Luxus může mít různé podoby, pro někoho například znamená přepych, třpyt a lesk. Jiný si užívá volnost, čistý elegantní prostor, kvalitní materiály – a přesně to zvolil majitel nedávno dokončeného domu na severní Moravě.

Přestože investor nebyl příliš limitovaný financemi, neměl přemrštěné požadavky na velikost domu ani na počet místností. Vybral si dokonce přízemní bungalov na pozemek, na který by se bez problému vešly dva velké domy.

Rozlehlá zahrada se svažuje k silnici, kde je zakončena plotem z gabionového zdiva a pletiva z pozinkované oceli.

Rodina s malým dítětem se chtěla přestěhovat na venkov a postavit si komfortní neokázalé bydlení. „Líbí se mi čistá minimalistická a elegantní architektura bez zbytečných extravagancí. Měl jsem představu o tom, jak má dům vypadat, ale vůbec ne o materiálech,“ přibližuje majitel, který si na internetu vyhledal architektonické studio Master Design, které se postaralo o zajímavý projekt domu.

Komunikace a příprava samotného projektu domu a zahrady byly bezproblémové. Investor a architekti našli po vstupních konzultacích společnou řeč, zejména i díky tomu, že majitel jasně definoval své představy a zbytek přenechal autorům.

Ze severní strany je dům uzavřený, s výjimkou francouzského okna do jídelny. Obě hlavní průčelí rozzářil obklad z červeného velkoformátového plechu, orámovaný bočními stěnami a atikou s hladkou bílou omítkou.

Slunce „for ever“

Rodina si vybrala klidnou obec poblíž severomoravského Havířova a zvolila mírně svažitou parcelu s pěkným výhledem. Neobvyklá rozloha přes tři tisíce metrů vznikla spojením dvou sousedících pozemků, což zajišťuje rodině klid a dostatečný odstup od okolní zástavby.

Architekti umístili stavbu ve dvou třetinách pozemku jednak vzhledem ke sklonu pozemku, ale také proto, že jedním z autorských záměrů bylo dostatečné vymezení plochy zahrady na část veřejnou a soukromou. Osu moderního rodinného domu orientovali západovýchodním směrem, čímž docílili příjemného a stálého oslunění obytných místností.

V dispozici 4 + kk nic nepřebývá – rodině stačí obývací prostor s kuchyní a jídelnou, ložnice, dva pokoje a odpovídající zázemí. Jediným přepychem je proto jen nadstandardně velká garáž.

Kvalita dotažená na maximum

Celý interiér je laděn do bílé, šedé a červené. Do společné obývací části architekti navrhli posuvné dveře z mléčného skla, horní pojezd kryje hliníková lišta. (2)Přízemní bungalov ve tvaru „L“ je na první pohled jednoduchý, ale ve své podstatě dokonale promyšlený. Z hlavní hmoty domu vybíhají dva kubusy – první tvoří prostornou garáž, tím druhým se povedlo efektně zvýšit strop obývacího pokoje. Mimochodem kubické tvary vládnou i uvnitř domu. Majitelé zvolili pravoúhlé tvary osvětlení či většiny sedacího nábytku.

Západní fasádu „zarámovala“ výrazná předsazená bílá konstrukce, která částečně chrání dřevěnou terasu s bazénem před deštěm, současně brání slunečním paprskům, aby nepříjemně přehřívaly obytné místnosti. Náhodný není ani rytmus rozmístění francouzských oken na téže straně domu.

Architekti kromě estetické čistoty zvládli navrhnout praktický interiér a přizpůsobit ho potřebám mladé rodiny. V dispozici 4 + kk nic nepřebývá – rodině stačí obývací prostor s kuchyní a jídelnou, ložnice, dva pokoje a odpovídající zázemí. Jediným přepychem je proto jen nadstandardně velká garáž.

Tráva, kámen i beton

Rodina nepodlehla lákavému pokušení a zahradní architektka mohla dodržet minimalistický styl do posledního detailu i v exteriéru. Moderní zahrada může mít totiž mnoho podob, mít silný náboj, vycházet z tradice a přírody a zůstat víceméně prázdná. Autorka návrhu z ateliéru Master Design nechala naplno vyniknout velké plochy trávníku, u vstupní části do domu srovnala terén pomocí gabionových zídek vyplněných kamenivem a zelení. Zídky oddělily zahradu částečně od ulice, navíc fungují jako dekorativní prvek.

Neutrální postoj

Také kuchyňská linka ctí základní barevný koncept: skříňky z bíle lakovaných MDF desek doplňuje šedá pracovní deska.Jedinou barvou, kterou si kromě dětského pokoje manželé přeneseně pustili domů, je červená. Funguje jako akcent, o němž investor dopředu uvažoval a chtěl jím doplnit převládající neutrální tóny šedé a bílé.

Architekti zvolili sytý odstín a pracovali s ním hodně v exteriéru, v malé míře také uvnitř. Obklad západní fasády z hladkých červených velkoformátových plechů doplňuje plochy hladké omítky, na protilehlé fasádě je použitá červená omítka.

„Pestrobarevné je vše okolo, klidné neutrální tóny jsme zvolili záměrně, aby příliš barev nerušilo čistotu architektury a nekazilo propojení domu s přírodou,“ dodává majitel, jenž se do detailu držel střídmé varianty, ale zároveň zvolil ty nejlepší materiály – okna v hliníkových rámech, dveře z masivu a skla s kvalitním kováním atd. Architekti pečlivě vybírali keramickou dlažbu, která kromě pokojů s dubovými prkny spojila podlahovou plochu domu.

Celý interiér je laděn do bílé, šedé a červené. Do společné obývací části architekti navrhli posuvné dveře z mléčného skla, horní pojezd kryje hliníková lišta. (1)

Text: Eva Vacková, Foto: Jiří Ernest