Společensky aktivní rodina hledala příjemné místo pro rekreaci, využitelné i k trvalému bydlení, navíc v místech, která důvěrně znala. Pozemek na jižní stráni s výhledem na údolí Kamenice a malebné panoráma podhůří Jizerských hor byl ideální místo. 

Podezdívka z místního kamene jako by z oka vypadla původním starým zídkám na pozemku i v okolí. Prosklená fasáda ustupující za šikmýni trámovými podpěrami je příjemně stíněná přesahující konstrukcí. Toto řešení je citlivým kompromisem mezi moderní a tradiční architekturou.Roubenka, která tu stála, nemohla splnit požadavky na moderní bydlení a její technický stav a následná rekonstrukce by stejně nakonec znamenala ztrátu původní autentičnosti stavby. Po dlouhých diskusích bylo nakonec rozhodnuto o celkové přestavbě domu. „Jen tak bylo možno získat komfortní prostorný dům, který by těžil z jedinečné polohy a umožnil nám užívat si svěží rána a romantické večery s dechberoucími výhledy do krajiny. V tom vidíme největší hodnotu tohoto místa,“ přiznávají majitelé.

Na půdorysu původní stavby a s využitím stávajícího jedinečného kamenného sklepu vznikla moderní dřevostavba, pouze asi o metr širší než původní roubenka. Do její podoby rozhodujícím způsobem promluvily požadavky Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory – kamenná podezdívka, dřevěná sloupková konstrukce, sedlová střecha se sklonem 38°, krytina ze šablon imitujících břidlici i fasáda obložená prkny byly navrženy v intencích místních tradic. Vnitřní uspořádání, technické řešení a zejména průčelí s velkými prosklenými plochami odrážejí současnou architekturu a styl bydlení.

Přesah střechy po celém obvodě umožnil vytvořit na západní straně krytou terasu se sezením a na severní straně kryté závětří, odkud se – podobně jako u venkovských stavení – vchází do podélné síňky, která slouží jako vstupní hala. Na severní straně domu je i malá komora – lyžárna a WC.

Hlavní obytná místnost je ze dvou stran prosklená. Základ tvoří podlaha z dřevěné průmyslové mozaiky, zařízení je volnou směsicí stylů od přírodního po industriální. Nejdůležitější bylo vytvořit harmonické prostředí, kde budou přítomné vzpomínky a kde se rodina bude cítit dobře.

Tradiční světnici s kachlovou pecí nahrazuje rozlehlý otevřený obývací prostor s velkým jídelním stolem a krbem. Díky plně prosklené jižní a západní stěně tu dominuje bohatý příliv slunečních paprsků a především nepopsatelný výhled do krajiny. Nechybí sezení s televizí a za krbovým tělesem se skrývá takřka netušené zákoutí, kde lze v klidu číst, pracovat nebo meditovat s výhledem na půvabné linie protilehlých kopců.

Dokonalý relax v soukromí pak nabízí vířivka zabudovaná v samostatném prostoru na východní straně domu. Otevřené schodiště vede z obývacího pokoje do podkroví se čtyřmi pokoji a příslušenstvím.

Za krbem se nachází zákoutí ideální k četbě a rozjímání. Panoramatickému výhledu do krajiny nelze nepodlehnout.

Když se mistr tesař neutne

Některé krkonošské a jizerské roubenky se mohou pochlubit tesařským mistrovstvím, které se v kraji pěstovalo a dědilo po generace a naštěstí dosud nevymřelo. Dřevostavbu, kterou vám představujeme, můžeme považovat v určitém smyslu za jejich zdárnou pokračovatelku. Profesionální, ale i laické oko si všimne řady praktických a dobře promyšlených řešení a precizní práce.

V interiéru přiznaný krov z lepených trámů a kleštin je proveden precizně a čistě, lepené dřevo je zárukou stability a trvanlivosti. Konstrukce bez sloupků byla promyšleně navržena a osazena tak, aby podkroví získalo volný prostor. Na každém detailu si lze všimnout dokonalé přesnosti a pečlivého opracování, stejně jako na sloupcích a šikmých podpěrách, předsazených před prosklenou fasádou.

Také pokoje v podkroví byly navrženy tak, aby měly co nejvíce volného prostoru a hezké výhledy.

Největším technickým oříškem byl však spřažený dřevobetonový strop – v obývacím pokoji je dobře vidět litá betonová deska nad dřevěnými trámy, provedená s přesností na milimetry. Tato trochu netradiční konstrukce vznikla na základě požadavku výrazně odhlučnit přízemí od podkroví.

Také ve vybavení interiéru převažuje dřevo a autentické přírodní materiály. Kombinace starého dřevěného nábytku, kuchyňské linky s dvířky z patinovaných ocelových plechů a krbu s cementovou stěrkou vytváří specifickou kombinaci skandinávského a industriálního stylu, která působí harmonicky a zároveň neupírá hlavní roli výhledu na nádhernou přírodu venku.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem