Původním záměrem investora bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu se od této myšlenky upustilo a vznikla zcela nová moderní budova inspirovaná původní stavbou. Prosadil se minimalistický charakter, čisté linie a efektivní spojení obývaného prostoru s přírodou. 

Reprezentativní vila se nachází v zastavěné části pražských Průhonic. V zástavbě domů z devadesátých let minulého století působí poněkud excentricky. Moderní architektonicky zajímavá dvoupodlažní budova se zapuštěným suterénem upoutá na první pohled vstupní fasádou, prosklenými plochami, velkým balkonem i přesahem střechy.

Pozemek je orientován svou jižní stranou do ulice. Zde navrhli architekti vizuální bariéru, která zaručuje obyvatelům domu naprosté soukromí: v jihovýchodní části pozemku plní tuto funkci prostorná garáž, jejíž střecha s konzolemi vytváří krytý průchod od vstupní branky k hlavnímu vchodu do domu. Severní fasáda garáže je prosklená, což poskytuje nebývalý zážitek při příjezdu autem a zároveň se tím opticky prohlubuje prostor mezi domem a garáží.

Vizuální bariérou v jihovýchodní části pozemku je prostorná garáž, jejíž střecha s konzolemi vytváří krytý průchod od vstupní branky k hlavnímu vchodu do domu.

Velkorysý prosluněný prostor

U hlavního vstupu do domu upoutají pozornost velké světlé kvádry, ve kterých je integrována venkovní kuchyně a sklad zahradního nábytku. Prostorná hala s vestavěnými skříněmi po stranách prochází napříč domem a je ukončena průhledem na severní část krásné zahrady. V přízemí se nachází rozlehlý společný obývací prostor, herna a samostatné apartmá pro hosty.

„Použitím bezrámového zasklení a velkých posuvných portálů bylo zajištěno maximální propojení se zahradou a terasou, která probíhá po celé délce domu,“ říká na úvod architekt Radek Teichman. Dispozice přízemí je opravdu velkorysá, velký důraz byl kladen na volný otevřený prostor a přirozené světlo.

V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, stěny jsou obloženy lakovanými MDF deskami a deskami s dýhou wenge. Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu z mobilních zařízení i ze stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě.

Prosklené plochy mají své magické kouzlo a letnímu přehřívání domu by měly zamezit dostatečné přesahy jednotlivých pater a střechy. Severní fasáda je členěna mozaikou čtvercových oken pečlivě rozmístěných na základě dispozičního členění interiéru. Skleněné panely na fasádách doplňují obklady z cementovláknitých desek.

Schodišťová hala propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem s místnostmi pro relaxaci a pro technologické zázemí domu. Suterén se otevírá do anglického dvorku, který slouží především k odpočinku po saunování. Horní podlaží je rozděleno na dvě nezávislé zóny.

Dvoupodlažní dům má celkem pět ložnic, přičemž hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.

Obklady a dlažby koupelen jsou provedeny v carrarském mramoru. Dvoupodlažní dům má celkem pět ložnic, přičemž hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu.

Působivý je nejen interiér 

„Návrh interiéru vznikal v souběhu s projektem domu a byl pečlivě propracován v úzké spolupráci s klientem. Výsledkem je kombinace materiálů vysokého standardu,“ podotýká architekt.

V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, obklady a dlažby koupelen jsou provedeny v carrarském mramoru, vestavěný nábytek z lakovaných MDF desek je akcentovaný voskovanou dýhou wenge. Využívá se pohledové kvality betonových stropů, ve schodišťové hale se nacházejí skleněné panely.

Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu z mobilních zařízení i ze stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě. Majitelům tak umožňuje pohodlnou kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia-videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Reprezentativní vila se nachází v zastavěné části pražských Průhonic a v zástavbě domů z devadesátých let minulého století působí poněkud excentricky.

Působivé je také napojení na zahradu, která je rozdělena do několika funkčních zón. Po obvodu pozemku tvoří výsadba odclonění od nežádoucích pohledů a zajišťuje dostatečné soukromí, a to především v jižní části, kde se do zahrady otevírá přes rozlehlou terasu celé přízemí.

Terasu lemuje dekorativní vodní plocha s výtvarně pojatým chrličem. Minimalistické vile patří čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů v kategorii Rodinný dům a také titul Fasáda roku v kategorii Novostavba rodinného domu.

Slovo autora: Radek Teichman

„Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti.“

Text: Vlastimil růžička, Foto: Aleš Jungman