Nedaleko městečka Ourém, na svažitém slunném pozemku s výhledem na impozantní středověký hrad a po tisíciletí obývanou kulturní krajinu středního Portugalska, si architekt Filipe Saraiva splnil své představy o architektuře a bydlení. 

Terasa v hlavním průčelí, hluboká téměř čtyři metry, slouží jako venkovní obývák. Je chráněna masivním rámem, který zvýrazňuje siluetu domu. Jeho konstrukci tvoří zčásti betonový skelet domu, obložený z vnitřní strany dřevem, zčásti speciální navzájem propojené profily z oceli a dřeva. Distanční mezery mezi nimi zajišťují rovnováhu mezi požadavkem na zastínění a dostatek denního světla v interiéru.Malebnou kopcovitou krajinu, kde po většinu roku praží slunce a šumí olivovníky, lze právem označit přívlastkem „tudy kráčela historie“. Název městečka je podle legend odvozen od jména maurské princezny, která konvertovala ke křesťanství, ve středověku kraji dominovala impozantní pevnost a od 19. století tudy každoročně procházejí miliony křesťanů na slavné pouti do nedaleké Fátimy.

Také architekt Saraiva se inspiroval při návrhu domu tradicí. „Když požádáte dítě kdekoliv na světě, ať nakreslí dům, je to vždy stejný obrázek: obdélníkový dům s trojúhelníkovým štítem, čtvercová okénka a obdélníkové dveře. Jde o archetyp s pevně ustáleným tvarem a proporcemi,“ říká Filipe Saraiva. „I já jsem použil kompozici z obdélníků, čtverců a trojúhelníků, kterou znám z dětství a ze své rodiny. Společná obecná představa, po staletí vžitá v mnoha zemích a kulturách, znamená, že obytný dům má pro nás všechny stejné a jasné charakteristiky. Symbolizuje jakousi pevnou skořápku, která nás obklopuje a chrání před vnějším světem.“

„Snažil jsem se, aby dům splnil naše funkční potřeby a také mé profesionální představy o architektuře, o tvaru a prostoru, které vycházejí z mé osobní zkušenosti a cítění mé rodiny,“ říká Filipe Saraiva.

Ve skořápce

Jednoduchou kompaktní hmotu domu zajímavě oživuje sochařsky tvarované zádveří. Stříška, podesta i venkovní schodiště jsou vyrobeny z cortenového plechu.V podmínkách obdélníkového pozemku na svahu s jižním sklonem vznikl protáhlý dům s podélnou osou směřující ze svahu. Boční stěny a střešní plášť tvoří konstrukce z černého betonu, kompaktní pevná skořápka s minimem otvorů.

Plně prosklené jižní průčelí spojuje obytný prostor s krajinou, přivádí dovnitř slunce a světlo. Pokračuje venku visutou terasou, která je orámována po celém obvodě dřevěnou konstrukcí a tvoří jakési otevřené pokračování hmoty domu. Konstrukční rám lemující prosklené průčelí, ještě zvýrazňuje tradiční siluetu domu.

Hlavní vstup je umístěn v centrální části dispozice a vede přímo do velkoprostorové společné obývací části s výstupem na krytou terasu a výhledem do krajiny. Uprostřed dispozice je umístěno zázemí, v zadní části technické prostory a garáž pro tři automobily, přímo průchozí do domu. Z východní strany se k domu připojuje ložnicová část pro rodiče.

Všechny místnosti v zóně rodičů jsou prosklenými stěnami otevřeny do malého atria. Obvodová zeď zde zajišťuje naprosté soukromí.

Ze společného obývacího prostoru se centrálním jednoramenných schodištěm vchází na galerii do otevřené pracovny a dále do dětských pokojů a pokoje hostů. Denní světlo sem přivádí prosklené atrium zapuštěné do kompaktní hmoty šikmé střechy.

Společná obývací část domu je posuvnými dveřmi propojena s terasou. Také v interiéru realizoval architekt Saraiva svůj ideál bydlení. Na hladké podlaze z betonové stěrky vynikne vestavěné vybavení na zakázku z exotického dřeva i vybrané nadčasové solitéry, jako jsou židle a křeslo od Charlese Eamese, funkcionalistická pohovka od Le Corbusiera či stolky od jeho současnice Eileen Grey.

Díky otevřeným prostorům a proskleným plochám je dům po celé délce opticky propojený a nabízí zajímavé průhledy, zatímco v příčném směru zůstává – až na hlavní vstup – uzavřený a neprůhledný. Tomuto konceptu odpovídá i konstrukce domu – prefabrikovaná stavebnice z velkoplošných černých železobetonových panelů. Dodávají stavbě pevnost, odolnost, stabilitu a tepelněakumulační schopnosti. Díky vyváženosti plných a prosklených ploch a velkému otevřenému vnitřnímu prostoru se interiér nepřehřívá a poskytuje příjemné klima k bydlení i v létě.

V severní části domu je umístěna velkoprostorová garáž. Kryje ji fasáda z ocelového plechu s velkoplošnými výsuvnými vraty.

Text: Jitka Pálková, Foto: Joao Morgado

logo MessengerPoslat Messengerem