Na pozemku, který majitelé zdědili po rodičích, stála původně stará dřevěná chata, v té době ovšem už neobyvatelná. Její umístění i orientace vůči světovým stranám byly však ideální, na tomtéž místě proto mohl vzniknout nový dům.

Stavba obložená šedými cetris deskami příjemně zapadá do krajiny. Není osazena v rovině terénu, jak je tomu dnes zvykem, ale ve zvýšené poloze na mikropilotech (včetně dřevěné terasy). Toto řešení umožňuje provětrávání zespoda, což prospívá dřevěné konstrukci. Z terasy na trávník vede venkovní schodiště z pozinkovaného ocelového pororoštu a skluzavka.Pozemek v klidnější části menší obce v jižních Čechách se výrazně svažuje k jihu, přístupová cesta vede po jeho severní straně a přes koruny stromů se z horní hrany pozemku otevírá pohled na blízké město, za hezkého počasí i na pohoří Šumavy. „Tento výhled máme rádi, a proto v našich úvahách o nové stavbě hrálo jeho zachování důležitou roli,“ vysvětlují majitelé a pokračují: „Naším dalším požadavkem bylo, aby stavba poskytovala relativně pohodlné ubytování pro všechny členy rodiny, a to po celý rok.

Pozemek v klidnější části menší obce v jižních Čechách se výrazně svažuje k jihu, přístupová cesta vede po jeho severní straně a přes koruny stromů se z horní hrany pozemku otevírá pohled na blízké město, za hezkého počasí i na pohoří Šumavy.Od samého počátku jsme se přikláněli k dřevostavbě, vzhledem k jejím izolačním vlastnostem při zachování lehkosti konstrukce.“ Zpočátku vybírali majitelé mezi typovými domy, ale protože žádný z nich nesplňoval jejich představy, rozhodli se pro návrh „na míru“ a oslovili architektonický ateliér Molo architekti. „Tento ateliér jsme si vybrali na doporučení a od začátku jsme jednali s architekty Patrikem Zamazalem a Majou Nalevankovou. Ti si vyslechli naše představy, navštívili pozemek a připravili nám několik návrhů na výběr. Umožnili nám také návštěvu několika dřevostaveb z jejich dílny, což nám definitivně potvrdilo naše rozhodnutí pro dřevostavbu.“

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Ložnicím prospívá vyšší strop, působí prostorně a vzdušně.„Tím, že dům stojí na místě původní chaty,“ osvětluje situaci MgA. Mária Horecká Nalevanková, „zároveň respektuje i okolní zástavbu, v níž se opakuje stejný koncept – stavba na horní, severní straně pozemku s výhledem na jih. Okolí tvoří smíšená zástavba rodinných domů a rekreačních objektů.“

Z optického hlediska je dům rozdělený na dvě jednopodlažní hmoty s rozdílnou výškou. Nižší část, bližší k zahradě, slouží ke společnému životu rodiny a je orientována na jih, vyšší zadní část směřuje na sever, ale pokojům a koupelně v této „noční zóně“ se dostává i jižního světla horními okny.

Názor majitelů

Architekti dokázali naše ne vždy zcela konkrétní představy přetvořit v návrh, který nás zaujal. A nezůstalo jen u toho. Doporučili nám také vhodné firmy, protože jsme stavbu nedělali na klíč. Spolupráce s těmito firmami v době realizace stavby pro ně byla samozřejmostí. Dá se říci, že zpočátku pracovní vztah s architekty Patrikem Zamazalem a Majou Nalevankovou přešel během stavby domu v přátelství.

Na podlaze v koupelně, WC a v zádveří byla položena barevná kaučuková krytina Nora, kterou majitelé koupili ze zbytků podlah budovy Národní technické knihovny.Život ve dvou zónách

Vstup do objektu vede ze západní strany přes zádveří, využívané současně jako šatna. Odtud se vchází do hlavní místnosti, která plní současně funkci obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Obytný prostor je na jižní straně spojen posuvnými dveřmi, vsazenými do rozměrné prosklené stěny, s prostornou dřevěnou terasou a se zahradou. V letních teplých dnech se tak opticky zvětšuje a získává na vzdušnosti.

V interiéru architekti odhalili konstrukci stropu z dřevěných fošen se záklopem z OSB desek.Za hlavní místností následuje klidová zóna domu se třemi ložnicemi, koupelnou a samostatným WC. Menší podlahovou plochu těchto místností kompenzuje zvýšená výška stropu, která umožnila vybavit dvě ložnice palandami na spaní. V podhledu nad koupelnou jsou instalovány technologie.

„Celá stavba se vyvíjela podle projektu,“ pokračuje Maja Nalevanková, „pouze pro velké jižní okno jsme původně navrhli jako zastínění posuvné panely z rákosí, ale po zhotovení stavby se klienti rozhodli, že chtějí terasu zastřešit, aby ji mohli používat i za deště. Pergolu, na které bude natažena bílá plachta, jsme tedy navrhovali dodatečně.“

Slovo architekta

Krásný pozemek, rozumné zadání, výborní klienti, bezproblémové stavební řízení, realizace bez nepříjemných překvapení, bezvadná komunikace se stavební firmou, skvěle nafoceno. Víc takových projektů!

text: Dana D. Daňková, foto: Zdeněk Lhoták

logo MessengerPoslat Messengerem