Novostavba na okraji malé moravské obce se vyznačuje střízlivými tvary a neobvyklým prostorovým konceptem. Navenek strohá geometrie, uvnitř hodně světla a maximální pohodlí.

Majitelka domu si pro sebe a své dvě děti přála především klidnou polohu, dostatek místa, hodně světla a pohodlné účelné moderní řešení. Dům, kde nic nechybí, ale ani nic nepřebývá. Od rovinaté parcely s jižní orientací na „ztraceném“ na okraji obce si slibovala příjemné zázemí, o návrh domu požádala Aleše Gadlinu.

„Většinou se na mě obracejí klienti, kteří mé práce znají a přejí si něco, co se vymyká obvyklým představám o nadstandardu. Hledají komfort, a především originalitu, chtějí vybočit z řady,“ vysvětluje autor návrhu.

Směrem do ulice vedou do domu jen garážová vrata a vstupní dveře, kryté malou skleněnou markýzou. Kuchyň má vlastní terasu při severní fasádě, přístupnou velkou prosklenou stěnou.

Tři zóny ve třech výškách

Podoba domu to jasně potvrzuje. Stavba se kaskádovitě zvedá od vstupní části směrem do zahrady. Nejnižší hmota se zádveřím, tech. místností, šatnou a garáží je orientována do ulice. Ze zádveří se vchází přímo do „jídelní“ zóny s jídelnou a kuchyní. Kuchyně je umístěna v severní části, prosklenou stěnou se dá vyjít na malou terasu, vhodnou pro příjemné letní stolování ve stínu.

Hlavní komunikační linie pokračuje „středem“ kolem otevřeného schodiště přímo do obývacího pokoje. Je záměrně oddělen příčkou od přímého kontaktu s kuchyní, ale nabízí výhled a výstup na terasu na jižní straně domu. Tady rodina ráda sedává v chráněném vnitřním rohu, kousek od bazénu.

Do obkladu stěn jsou integrovány skleněné police, televizní sestava, nepřímé zářivkové osvětlení i krbové těleso s krbovou vložkou.

Jídelna má oproti vstupní partii zvýšený strop, což umožnilo umístění pásových oken přivádějících světlo shora z jihu a západu. Nejvyšší část domu je dvoupodlažní. V přízemí na obývací pokoj navazuje ložnicová zóna – hlavní ložnice se samostatnou koupelnou a šatnou. V patře se nacházejí dva dětské pokoje s vlastním příslušenstvím.

„Líbí se mi, že interiér je volný a vzdušný. Slunce přichází i tam, kde nejsou běžná okna. Otevřené schodiště mi umožňuje stále sledovat děti, i když jsou nahoře,“ chválí majitelka domu prostorové uspořádání.

Kouzlo vysokého stropu

Vysoké stropy v historické architektuře vytvářely majestátní dojem a také působivou akustickou i světelnou atmosféru. Byly znakem bohatství, duchovního a společenského významu. V nedávné minulosti pak ustoupily požadavkům na levnější výstavbu a vytápění. Pocit volnosti však „má něco do sebe“.

V jídelně architekt využil zvýšeného stropu (výška 360 cm) k umístění horních pásových oken. Do prostoru přichází během celého odpoledne příjemné rozptýlené horní světlo, jehož efekt se násobí odrazy od bílých stěn a světlého nábytku. Volný průchod světla umožňuje také subtilní schodiště s čirým skleněným zábradlím. V sádrokartonovém stropním podhledu jsou instalovány zářivky.

Kvalita až v první řadě 

Přestože stavba musela ctít určitý finanční limit, na kvalitě materiálů a technického řešení se to neprojevilo. Dům byl realizován jako energeticky pasivní stavba z tvárnic Porotherm, s nimiž má architekt již dlouholetou osvědčenou zkušenost. Je vybaven větracím systémem s rekuperací tepla, chrání jej kvalitní hliníková okna a byl vybaven zařízením vyrobeným na míru z kvalitních přírodních materiálů.

Také dětské pokoje v patře byly vybaveny na míru. Nábytek je rovněž z běleného dřeva, doplňky a textilie si děti vybraly v pestrých barvách podle svého vkusu.

Vzdušnost interiéru je podpořena slunečním světlem, které sem svítí po celý den (okna vedou do všech světových stran). Také velkými prosklenými plochami, skleněnými dveřmi a světlými barvami v interiéru.

Převažují podlahy a nábytek z běleného dřeva, všechny keramické obklady a dlažby si majitelka vybrala v jednotném jemném pískovém odstínu. Kuchyňská linka září leskle lakovaným bílým povrchem, sněhobílá je i sedačka, jen dětské pokoje zdobí pestré barvy. Celkové vyznění směřuje k bydlení v klidu a harmonii.

Hlavní koupelnu zdobí italská velkoformátová keramická dlažba a obklad. Atypické bezfalcové dveře a nábytková sestava dodržují materiálovou a barevnou koncepci celého interiéru domu.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem