Když mladý pár architektů postavil vlastní domek z přírodních materiálů, rozhodli se jejich rodiče pro výminek na venkově v podobném duchu. Dřevostavbě provoněné hliněnými omítkami s okvětními plátky kopretin vévodí červená kachlová kamna, která hravě vytopí otevřený prostor určený k setkávání velké rodiny. Dřevo, kámen a hlína patří k oblíbeným materiálům ateliéru Moad.

Vstup po schodišti přes terasu získal inspiraci v původní venkovské zástavbě typické pro svažité pozemky.Fascinuje je inspirace z minulosti. „Hliněné zdi dýchají. Použili jsme je v našem domku z nepálených cihel, ale patří i do dřevostavby. Dva přírodní materiály k sobě prostě sednou. Navíc hlína s příměsí kopretiny krásně voní, když se aplikuje na připravený podklad, kterým může být jak klasická zeď, tak ekopanely v případě dřevostavby rodičů,“ říká ženská část architektonické kanceláře, Darja Štursová.

Dům stojí na svažitém pozemku s jižní orientací v CHKO Beskydy, takže inspirace původní lidovou architekturou byla nasnadě. Princip stavby však odpovídá současnému pojetí architektury horské chalupy.

Umístění objektu, stejně jako připojení elektřiny a kanalizace, vychází z chatky, která na pozemku stála. Zůstal po ní vyzděný sklep, avšak stavba byla s respektem rozšířena a získala kabát z modřínových palubek, které budou bez nátěru přirozeně stárnout do stříbrné patiny.

Itálie v Beskydech

Hlavní obytná místnost otevřená do krovu spojuje kuchyni, jídelnu, obývací pokoj i galerii s pracovnou. Její dominantou jsou centrální kachlová kamna v sytě červené barvě.Tři zásadní úkoly, které investoři předložili architektům k řešení, určily ráz a dispozici stavby. Prvním záměrem bylo sledovat sluneční pouť po obloze od rána do večera – odtud otevření stavby jižnímu svahu.

Další podmínkou byl volný pohyb kolem celého objektu – odtud pochozí terasa po obvodu stavby. Posledním přáním byl vnitřní otevřený prostor, kde by se mohli svobodně nadechnout – proto centrum domu tvoří hlavní obytná místnost s kuchyňským koutem a schodištěm na podkrovní galerii, která je prostorově otevřená přes dvě patra do krovu. Z obytného prostoru a kuchyně se francouzskými okny s posuvnými dveřmi vstupuje přímo na částečně krytou vyvýšenou terasu.

„Pracovali jsme s archetypem beskydské roubenky s krytým vstupem. Odtud vychází tvarosloví se zastřešenou vstupní terasou obrácenou k jihu. Vznikla část schovaná před větrem, kterou využíváme k posezení i v zimě,“ říká architektka Štursová a dodává: „Zachovali jsme dispoziční výhody místních chalup vyzkoušené během staletí, podoba lehké ocelové konstrukce terasy je však novodobá. Také zábradlí je co nejvíce transparentní, aby nebránilo krásnému výhledu na Hostýnsko-vsetínskou hornatinu a Javorníky. Vystaveni slunci po celý den se na terase cítíme jako v Itálii.“

Horní část kuchyňské linky splývá s bílou omítkou, zatímco spodní skříňky odpovídají zemitému tónu keramické dlažby.

Malý dům pro spoustu lidí

Vnitřní prostor jednoduchého obdélníkového objektu se sedlovou střechou předěluje na dvě části chodba průchozí z jižní terasy k severnímu zádveří za domem s posezením v chladivém stínu. Intimní zóna s ložnicí, koupelnou s technickým zázemím a toaletou slouží majitelům, zatímco velká obytná část otevřená do galerie s pracovnou, toaletou a velkou ložnicí je určena především pro hosty a rodinu.

Velkému prostoru s přiznanou dřevěnou nosnou konstrukcí sedlové střechy dominují jasně červená kachlová kamna, kolem kterých se otáčí dřevěné schodiště. Kombinace přírodních prvků, včetně jemné struktury omítek, umocňuje atmosféru dřevostavby.

Východní velkoplošné okno v dřevěném rámu a prosklený výklenek orientovaný na jihozápad dávají majitelům možnost sledovat z interiéru okolní louky a lesnaté kopce v závislosti na denním osvětlení. Díky osazení oken dokáže slunce vyhřát interiér a zminimalizovat náklady na vytápění během zimních měsíců.

Do hlavního obytného prostoru přichází denní světlo ze tří stran. Díky „výkusu“ do terasy sem vstupuje i západní slunce.

Nízkoenergetický standard objektu podporuje už samotná volba rámového konstrukčního systému dřevostavby 2by4, pro který jsou výborné tepelněizolační vlastnosti typické. V případě nutnosti doplňuje tepelnou pohodu interiéru elektrický kotel napojený na podlahové vytápění. Pro větší komfort lze centrální kotel ovládat elektronicky na dálku.

V současné době je novodobá chalupa využívána majiteli jako rekreační objekt pro širokou rodinu, vzhledem k jejím konstrukčním vlastnostem je však předurčena k budoucímu celoročnímu bydlení v krásném prostředí. Výhledy do široce otevřené krajiny nehyzdí žádné pevné oplocení.

Slovo architektky

„Ujistila jsem se, jak je pro mě v interiéru důležité světlo a propojení s krajinou. Dům zůstává stále prosvětlený, otevřený slunci a prostoru.“ 

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest