O stavbě vlastního domu začali manželé uvažovat hned po narození prvního dítěte. Hledali klidnější místo, větší prostor a sepětí s přírodou, ale nechtěli přijít o výhody městského života a dostupnost do Prahy, kde oba pracují. Jejich přání jim zhmotnil netradiční dům, který vybíhá ze svahu směrem do berounského údolí a otevírá se výhledům do okolní krajiny.

Práce s netradičním terénem obnáší řadu kompromisů a předně vyvolává atypická řešení v rámci hmotové, provozní a materiálové profilace, říká architekt domu, Ing. arch. Martin Náhlovský.Pravidlo dobrého bydlení, tedy lokalita, lokalita a znovu lokalita, platí podle majitelů navštíveného domu na 100 %. „Po dvou letech hledání jsme objevili pozemek v Berouně a dnes už můžeme říct, že čas věnovaný výběru místa pro náš domov se vyplatil. Jsme tu spokojení a rychle jsme se s novým prostředím sžili.“

Vybraná parcela byla bez jakékoli zástavby a vzrostlé zeleně a patří k nově vytvářené čtvrti rodinných domů na okraji města v přímém sousedství přilehlého lesa. „Pozemek byl plně zasíťovaný a připravený k výstavbě domu. Zároveň přesně odpovídal naší představě jižní orientace a mírného svahu, takže nabídl prostor pro zajímavé architektonické řešení a námi tolik preferovaný hezký výhled a dostatek slunce,“ vyjmenovávají manželé přednosti zvoleného místa.

Klesající terén umožňuje pohled jak na údolní berounskou zástavbu, tak protilehlé kopce. Terénní spád se tak nezbytně promítl do kompozice domu, do nějž se atypicky vstupuje přes horní klidové patro, a rozhled do kraje zase sehrál důležitou roli při vnitřním uspořádání místností.

Z ulice dům vypadá jako přízemní. Vstup lemují gabionové zídky, branka a vjezdová vrata mají ocelovou konstrukci.

Požadavky na dům shrnul jeho architekt, Martin Náhlovský z ateliéru Master Design, do několika bodů – pokojný život ve vlastním prostředí, výchova dětí, bezpečí… Majitelé si kromě pohodlného bydlení pro dnes už čtyřčlennou rodinu přáli dostatek místa a úložných prostor, propojení interiéru se zahradou a s tím související bohaté prosklení.Přešli od tradiční podoby domu se sedlovou střechou k představě moderně pojaté stavby, která je maximálně funkční a přitom dostatečně osobní.

Slovo architekta

„Práce s netradičním terénem obnáší řadu kompromisů a předně vyvolává atypická řešení v rámci hmotové, provozní a materiálové profilace,“ říká architekt domu, Ing. arch. Martin Náhlovský, s tím, že rodinný dům v Berouně tuto situaci jasně dokládá. „Přízemí stavby je ve své podstatě suterénem a patro objektu zase přízemím. Vše je zde jaksi obráceně. Zásadně je třeba vnímat moderní výraz stavby, která se nekompromisně zapisuje do developersky nalinkované ‚hrací plochy‘. Za nejaktivnější činitele lze označit hmotu patra, která zvědavě nakukuje do krajiny, a v neposlední řadě prostorově vypreparované schodiště, které kopíruje tvar okolního terénu.“

Vnější forma…

Sestup z horního podlaží do spodní společenské zóny umožňuje přímé schodišťové rameno s dřevěným obkladem, které kopíruje svažitý terén a doslova se po něm „plazí“.Kompozičně se stavba skládá ze tří provozních kvádrů, a to technického, obytného a komunikačního, které jsou půdorysně seskupeny do tvaru písmene L. Tím je docíleno oddělení obytného prostoru ze severní a východní strany a vymezení zahrady.

Provoznímu rozdělení domu odpovídá i materiálové a formální rozlišení jednotlivých částí – technické zázemí s garáží a skladem je v šedé barvě, obytná sekce je navržena v bílé omítce s meziokenními dřevěnými spojkami a schodišťové rameno má dřevěný obklad.

Největší objem domu přísluší podélné obytné zóně orientované ve směru svažitého terénu. V severní části pozemku je tento celek částečně zapuštěn do země a jeho horní soukromá část je navržena jako zkosený a netradičně seříznutý kvádr. Spodní podlaží s masivním prosklením se otevírá na jih a západ, umožňuje přímý vstup na terasu a je částečně stíněno vykonzolovaným patrem domu.

Toto vykonzolování je ovšem vyvoláno nejen potřebou zastínění přízemí, ale i patra. Forma „oka“ vyplynula ze samotného prostředí a z umístění stavby na kopci. Výhledy do krajiny byly v tomto případě natolik silné, že se uplatnil tvar jakéhosi dalekohledu a ložnice majitelů se v pozici průzoru otevírá směrem do okolí. „Současně lze hovořit o protichůdném manévru ve vztahu ke schodišťové hmotě. Zatímco ta se plazí po terénu a kopíruje jeho tvar, patro se pokouší gravitačně vysmeknout,“ říká architekt.

Podle něj je diagonální seříznutí už jen jakýmsi dovětkem tohoto manévru. „Jedná se o náhlé seříznutí silově vzepřené hmoty a současně o záměrnou negaci pravoúhlých souřadnic. Umělé stavební tak přechází v přírodní zahradní.“

Interiér společné obývací části je laděn do neutrálních přírodních barev. K povrchové úpravě krbu a některých stěn byla použita dekorativní omítka Marmorino.

… a vnitřní uspořádání

Obytná část stavby je rozdělena do dvou úrovní. Po vstupu do domu směřují první kroky do patra, kde se nachází dvojice dětských pokojů, ložnice a společné koupelnové zázemí. Přímé schodišťové rameno vede do nižšího podlaží, do obývacího pokoje s kuchyní a stolováním. Společenská zóna je pojata coby otevřený prostor.

Aby bylo při dané orientaci domu dosaženo jisté teplotně-provozní rovnováhy, je kuchyňská sekce zaklesnuta do terénu. Ochrana vůči světlu a teplu je provedena prostřednictvím stropních a střešních přesahů stavby a pomocí předokenních žaluzií. V dětských pokojích lze západní slunce podle architekta vnímat jako vítaného společníka v době, kdy děti usedají k domácím úkolům.

Nábytek byl z větší části zhotovený na míru a jeho realizace byla včetně kuchyně svěřena české firmě JN Interiér.

Velikosti oken nejsou v horním podlaží nijak dramatické, jiné je to s denní zónou v přízemí, která je prosklená kompletně. Energeticky stavba spadá do třídy B, tzn. že je velmi úsporná. „Chtěli jsme dům energeticky nenáročný, nadstandardně izolovaný a vybavený ekologickým tepelným čerpadlem. Nebylo naším cílem stavět pasivní dům, u nějž je nízká spotřeba energie často vykoupena kompromisy,“ říkají majitelé.

Interiér na míru

Ateliér Master Design se podílel i na návrhu interiéru pro všechny důležité místnosti. Majitelé si přáli vzdušný prostor, a proto je výška místností i dveří nadstandardní, a zároveň upřednostňovali jistý minimalismus. Z materiálů zde byla použita především osvědčená kombinace: dřevo, laminovaná dřevotříska, sklo, kovové elementy, zemitě tónované keramické obklady, bílé sanitární vybavení...

Podlahové vytápění je podle majitelů skvěle účinné i pod třívrstvou dubovou podlahou a koberci, které zvolili do některých místností.

Majitelé ukáznili interiér do několika barevných prvků – světle krémové provedení stěn doplňuje přírodní barva dubové podlahy a nábytku a kontrastní bílá čelních ploch vybavení a kuchyňské linky. „Přestože se zařizováním ještě nejsme zcela hotovi, nepředpokládáme, že bychom jej zaplnili zbytečnými dekoracemi. Chtěli bychom zachovat čistý styl, na kterém jsme se s architekty již na počátku realizace shodli,“ ozřejmují pojetí interiéru manželé.

Dobré reference

Čtyřčlenná rodina žije v domě už přes půl roku a má tak zkušenosti ze zimního i letního provozu. „Oceňujeme, že po funkční stránce je nové bydlení bezproblémové a provoz domu intuitivní. Je znát, že je dům navržen podle našich potřeb, takže sžívání proběhlo rychle,“ uvádějí manželé. S prací architekta a jeho kolegy jsou maximálně spokojeni. „Naše požadavky na dům správně rezonovaly s jejich autorským stylem. Dali tvar naší představě o bydlení takovým způsobem, že jsme jej okamžitě přijali za vlastní.“ Své práce se podle nich zhostila se ctí i realizační firma Kostav. „Oceňujeme, že při stavbě nad projektem uvažovali a při jejím průběhu doporučili několik dílčích vylepšení původního návrhu, která byla určitě smysluplná,“ uzavírají oba své hodnocení.

Další zajímavé zděné domy můžete najít také na webu Stavbadomu.net.

Text: Zdeňka Zienertová, Foto: Jiří Ernest