětmi, s vybudovanou infrastrukturou a dobrým dopravním spojením. Kompromis mezi vytouženým klidem a dostupností služeb objevili v jedné z okrajových pražských čtvrtí. 

K hlavním vchodovým dveřím vede schodiště a také rampa ve tvaru oblouku, aby měl dům bezbariérový přístup. Garáž je mírně předsazena směrem do ulice, pás oken nad garážovými vraty osvětluje vložené úložné patro.Líbila se jim tichá ulice i zahrada s krásnými starými stromy, jedinou nevýhodou pozemku s příjemnou jižní orientací byl výškový rozdíl, převážná část zahrady leží o 2 m výše, než je úroveň ulice. Tento oříšek se však podařilo proměnit v přednost. 

„Po letech bydlení v bytě jsme si chtěli dopřát komfort, hlavně prostor a světlo a dostatek soukromí pro všechny. Máme rádi nadčasovost, klasické šikmé střechy, moderní design, ale v přírodních materiálech a barvách,“ vysvětluje na úvod hostitelka.

„Manžel pracuje doma, takže jsme měli představu oddělené pracovní zóny a také samostatné ložnicové části. Zvažovali jsme i variantu typového domu, ale nenašli jsme nic, co by odpovídalo našim potřebám, a nechtěli jsme jít do kompromisů. Po delším pátrání a tříbení názorů jsme objevili společnost DSK, která nás zaujala svými realizacemi i seriózním osobním přístupem, a bylo rozhodnuto. S architektkou Radkou Fehrerovou, kterou nám firma doporučila, jsme si hned porozuměli.“

Architektka zpracovala základní skicu domu ve tvaru písmene L, který vytvořil v zahradě chráněnou slunnou oázu pro terasu a bazén. Koncept se stavebníkům hned zalíbil, nicméně návrh prošel několika etapami včetně různého umístění hlavní obytné části, různých povrchů fasády i tvarů střechy, až všichni společně dospěli k optimální variantě.

V hlavním obývacím prostoru vládne zvláštní atmosféra daná velkým množstvím světla a také slunečními paprsky přicházejícími shora okny pod stropem. Zvýrazňuje tak kontrast krásné olejované dřevěné podlahy, pohledových dřevěných trámů a hladké bílé omítky.

Dům se skládá z dvoupodlažního traktu, přilehlého k ulici, a přízemní společné obývací části, která vybíhá dozadu do zahrady. Z ulice vede přístup přes zádveří do schodišťové vstupní haly, která rozděluje přízemí na společný obývací prostor a „pracovní“ zónu, kde se kromě pracovny – pokoje pro hosty a šatny nachází i sauna a herna pro děti. Společný obývací prostor má okna do tří stran, hodně světla a přímé propojení se zahradou mu dodávají velkorysou dimenzi.

Velký terénní výškový rozdíl byl využit k vybudování zapuštěné garáže, která má dokonce dvě podlaží – nad stáním pro automobil se nachází velký úložný prostor s pásem oken. Z garáže se dá po schodišti projít přes technickou místnost do haly v přízemí. Druhé podlaží tvoří řada účelně uspořádaných pokojů a dvě koupelny. Všechny místnosti mají pěkný výhled do zahrady a výstup na terasu, která prochází po jižní straně po celé délce druhého podlaží.

Terasa v patře má příjemnou dřevoplastovou podlahu a nabízí hezký výhled do zahrady.

Perfektní po všech stránkách

Dispozici domu majitelé s architektkou a společností DSK dlouho pečlivě „pilovali“ tak, aby byla pohodlná, variabilní a počítala i se změnami, které přinese život (například herna v budoucnu jistě změní svůj účel, stejně jako pokoj pro hosty může najít jiné využití podle aktuálních potřeb rodiny).

Sauna navazuje na „pánskou“ koupelnu v přízemí a stala se pravidelnou součástí rodinného života. I zde bylo vybavení vyrobeno na míru a sladěno s přesně navrženým spárořezem obkladu.

„Dům se musí promýšlet už od samého začátku jako celek včetně vybavení. Jedině tak vznikne harmonické bydlení, kde se budou dveře otevírat na správnou stranu, všechny zásuvky a svítidla budou na správném místě, nic vás nebude rušit a vše bude do sebe navzájem zapadat,“ říkají majitelé domu, který se může pochlubit nebývalou kvalitou provedení stavby i interiéru.

Na vnitřním vybavení si dali velmi záležet, spolu s DSK vybrali krásnou třívrstvou dřevěnou podlahu, kvalitní dlažby a obklady, většina nábytku byla vyrobena na míru podle návrhu architektky.

„Ďábel se skrývá v detailu,“ praví známé přísloví, proto dbali na perfektní dotažení každého prvku a snaha o naprostou preciznost je vidět na každém kroku. Obdivovali jsme například promyšlené sladění a spárování obkladů a dlažeb, plynulé přechody podlah bez podlahových lišt, zaujala nás dýha na dveřích, sladěná s rámečky atypických italských vypínačů, nebo kuchyňská linka s dvířky přesně v líci povrchu stěny.

Na zádveří navazuje hala s jednoramenným dubovým schodištěm. jeho subtilní linie zvýrazňuje zábradlí z čirého bezpečnostního skla.

Pohoda na technickém základě 

Na pozadí příjemné atmosféry v domě stojí zdivo z vápenopískových cihel, které díky vynikající schopnosti tepelné akumulace napomáhá udržovat stabilní teplotu a snižovat spotřebu energie na vytápění. O zdravé klima se stará vzduchotechnický systém s rekuperací, který zajišťuje vytápění, neustálý přísun čerstvého vzduchu do interiéru, plynulou regulaci teploty a v létě i dochlazování.

Dalším faktorem výrazně ovlivňujícím pohodu bydlení je osvětlení. Dům má poměrně originální kompozici oken: ve většině obytných místností se nad prosklenými plochami nachází „druhé patro“ oken v podobě horizontálního pásu. Vysoké stropy a horní světlo dodávají interiéru specifický, takřka slavnostní ráz. Vnitřní „ovzduší“ v domě se podle majitelů s bydlením v bytovém domě vůbec nedá srovnat.

Text: Jitka Pálková, Foto: Petr Adámek