Pozemek v mírném svahu na okraji vesnice každého uchvátí panoramatickým výhledem na romantický svět Českého ráje. Při projektování domu se ale ukázalo, že tato kouzelná mince má dvě strany.

Skvostem koupelny je autentická japonská dřevěná vana ofuro z cedrového dřeva hinoki, vyrobená bez použití lepidel, šroubů a hřebíků. Je třeba ji pravidelně používat a správně udržovat, škodí jí sucho. Výroba a dovoz z Japonska vyšly téměř o polovinu levněji než tehdy dostupné lepené dřevěné vany na evropském trhu (dodala firma Bartokdesign).Podoba domu byla do značné míry předurčena polohou na okraji chráněné krajinné oblasti Český ráj. Předvídatelnými výchozími požadavky místních úřadů byla obdélníková stavba se sedlovou střechou a malými tabulkovými okny, vycházející z tvarové a materiálové palety tradiční místní architektury. Orientace na jih a na západ však nabízela ideální podmínky pro vytvoření bohatě prosvětleného obývacího prostoru v přízemí s krásným výhledem a přímým výstupem na zahradu.

Majitelé si také přáli fasádu obloženou režnými cihlami, což není pro tuto oblast typické. Za to, že se „dobrá věc" nakonec podařila, vděčí sousední cihelné stodole s posuvnými dřevěnými vraty. Tento prvek architekt aplikoval na zastínění velkých prosklených ploch v jižní a západní fasádě domu, vzhled novostavby se tak přizpůsobil původní zástavbě a regulím bylo nápaditým způsobem učiněno zadost.

Slovo majitelů

„Na domě se nám nejvíce líbí propojení interiéru s exteriérem, plynulý přechod z hlavní obytné místnosti do zahrady. Tento prvek se podařilo zachránit díky argumentaci podoby se sousední stodolou. Ani v zimě není třeba se bát velkých prosklených ploch, tepelněizolační vlastnosti dnes vyráběných oken jsou vynikající."

Půdorys tradiční i moderní

Jídelnu zařídila paní domu starým masivním dřevěným nábytkem, který doplňuje lustr ve stylu Tiffany. Atmosféru domu doladila obrazy, africkými maskami a dalšími vkusnými artefakty.Ze zádveří orientovaného na sever se vstupuje do centrální haly se schodištěm a dále do otevřeného společného obývacího prostoru orientovaného na jih a na západ. Můžeme tu vysledovat určitou analogii s obytnou kuchyní či tzv. světnicí, která bývala umístěna v hlavním průčelí venkovských stavení a kde se odehrával veškerý rodinný život.

Velká rohová kuchyň s dominantním ostrovním varným centrem a masivní jídelní stůl nasvědčují tomu, že moderní životní styl a staré dobré zvyklosti se nevylučují, charakteristická kachlová kamna nahrazuje velké krbové těleso. Na jižní straně je obývací prostor propojen s knihovnou a na západní straně, za prosklenou posuvnou stěnou, přechází v krytou terasu s venkovním stolováním.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Hlavní průčelí má symetrický rozvrh, charakteristický pro venkovská stavení. Dřevěná pergola představuje moderní prvek.„Kuchyň byla v původním návrhu oddělená a nacházela se na místě nynější knihovny, máme ale rádi blízký kontakt a tato úprava dispozice nám lépe vyhovuje," říká majitelka domu. Zadní část přízemí zaujímá garáž a sociální zázemí. Tato partie je podsklepená, do suterénu architekt umístil technickou místnost, prádelnu a skladovací prostory.

V podkroví se, v souladu s dnešním klasickým uspořádáním dvoupodlažního bydlení, nacházejí ložnice, dvě koupelny, WC, šatna a v západním průčelí společenská místnost se sezením, klavírem a televizorem.

Technika v jednotě s přírodou

Okno do kuchyně je nízko nad terénem, protože společná obývací část má oproti vstupu sníženou podlahu.Středem jižního průčelí domu prochází dvoupodlažní arkýř obložený dřevem. Tento plastický prvek člení jednolitou stavbu, což jí opticky prospívá a zmenšuje její měřítko. Zatímco tvarové řešení a výběr materiálů jsou založeny na osvědčených hodnotách, konstrukční řešení a technické vybavení odpovídají současnému modernímu standardu s ohledem na životní prostředí. V projektu nebylo podceněno sociální a technické zázemí, jak tomu u dnešních novostaveb často bývá.

Energeticky úspornou domácnost vytápí tepelné čerpadlo systému země/voda v kombinaci s podlahovým topením, v obývacím pokoji je instalován krb s krbovou vložkou a rozvody teplého vzduchu do podkroví. Majitelé se rozhodli pro úsporné „vodní hospodářství" - dešťovou vodu ze střechy svádějí do nádrže a využívají ji k zalévání zahrady, v budoucnu uvažují také o jejím dalším využití i v domácnosti. Soužití s přírodou není v tomto domě obvykle zmiňovaným klišé, ale postupně se stává nedílnou součástí bydlení.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.

text: Jitka Pálková, foto: Věroslav Sixt

logo MessengerPoslat Messengerem