Velkorysé prostory, nejmodernější vybavení, vlastní bazén, terasa a zahrada, která nedá skoro žádnou práci, to jsou hlavní přednosti domu na okraji Prahy. Není divu, že si jej jeho majitelé užívají po celý rok i o dovolené. 

Dobrá dostupnost do centra Prahy autem i veřejnou dopravou, vybudovaná infrastruktura včetně obchodů a služeb, možnost spojit komfortní bydlení s podnikáním a samozřejmě hezké příjemné místo, to byla nemalá porce kritérií, která si vytyčila dvojice středního věku při výběru místa pro stavbu domu.

Po delším hledání objevili pozemek ve starší vilové čtvrti, který odpovídal těmto požadavkům, navíc se jim líbila jižní orientace, takže rozhodování bylo jednoduché. Poměrně jasno měli i o architektuře domu a jeho funkci. „Svého“ architekta našli na internetu na stránkách našeho časopisu a ve výběru se utvrdili po návštěvě řady domů, které Aleš Gadlina navrhl a také realizoval.

Bazén s prosklenými stěnami působí jako pokračování zahrady v interiéru. Kvetoucí zelená stěna sem přináší svěžest a živé barvy přírody.

„Dostal jsem poměrně rozsáhlé a podrobné zadání domu s kanceláří, vnitřním bazénem, velkým obývacím prostorem, krytou terasou a komfortním zázemím, včetně počtu místností a jejich velikosti. Rozsah byl celkem na 350 metrů čtverečných užitné plochy,“ uvádí Aleš Gadlina. „Mám zkušenost, že čím dává klient přesnější zadání a čím podrobněji vybírá, tím lepší je spolupráce. Když jsou klienti schopni vytvořit jasné zadání a zároveň respektují odbornost architekta, jeho invenci a nechají si i poradit, je to nejlepší předpoklad k dobrému výsledku.“ To se potvrdilo i v tomto případě.

Ruku v ruce šly požadavky na kvalitní trvanlivé materiály a energetickou úspornost. „Používám zdicí systém Porotherm v kombinaci s okny s izolačními trojskly a rekuperačními systémy. Tuto konstrukci mám za léta prověřenou – při správném architektonickém návrhu vznikne příjemné zdravé bydlení a i takto velký dům dosahuje nízkých provozních nákladů.“

Kvalitní trávník v kombinaci s několika okrasnými a užitkovými záhony a chodníčky ze zámkové dlažby představují ideální, takřka bezúdržbovou zahradu pro ty, kdo se chtějí plně věnovat práci a řadě zálib.

Velký komfort na malé zahradě

Výchozí podmínky – svažitý pozemek o rozloze 700 m2 se vstupem z jihu, maximální povolená zastavěnost 30 % a požadavky na velkou užitnou plochu vedly k třípodlažnímu uspořádání se vstupním suterénem. Stavba je osazena do severní části parcely, s minimálním předepsaným odstupem 3 m od hranic se sousedy.

Jižní část je rozdělena opěrnou zdí na rekreační trávník v úrovni kryté terasy a hlavního obývacího prostoru a na dlážděnou plochu svažující se k vjezdu do garáže a hlavnímu vstupu do domu. Obyvatelé domu velkou zahradu nijak nepostrádají – užívají si hlavně terasu a bazén; malý trávník, pár okrasných keřů a užitkový záhon úplně odpovídají jejich životnímu stylu.

Jídelní stůl přímo navazuje na varné centrum. Atraktivitu střízlivého interiéru zvyšuje rozptýlené osvětlení, LED svítidla jsou zakomponována do stropu a nábytku.

Dispozice domu vychází z tvaru písmene L. V suterénu je vedle dvojgaráže umístěna vstupní hala se schodištěm, technickým zázemím a sklady, samostatnou sekci tvoří kancelář s vlastním sociálním zázemím, přístupná jak z domu, tak přímo zvenčí. „Za velmi prozíravé považuji rozhodnutí stavebníků umístit vedle schodiště i výtah,“ podotýká Aleš Gadlina.

Otevřené schodiště uvede hosty přímo do centrálního obývacího prostoru, obklopeného z jedné strany kuchyní s velkou jídelnou a z druhé strany wellness zónou, kterou tvoří bazén, sauna a sprcha. Všechny tyto části jsou v optickém kontaktu – bazénová hala sousedí prosklenou stěnou s obývacím pokojem a do jídelny a kuchyně vedou posuvné prosklené dveře.

Nejoblíbenější část domu se však nachází venku – krytá terasa za prosklenými stěnami je umístěna v příjemné chráněné poloze v rohu tak, aby na ni svítilo příjemné dopolední slunce, ale před západními žhavými paprsky ji stíní bazénová hala. „Většinu roku vlastně bydlíme tady,“ vysvětlují majitelé domu. „A během prvního léta jsme pochopili, proč tu Aleš Gadlina navrhl zvýšený strop. Má podobný efekt jako kopule, odvádí horko vzhůru, takže je tu příjemně i za největších veder.“ To se projevilo i během naší letní návštěvy.

Terasa má praktickou a trvanlivou podlahu z dřevoplastu. Majitelé domu velmi oceňují efekt zvýšeného stropu – teplo stoupá vzhůru a posezení u stolu je i v létě příjemné.

Otevřené schodiště pokračuje do druhého podlaží se dvěma pokoji pro hosty a hlavní ložnicí. Na rozdíl od běžně pojímaných ložnic bez výrazu, které se omezují na postel, skříň a noční stolek, je zde, stejně jako v celém domě, jasně vidět snaha vytvořit útulné prostředí podpořené maximálním komfortem, a to jak pro majitele domu, tak pro hosty.

„Stavbě domu jsme se hodně věnovali, konzultovali veškeré detaily, vybírali materiály. Vyplatilo se, že nás architekt už od studie stále vedl, stále s námi komunikoval a prováděl i realizaci, takže měl vše pod kontrolou a dodržel veškeré záruky. Tak se například za první republiky běžně stavělo. Dnes stavebníci přípravu projektu i dozor často podceňují, snaží se na všem ušetřit. Ale právě díky důslednosti a neustálému vzájemnému kontaktu ve všech fázích vše dopadlo k naší spokojenosti,“ uzavírají majitelé naši návštěvu.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk

logo MessengerPoslat Messengerem