Čistě bílý kvádr mezi vzrostlými stromy levituje nad oplocením z režného zdiva – tak působí ladná stavba na kolemjdoucí. Podle slov Ing. arch. Viktora Černého, majitele i architekta zároveň, je právě místo rozhodující položkou hodnoty stavby a především života v ní. Vytvořil jednoduchou precizní stavbu zasazenou do neopakovatelné atmosféry pražského příměstí s bohatou historií.

Na úvod naší návštěvy Viktor Černý, architekt a majitel domu v jedné osobě, vysvětluje: „Můžete postavit sebelepší stavbu, ale uprostřed sídliště nebo na samotě bez infrastruktury se ztrácí její hodnota.“

Garáž, hlavní vstup, obývací pokoj a pracovna jsou orientovány na jihovýchod, obývací pokoj je prosklen i na severozápad do intimní části zahrady. Tlumená barevnost fasád se nenásilně zapojuje do zástavby ztrácející se ve stínu vzrostlých jehličnanů.

Investor, který dnes pracuje v užším vedení společnosti působící v oblasti stavebnictví a architekturou se zabývá spíše nárazově, vtiskl svůj cit pro výraz a umělecké řešení prostoru do stavby, o níž snil už od dětství.

„Vždy jsem chtěl pro svou rodinu postavit dům a představu, jak má vypadat, jsem měl hned od začátku. Inklinuji k moderní architektuře, a tak jsem preferoval jednoduchou stavbu s funkcionalistickými principy. Mám rád prostředí, kde jsem vyrůstal, a je skvělé, že v něm mohou vyrůstat i mé děti. Máme výhled do lesa a zároveň má místo velkou tradici s dlouhodobě vybudovanou infrastrukturou na vysoké úrovni.“

Terasa v podobě paluby z tropického dřeva bezbariérově navazuje na podlahu obývacího pokoje a spolu s posuvnou prosklenou stěnou tvoří nenásilný přechod mezi vnitřním a vnějším prostředím domu.

Dispozice pro běh času

Dům pro čtyřčlennou rodinu je tvořen dvěma hmotami přimknutými k sobě ve tvaru písmene T. Přízemní část s fasádou z keramických pásků Roeben tvoří úzká vstupní hala s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Zvýšená světlá výška stropu dává vyniknout proskleným bočním stěnám kvádru a zve okolní zahradu do interiéru jako jeho nedílnou optickou kulisu.

Východní i západní terasa z tropického dřeva Garapa bezprahově navazuje na vnitřní dubovou podlahu a tvoří osluněnou letní jídelnu jak pro ranní kávu, tak pro večerní grilování. Třetí intimnější teráska určená pro klidné nerušené chvilky s knihou vznikla na ploché střeše zčásti pojaté jako zelená zahrada.

Po ránu se dá z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí.

Dominantní dvoupodlažní kvádr s bílou omítkou pokrývá veškeré další funkce domu a tvoří pohledovou clonu pro všechny tři odpočinkové terasy. Kromě garáže s lehce sníženým stropem obsahuje přízemí technickou místnost a komplex ložnice s šatnou a koupelnou.

V prvním patře pak spojovací chodba vede do dvou dětských pokojů, koupelny a otevírá se do pracovny, opět s vyšší světlou výškou svědčící fotografickému využití místnosti. Přílivu světla napomáhá prosklená stěna orientovaná na jihovýchod se skleněným zábradlím lehce zapuštěného balkonu.

Pracovna v horním podlaží je otevřena do haly a má panoramatický výhled do lesa velkým neděleným oknem. I zde vzniklo veškeré vybavení na zakázku podle návrhu architekta.

„Dokud jsme neměli děti, trávili jsme veškerý volný čas v přízemí. Stejně můžeme dům využívat i s ohledem na stáří,“ říká majitel o promyšlené dispozici umožňující dle potřeby omezit stavbu na bungalov bez nutného šplhání do schodů. 

Konstrukční řešení

V otázce konstrukce stavby a použitých materiálů je investor pravým odborníkem, neboť se právě v této branži profesně pohybuje.

Od počátku jsem měl jasno, že chci zděný dům bez komplikovaných, složitých konstrukcí a detailů. Vzhledem k větším rozponům a velkorysejším prostorovým řešením ale byly navrženy železobetonové monolitické stropy. Svislou nosnou a obvodovou konstrukci tvoří keramické bloky, přičemž obvodový plášť má kontaktní zateplovací systém. Prosklené části fasády jsou navrženy v hliníkových rámech, dominantní plochy mají posuvné stěny,“ popisuje stavbu Viktor Černý.

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny.

Izolační trojskla a zvolené zateplení fasády udržují teplo zajišťované plynovým kotlem s podlahovými rozvody v přízemí a klasickými radiátory a fancoily v horním podlaží. V přechodném období může topný systém nahradit široký krb v obývacím pokoji, který je schopen rychle vyhřát prostor svým sálavým teplem.

Stromy okolního pozemku navíc přirozeně nahrávají potřebám domu: „Spodní větve jsou seřezané do správné výše, takže v zimě nízké slunce vyhřívá interiér, v létě naopak stíní. Jsem zastáncem názoru, že strom se dá pokácet vždycky, proto všechny vzrostlé stromy kolem stavby zůstaly a jsem za to rád,“ dodává investor.

Velkému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop. Významnou součástí obývacího pokoje je krbové těleso s šedým keramickým obkladem a zapuštěnou krbovou vložkou. Geniálně jednoduché skladování dřeva působí jako atraktivní výtvarný prvek.

Vytříbenost nestárne

Nadčasová jednoduchost stavby se stejnou měrou otiskla i do pojetí interiéru. Kombinace tří neutrálních barev – šedé, bílé a tónu dubové dýhy – vytváří rámec na míru vyrobeného vybavení. „Chtěl jsem prostor využít na maximum a zároveň zachovat jeho jednotu, a proto je veškerý nábytek vytvořen v jednom stylu, jednou firmou,“ říká majitel.

Převládající dubová dýha ladí s bílými stěnami, kuchyní i dalším zařízením. Vše doplňují kontrastní temně šedé prvky technického vybavení a granitové kuchyňské desky. Šedá je pak využita především na keramickém velkoformátovém obložení krbu a podlah více zatížených částí dispozice.

Díky prosklení ze dvou stran má obývací pokoj dostatek světla po celý den. Dominuje mu atypická nábytková sestava na čelní stěně, z níž jako „prodloužená ruka“ vybíhá velký stůl pro společné rodinné stolování.

Přestože obklady v interiéru působí jako přírodní kámen, jsou vyrobeny z keramiky a v různých přírodních odstínech je od stejného výrobce nalezneme v koupelnách a technických prostorách domu. Navazují vizuálně na exteriér, kam se z praktických důvodů více hodí skutečný kámen – šedá opalovaná žula lemuje vilu po celém obvodu.

Text: Daniela Rígrová, Foto: Viktor Černý

logo MessengerPoslat Messengerem