Čisté linie a bílá štuková omítka jsou indicie, podle kterých byste tento zděný rodinný dům hledali spíš mezi prvorepublikovými vilami v některé z pražských čtvrtí než v příměstském satelitu.

Funkci stříšky nad vstupními dveřmi přejímá přesahující horní podlaží.Zděný dům ukrytý v různorodé zástavbě je utajený vlastně nadvakrát. Územní plán nedovoluje v této lokalitě výstavbu domů s rovnou střechou, a proto se stavba musela uchýlit k malému „klamání tělem", kdy šikminy pultových střech skrývá za atikami, takže z ulice nejsou vidět a jednoduchý funkcionalistický vzhled zůstává zachován.

Podmínkou byly koupelny

Dům obývá mladá rodina se dvěma malými dětmi. Po návratu z pracovního pobytu v zahraničí hledali vhodné místo pro svůj nový domov. Nešlo vůbec o jednoduchou záležitost, jak si zprvu představovali. Manželé chtěli bydlet co nejdříve, a proto se rozhodli pro již hotový dům. Měli však jednu podmínku, která se stala, ač to zní neuvěřitelně, nesplnitelnou. Nabízí se přirovnání s anabází hledání vily s koupelnou, kterou ve slavné knížce O mé rodině a jiné zvířeně zažila před sedmdesáti lety na řeckém ostrově Korfu rodina spisovatele Jamese Durella. Ta, na rozdíl od odysey dnešních investorů, kteří si přáli velké koupelny dvě, byla nakonec úspěšná.

Po marném hledání se manželé rozhodli pro stavbu vlastního domu a na základě referencí svých přátel oslovili Ing. Aleše Gadlinu, který jim zděný dům navrhl a se svojí společností Gadline i kompletně zrealizoval.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Inspirace ve funkcionalismu

Do koupelny si manželé místo plánované klasické vany vybrali prostornou rohovou masážní."Ze začátku jsem měla představu spíše klasičtějšího domu, například bungalovu, manžel naopak preferoval moderní stavbu. Nakonec mě s architektem přehlasovali a nyní jsem ráda, že se tak stalo. S architektem Gadlinou jsme si dobře porozuměli a radil nám i při zařizování interiéru. Zde ale zatím poslední slovo nepadlo, protože například nábytek se bude ještě obměňovat a doplňovat," vypráví paní nízkoenergetického domu s dispozicí 6+1.

Stavba je inspirovaná funkcionalistickou architekturou první poloviny 20. století, má však zcela současné parametry, splňující nároky na komfortní i energeticky úsporné bydlení. Půdorys tvoří, zjednodušeně řečeno, dvě zády k sobě situovaná a ještě o 90° pootočená „L", což představovalo při výstavbě pro zedníky takřka nezdolatelnou výzvu.

Kromě kultivovaného vzhledu se může stavba pochlubit i statusem nízkoenergetického domu, do budoucna připraveného na napojení tepelného čerpadla a rekuperační systém. Po technologické stránce je zděný vystavěn klasickou zděnou metodou z Porothermu s vysokým stupněm zateplení fasády polystyrenem. Pro energetickou úspornost je dům ze severní strany co nejvíce uzavřen a naopak k jihu se otevírá velkými prosklenými plochami.

Přímý vstup na venkovní terasu s markýzou

Ze severu je dům podle zásad nízkoenergetického stavění téměř uzavřený.Čtyři výškové úrovně podlaží prostor nejen zajímavě člení, ale zajistí i dostatek soukromí všem obyvatelům. Kromě hlavního vstupu je možné vcházet do domu přímo z garáže přes skladovací prostor, ze kterého vedou schody do vstupní haly. Odtud se vchází do centrálního obytného prostoru ve tvaru písmene „L". V jednom jeho rameni se nachází kuchyňské pracoviště, ve druhém obývací část, střed je vyhrazen jídelně. Krbové těleso v obývací části pak opticky kryje vstup do pokoje pro hosty, protilehlé koupelny a technické místnosti. Z obytné části je přímý vstup na venkovní terasu s textilní markýzou.

Do dalšího podlaží, rodičovské zóny a na galerii s dětskými pokoji vede schodiště umístěné vedle kuchyňského koutu. Posuvnými dveřmi se z galerie vstupuje do pracovny. Poslední dvoje dveře ukrývají dětskou koupelnu a samostatné WC, které jistě sourozenci různých pohlaví v dospělosti náležitě ocení.

Tradiční eurookna

"Asi největším kompromisem v projektu je změna z chladně vyhlížejících hliníkových oken na tradiční eurookna, která svými dřevěnými rámy prostor proteplují. Jediné, co bych dnes uvítala, by byla o něco větší plocha hostinského pokoje. Drobnou vadou na spokojeném bydlení je současný zvýšený stavební ruch v okolí, ale ten snad brzy pomine," doufá hrdá majitelka zděné stavby s užitnou plochou více než 250 m2.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem