V mírném svahu se nachází dům s koupelnou nad vršky stromů. Příroda se odráží i v barevné a materiálové koncepci celého interiéru. Majitelka a designérka Petra Valentová si bydlení zařídila na míru pro svou rodinu.

Majitelé přesně věděli, co chtějí. V této lokalitě hledali pozemek pár let, protože je zde velmi omezená nabídka.

„Tuto exteriérově i interiérově členitou moderní funkcionalistickou dřevostavbu pro nás navrhl pan architekt Lukáš Tecl, který stanovil také základní vnitřní členění, podhledy a atypické schody v obývací části. Interiér domu jsem si navrhovala sama. Oproti původnímu architektonickému návrhu zděné stavby padla při výběru stavební firmy volba na dřevostavbu, a to kvůli ceně, rychlosti a flexibilitě. Se stavební firmou jsme měli šťastnou ruku, což po mých jiných zkušenostech vidím jako „zázrak“. Stavět jsme začali v březnu 2010 a o šest měsíců později jsme se stěhovali. S Rovaxem klaplo vše od termínu až po finance, což nám ušetřilo spoustu starostí,“ říká paní Valentová.

Kompozice a výtvarno 

Nepravidelná dispozice vychází z obdélníkového tvaru. Přízemí je rozděleno na vstupní partii se zázemím a hlavní společný prostor s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, v němž je umístěno i otevřené schodiště do ložnicového patra. Architekt pamatoval na potřebné zázemí – prádelnu a technickou místnost (nacházejí se na severní straně domu). Nejoblíbenějším místem rodiny je terasa s pergolou a venkovním krbem.

Obývací pokoj jako herna: V posuvných dveřích z obývací části do kuchyně a ve svítících nikách pod TV jsou použity plastové výplně se zatavenými větvičkami, tedy opět inspirace okolní prostupující přírodou.

Celý koncept interiéru se rodil souběžně s architektonickou studií. První přišla na řadu ergonomie jednotlivých místností, kde, co a jak poskládat, aby to vyhovovalo životnímu stylu celé rodiny.

„To byl výchozí bod pro návrh osvětlení včetně vypínačů a zásuvek, v místech, kde budou skutečně potřeba. Myslela jsem i na detaily jako zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky, které jsou očím ukryté a neruší interiér. Pro barevné a materiálové schéma mi byla inspirací okolní příroda, její klid a pohoda.

Základní barvou interiéru je taupe (různé odstíny hnědošedé) v kombinaci s bílou, doplňky pak ve výraznější fialové, olivové zelené a stříbrošedé. Dekoračním prvkem, který prochází hlavní obytnou částí až do prvního podlaží, je strukturní omítka připomínající povrch břidlice. Veškeré podlahy jsou v přírodních tónech od béžové až po čokoládově hnědou na obkladech v koupelnách,“ takto definovala majitelka první krok návrhu.

Pak se pustila do výběru a navrhování zařizovacích prvků, jako je osvětlení, vestavný nábytek, sanitární keramika, úložné prostory, schodiště, interiérové dveře a podlahy. Design osvětlení, které si vybrala, pak konzultovala s odborníky, protože je nutné, aby vždy odpovídala i danému účelu.

Kombinované bočnicové schodiště s bukovými stupni v barvě ořechu je doplněno zábradlím industriálního charakteru a barevně ladí s okny domu. Bezúdržbový biolihový krb dodává přírodní plamen a pohodovou atmosféru.

„V místnostech musí být dostatek světla pro různé činnosti, a tak v nich máme více svítidel různého typu. Interiér díky nim krásně mění atmosféru a člověk se v něm cítí příjemně. Všechny plány, jak vestavného nábytku, tak výběr podlah, dveří, sanity jsem dokončila před zahájením stavby. K provádění změn tedy docházelo pouze „na papíře“, což přineslo velkou úsporu času a financí. Zakázkový nábytek doplňují kusy z Ikea. To mi vyhovuje, protože dcerka je malá a její potřeby se budou časem měnit. A člověk si také při realizaci bydlení musí stanovit priority, do čeho v danou chvíli investovat, vše najednou většinou nejde,“ vysvětluje paní Valentová.

Kuchyň jako srdce domu

Majitelka ráda vaří, peče a hostí více lidí najednou, takže velká kuchyň jí přišla jako samozřejmá varianta, ba přímo „nutnost“. Světlá kuchyňská linka v provedení lamino v kombinaci bílá pololesk a dekor ořechu je v kontrastu s tmavším stropním podhledem i jídelním stolem z bukové dýhy, namořené na barvu ořechu. Stůl osvětluje kompozice šesti skleněných opálových koulí, které tvoří dvě závěsné lampy. Na lehce se pohupujících jídelních židlích s ergonomicky tvarovanou opěrkou, kovovou podnoží a na míru zhotoveným světlým látkovým potahem se velmi příjemně sedí.

Pult oddělující kuchyň od jídelny má lehce zvýšenou pracovní plochu a hloubku 1m. Ze strany jídelny tak vznikl prostor pro skříňky o hloubce 40 cm. Tak je „při ruce“ jak jídelní prostírání, tak dětské hry.

„Při vaření mám ráda vše po ruce, a tak zadáním pro návrh kuchyně byla kompaktní skříň pro spotřebiče (lednici, mrazák, troubu, vinotéku, praktické výsuvy pro ukládání potravin), zabudovaná v nice ze sádrokartonu, kterou jsem podtrhla strukturní omítkou. Dobře navržená kuchyně již v dnešní době klasickou spíž nepotřebuje. Drobné pomocníky jako robot, mixér atd. mám skryté za roletkami, kde jsou také zásuvky. Skleněný obklad v béžové barvě a hladká kompozitní pracovní deska Denbakor jsou ideální na údržbu, stačí jen setřít a je hotovo. Se zadáním jsem se obrátila na kuchyňské studio Intekadesign,“ říká paní Valentová.

Obývací pokoj jako herna

„Na jeho kobercích, sedacích vacích a rozkládací sedačce s textilním potahem si hrajeme, pracujeme a povídáme. Konferenční stolek tu nenajdete. Prostě ho nepotřebujeme. Nábytek je z ořechové dýhy, podlaha laminátová s dekorem imitace ořechu. Stěnu s krbem podtrhuje strukturní omítka stejně jako v kuchyni. Pro osvětlení těchto stěn jsem vybrala sádrová svítidla, která jsou natřena stejnou barvou jako podhledy,“ vysvětluje paní Valentová.

Police knihovny se před vymalováním dají vysunout a ve spodní části jsou vývody na nabíjení elektropřístrojů. V posuvných dveřích z obývací části do kuchyně a ve svítících nikách pod TV jsou použity plastové výplně se zatavenými větvičkami, tedy opět inspirace okolní prostupující přírodou.

Díky stropu 3,2 m mohla designérka postel vyvýšit a získat tím spodní úložný prostor.

Dětský pokoj s bublinkami

„Kompozici měním podle věku a potřeb nyní šestileté dcerky. Ta chtěla fialovou a tyrkysovou barvu a já jsem pro zjemnění přidala šedobéžovou. Vysoký strop jsem opticky snížila a rozzářila kompozicí lampionů a barevných dekorací pompom. Bublinky v čele postele umožňují proudění vzduchu, což slouží ke správnému odvětrání postele. Díky stropu 3,2 m jsem mohla postel vyvýšit a získat tím spodní úložný prostor, a nika široká 1,40 m mi navíc umožňuje tam občas spát s ní. A až si dcerka řekne, tak mnou vyrobené fialové matrace a polštáře na sezení půjdou pod postel a místo nich přibude psací stůl a poličky na knihy. Zatím si děti spokojeně dělají ‚ze sezení‘ domečky. Naproti posteli má malá galerii svých obrázků, které často obměňuje, a poličky se svými výrobky,“ říká paní Valentová.

Z koupelny do lesa

„Horní patro je odpočinkové, výjimkou je moje pracovna. Proto necháváme domácí obuv dole, a nahoře chodíme bosky po měkkých kobercích. K relaxaci slouží i celoprosklená koupelna s výhledem do lesa. Občas lesní cestou pod okny někdo projde a zazní vtipné a nevěřící komentáře. Ale nevěřte všemu. Samozřejmě že využíváme venkovní žaluzie, které poskytují dostatek soukromí a nebrání krásnému výhledu,“ dodává s úsměvem paní Valentová.

Obdélníková umyvadla korespondují s tvarem domu a mají navíc přirozenou odkládací plochu. Horizontální velkoformátový obklad opticky prodlužuje koupelnu a akcentuje prosklenou plochu do zahrady.

Ložnice je otevřená ze dvou stran do lesa a to je krásný důvod vstávat s radostí. „Mám ráda věci zkoncentrované na jedno místo, a ne rozestavěné po prostoru. Proto jsou oblíbené předměty a suvenýry z našich početných cest uložené v knihovničce společně s knihami,“ objasňuje paní Valentová. Dále je v horním patře dětský pokoj, pracovna, koupelna, samostatná šatna a WC. Vše tak, aby se rodina nerušila, když ráno vstávají každý v jinou dobu.

Slovo autorky interiéru

„Designérská práce je především o komunikaci. Já si s klienty hodně povídám a ptám se jich na jejich životní styl, co a jak mají a potřebují, i jak, proč a po jakou dobu chtějí daný prostor využívat. A občas zjistíme, že ‚zásadní‘ věci, např. barva, tvar, členění atd., byly jen stereotyp nebo představa.

Snažím se klientovi ukázat věci komplexně provázané a pak můžeme zjednodušovat nebo nacházet jiná řešení. Výstupem mojí práce je srozumitelný návod, jak daný interiér realizovat včetně výkresů, skic a nákupního seznamu (co, kde a za kolik nakoupit), nebo si klient zvolí realizaci na klíč. U našeho vlastního domu jsem k návrhu přistupovala stejně a ‚šila‘ jsem ho podle představ a požadavků všech členů rodiny.“

Text: Jana Středulová, Foto exteriér: studio dvadva, Foto interiér: Jiří Hloušek



logo MessengerPoslat Messengerem