Čtyři vzájemně navazující hmoty propojené podélnou osou vytvářejí dojem soustavy domečků zasazené do svažitého pozemku. Nekonvenční stavba v prostředí Moravskoslezských Beskyd skýtá nádherné výhledy na vrcholy Lysé hory a Smrku, jež hrají důležitou roli také v interiéru. „Dům stojí na jedné z nejkrásnějších parcel, se kterou jsme dosud pracovali,“ říká Michal Janáč ze studia Master Design.

Bungalov se sedlovou střechou má tendenci k přehřívání, díky dostatečné izolaci a akumulačnímu materiálu se ale podařilo vytvořit chladný interiér prověřený i loňským horkým létem.

Severojižní orientace podélné osy domu splňuje představu majitelů o příjemném bydlení. Boční stěny zůstávají víceméně uzavřeny, širokým výhledům se otevírá pouze východní průčelí stavby, zatímco západní strana směřující do svahu nabízí obyvatelům domu soukromí.

„Jedním z hlavních požadavků byla dostatečná ochrana stavby před slunečními paprsky. Proto jsme pro konstrukci zvolili vápenopískové cihly, které dobře akumulují teplo i chlad. Bungalov se sedlovou střechou má tendenci k přehřívání, díky dostatečné izolaci a akumulačnímu materiálu se nám ale podařilo vytvořit chladný interiér prověřený i loňským horkým létem,“ říká Michal Janáč.

Nekonvenční stavba v prostředí Moravskoslezských Beskyd skýtá nádherné výhledy na vrcholy Lysé hory a Smrku.

Zatímco funkce domu a jeho vnitřní prostředí byly od začátku jasnou prioritou majitelů domu, vzhled stavby neměl v jejich představách přesné kontury. „Investor má vztah k moderní architektuře, místní regulativy nám však nedovolily plochou střechu. A tak vzniklo zastřešení z falcovaného titanzinkového plechu, které objektu dodává lehce industriální charakter,“ popisuje vývoj projektu Ing. Janáč.

„Základním motivem byl podélný kvádr o přibližné délce třiceti metrů. Lineární dispozici jsme fragmentovali do jednotlivých funkčních zón a vzájemným vytažením a zasunutím segmentů v podélné ose vznikl dojem rodinných domků se sedlovou střechou, posazených po vrstevnici do mírného svahu nad malebným údolím.“

Slovo autora: Jan Jadrníček, jednatel studia Master Design

Jan Jadrníček, Master DesignSpolečně s investory jsme hledali klidný pozemek, který bude v dojezdové vzdálenosti od Ostravy. Pro krásnou lokalitu mezi horami rozhodl výhled na vrcholky Moravskoslezských Beskyd a velký prostor, jenž dovoluje rozdělit parcelu tak, aby za domem vznikla intimní rodinná zóna, která časem vyústí do ovocného sadu s včelími úly.

Vše, jak má být

První zkušenost s bydlením v rodinném domě majitelům ukázala jasný směr, jakým se při stavbě vlastního domova vydat.

„Zkušenost s energeticky i prostorově neekonomickou stavbou dala vzniknout úsporné a striktní dispozici. Investor věděl naprosto přesně, jak chce v novém domě žít a jaké má mít funkce. První část je tvořena technickým zázemím s krytým parkovacím stáním pro dvě vozidla. Sem je také zakomponován vstup se zádveřím v návaznosti na WC, sprchu a oproti běžným trendům je zde oddělená kuchyně,“ pokračuje Michal Janáč.

Linku z MDF desek s dekorem bělené dýhy oživuje obklad pracovní plochy z barevného tvrzeného skla.

Denní zónu tvoří druhý blok věnovaný společnému životu. Jídelna propojená se západní terasou slouží zároveň jako útulná knihovna, obývací část směřuje na východ k výhledům na vrcholky hor. Z obývacího pokoje ústí komunikační osa, která prochází třetí intimní částí domu a rozděluje ji na západní více uzavřenou a východní polovinu otevřenou světu.

Z dlouhé chodby přerušované nápaditým osvětlením vedou dveře do pracoven obou rodičů, dětského pokoje, ložnice a koupelny. „Využití prostoru je maximálně optimalizováno, nevzniká žádné hluché místo, nechybí soukromí ani dostatek úložných prostorů, zkrátka vše je, jak má být.“

Kuchyň je oddělena od obývacího pokoje posuvnými dveřmi.

Na veselou notu

Jasné představy klienta vedly k vysokým nárokům na precizní provedení stavby. Ačkoli studio Master Design nemělo na starosti realizaci samotné stavby, časté návštěvy v jejím průběhu nebyly výjimkou.

„Mnoho architektonických detailů jsme probírali přímo během výstavby. Protože nám stavebník svěřil také řešení interiéru, konzultovali jsme společně i materiály a celkovou barevnost. Málokdy bývá klient tak ukázněný, aby návrhy dodržel do té míry, jak se to povedlo v této realizaci,“ komentuje Michal Janáč.

Denní zónu tvoří obývací pokoj, jehož součástí je sezení a jídelní kout. V interiéru převládají neutrální bílé a šedé barevné tóny (marmoleum a dlažba na podlaze, nátěry omítek atd.). V obýváku je doplňuje oranžový barevný akcent. Hranaté tvary nábytku zjemňuje stropní svítidlo s kruhovým výřezem v podhledu.

Neutrální barevné ladění celku propojuje jednotná šedobéžová podlaha z marmolea. Elegantní světlé tóny bílé a šedé výmalby, dlažby a obkladů doplňuje v každém pokoji jiný barevný akcent – oranžová v obývacím pokoji, tyrkysová v kuchyni, svěží zeleň v dětském pokoji...

Veselou notu vnáší do interiéru sbírka obrazů a grafik v barevných rámech. Převážnou část „výstavní galerie“ najdeme na stěnách obývacího pokoje a chodby, kde důležitou vizuální roli hraje také osvětlení. „Chtěli jsme v domě, kde vládnou pravé úhly, vytvořit kontrast centrálním osvětlením společenské zóny, které svým kulatým tvarem interiér zjemňuje,“ vysvětluje architekt. „Příčné pruhy v chodbě pak dlouhý prostor opticky rozbíjejí a tím i zkracují.“

Dětské pokoje jsou vybaveny na míru vybaveným nábytkem z lakovaných MDF desek s vysokým leskem.

Příjemná hra barev a světel prostor protepluje a působí optimistickým dojmem. Skutečné teplo má v objektu na starosti tepelné čerpadlo, jež ohřívá podlahové topení rozvedené do všech místností. Příjemné posezení u krbu pak může obohatit domácí pohodu o zážitek ze živého ohně a v obdobích před začátkem topné sezony prohřát dům, který je navzdory své délce řazen do kategorie nízkoenergetických staveb.

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem