Za návrhem zajímavé dřevěné stavby posazené na kamenném podloží stojí švédský architekt Gert Wingaardh. Na úzkém poloostrově Näset v jihovýchodní oblasti Švédska vybudoval moderní pevnost, která chrání klidný rodinný život průmyslového designéra, soudkyně a jejich malé dcerky před okolním světem. 

Pozemek, kde vila Kristina stojí, patří už pět generací Kristinině rodině. Když se narodila malá Ingrid, byl to pro Kristinu a Anderse ten správný čas uvažovat o využití rodinné půdy a opatřit dítěti klidný domov uprostřed drsné švédské přírody. Näset, známý spíše kvůli skalnatému pobřeží a množství golfových kurtů než díky pozoruhodné architektuře, získal stavbu, která na první pohled velký údiv nebudí. Venkovní stěny dřevěného domu jsou téměř bez oken, ale uvnitř se vila otevírá a vytváří kouzelný úkryt plný světla, ticha a pohody.

Založení na sloupkách odpoutává dřevostavbu od skály a odlehčuje celkový dojem.

Skalnatý terén si říkal o promyšlené řešení, aby byl potenciál místa využit co nejlépe a aby bylo možno se vyhnout nákladnému a zdlouhavému hloubení základů ve skále. Architekt tedy navrhl dřevěnou stavbu, která se díky svému usazení na řadě sloupků nad kamenitým podložím vznáší.

Protože dům stojí v poměrně zalidněné oblasti a je obklopený sousedními domy a vilami, bylo klíčovým požadavkem zajištění dostatku soukromí a klidu. Obvodové stěny s minimálním množstvím oken, obložené vertikálně skládanými světlými prkny, izolují okolní svět od oázy, která se rozprostírá uvnitř. Architekt se inspiroval Středomořím a půdorys nechal velkoryse otevřený, aby moly místnosti vbíhat jedna do druhé a život uvnitř plynul v jednotě.

„Můžu odpočívat v ložnici a jen se tak oknem dívat ven, jak hraje Kristina na klavír v obývacím pokoji. Zahrada uprostřed domu nám dovoluje, abychom mohli prožívat to, co se děje v kterékoli místnosti, i když tam zrovna nejsme,“ říká o svém domově Anders.

Velkou radostí je pro Kristinu a Anderse i výhled, který je z interiéru na moře. Dům je situovaný jen pár kroků od pobřeží a z mezaninu v malé věži, kam se vystoupá po prudkém ocelovém žebříku z obývacího pokoje, se nabízí naprosto fantastický pohled.

„Líbí se mi, jak se výhled z domu mění. Když jste v dolní části dvorku, zachytíte pouze záblesky mořské hladiny skrz stromy, ale když vystoupáte do věže, jste fascinovaní oceánem, který se otevírá pod vámi.“

Střešní terasa s panoramatickým, pokaždé jiným obrazem okolí povznáší bydlení do vyšších sfér.

Starožitnosti i design

Na zařizování interiéru spolupracovali ­Anders a Kristina velmi aktivně s architektem stavby. Tato kreativní spolupráce a kombinace inteligentní a vtipně řešené architektury vytvořila z domu domov respektující povahu svých obyvatel.

U dlouhého stolu se nají 26 strávníků. Jeho autorem je švédský designér Staffan Holm. Je vyrobený na míru ze dřeva a vychází z tradičního způsobu výroby, kdy je silná deska upevněná na masivním podstavci. Stůl doplňují barevné židle Stolab, které navrhla Lilla Åland.Podle Anderse je na něm nejlepší kontrast mezi moderním minimalistickým designem, reprezentovaným jednoduchým návrhem stavby a moderním uměním, a volbou tradičního materiálu v podobě dřeva. Dokonce i samotná věž je inspirovaná tradičními špičatými střechami švédských venkovských domů.

Při volbě zařizovacích prvků a nábytku si Anders i Kristina splnili svoje potřeby. Andersovi se v domě podařilo rozmístit všechny starožitné kousky, které Kristina sladila se svým výběrem skandinávského designu. V domě se odráží i jejich dvě rozdílná povolání.

Anders jako milovník automobilového designu a návrhář aut umístil v mezaninu dvě sedadla z Ferrari 512 BB, která dodávají prostoru zvláštní švih. Z Kristinina povolání vychází návrh vnějšího schodiště vedoucího na střešní terasu. Zde architekt čerpal nápady v budově soudu v Göteborgu.

Sám k tomu říká: „Hledali jsme inspiraci v nízkém sklonu schodiště, které mělo zpomalit chůzi odsouzených, aby mohli přemýšlet nad krutostí svého trestu. My jsme tento prvek využili s opačným záměrem. Chtěli jsme dopřát tomu, kdo na terasu stoupá, co možná nejdelší čas k potěšení z neskutečně krásného výhledu.“Další výhodou domu je jeho flexibilní uspořádání. „Chtěli jsme mít jistotu, že si budeme dům v budoucnu moci upravit tak, aby odpovídal našim měnícím se potřebám, ať už to bude požadavek na další pokoje, nebo touha zvětšit střešní terasu,“ uzavírá Anders. To se bezesporu podařilo a rodina si užívá krásného bydlení na osídleném předměstí Göteborgu, a přesto v klidném ústraní.

Text: Martina Paulová, Foto: James Silverman