Zrekonstruovaný rodinný dům, postavený ve dvacátých letech na Jablonecku, je pozoruhodný nejenom svou architekturou, ale také umístěním – přiléhá ke skále, na které stojí zámeček z 18. století.

Pohled od vstupní branky u příjezdové komunikace. Zastřešené garážové stání se sedlovou střechou zůstalo po předchozích majitelích, v pozadí romantický zámeček.V roce 2013 pan David pronesl před svojí přítelkyní – dnešní manželkou, že by si chtěl splnit sen, a to pořídit si rodinný domek. „Člověk chce vždy to, co nemá. Já vyrůstal v paneláku v Jablonci. Záviděl jsem všem kamarádům a vrstevníkům, že bydlí v domech se zahradou. Už na základní škole jsem si říkal, že do 27 let budu mít svůj vlastní rodinný domek. A toto předsevzetí se mi podařilo splnit,“ rekapituluje dnešní majitel rekonstruovaného domu.

V únoru 2014 objevil v nabídce realitní kanceláře dům, atypicky umístěný pod skálou se zámečkem v historizujícím slohu, a rozhodl se jej koupit. „S nikým jsem se neradil, byl to můj klučičí rozmar,“ vzpomíná na okolnosti koupě.

Historický exkurz

Dům pochází z roku 1924 a byl postaven ve funkcionalistickém slohu, což bylo v daném místě neobvyklé. Nestandardní stavba je velmi úzká, má vysoký štít a pultovou střechu. Atypický dům svou nadčasovostí předběhl dobu svého vzniku.

„Vždy mě fascinoval funkcionalismus a minimalismus, takže mě dům opravdu zaujal,“ svěřil se pan David. Původně rodinný dům dlouho sloužil jako dílna, ve které se lepily skleněné figurky a vánoční ozdoby. Potom zde byl sklad, o čemž svědčily silné mříže na oknech v prvním patře, které zde byly ještě v době, kdy pan David dům koupil.

Kuchyňská sekce s kuchyňskou linkou a jídelní část hlavní obytné místnosti v přízemí je prosvětlena prosklenými dveřmi, kterými se dostanete na terasu a na zahradu.

Čas odříkání

Původní stavKoupě se odehrála rychle a impulzivně, což přineslo mladému páru výraznou životní změnu – z pohodlí bytu se přenesli na staveniště. Dům byl tři roky neobydlený, byl několikrát vykraden a značně zdevastován. Předchozí obyvatelé zde provedli dílčí, ale většinou vcelku nevýznamné úpravy.

„Jedinou výjimku tvořila pultová střecha pokrytá falcovaným hliníkovým plechem v barvě antracitu, což zapadalo do naší představy o podobě rekonstrukce funkcionalistického domu.“ Mnoho věcí zde bylo zničeno, všude vzlínala vlhkost, takže noví majitelé museli nechat dům podřezat.

Čerstvý majitel si vůbec nedokázal představit, kolik úsilí bude rekonstrukce stát a jak to bude pro všechny náročné. „Pracoval jsem zde každý den po práci, třeba od šesti hodin do půlnoci, všechny víkendy – o dovolené nemluvě, strávil jsem tu veškerý čas. Naštěstí jsem v tom nezůstal sám a rád bych touto cestou poděkoval své manželce, rodině a přátelům za jejich podporu a pomoc.“

Většinu prací si pan David dělal sám, kromě několika málo odborných řemesel, největším rádcem mu byl google a přítel na telefonu. Rekonstrukce probíhala od těch nejhrubších prací, jako bylo bourání příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem, sekání drážek pro rozvod trubek topení a elektřiny. Instalace si také prováděl sám, kromě konečných revizních zkoušek a zapojení kotle a elektřiny. Svépomocí prováděl i štukové omítky, plovoucí podlahy skládal spolu s dědou přítelkyně.

Obytná část hlavní místnosti v přízemí se sedací rohovou soupravou, konferenčním stolkem a televizí. Štukové omítky si majitel prováděl sám, s plovoucí podlahou mu pomáhal děda přítelkyně.

Problémy s vlhkostí

Vzlínající vlhkost dosáhla do výšky půl metru, takže bylo nezbytné dům podřezat a zabránit vzlínání vlhkosti. Sonda vrtákem do základů odhalila původní izolační lepenku, která se ovšem rozsypala v ruce. Nejdřív majitel odsekal omítky po obvodu až na cihlu a celý obvod domu musel odkopat pod úroveň podlahy. Po obnažení zdí se skoro až u základů, v místech, kde se cihly dotýkaly žulových základových bloků, prováděla podřezávka zarážením separačních nerezových plechů do spár ve zdivu. Díky otřesům při této práci odpadla značná část omítek i starých cihel.

V domě byla vyměněna původní špaletová okna a došlo i na nové stropy ze sádrokartonu, včetně zateplení. Při rekonstrukci ale zažil pan David také radostné okamžiky, například když po obnažení konstrukce stropů zjistil, že jsou stropní trámy v obstojné kondici a nemusí je měnit.

Dispozice domu 

Jde o dvoupodlažní dům 3 + kk. Hlavním vchodem se vstupuje do nově přistavěné předsíně (v původním zádveří metr na metr bylo podle majitele obtížné si zout i boty). Následuje původní předsíňka, ze které vedou dveře do hlavní místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí s krbem. Za kuchyní je původní malá spižírna, kde mají dnes království dvě kočky, následuje samostatná toaleta s umyvadlem a technická místnost s plynovým kotlem a bojlerem, která také slouží k ukládání zahradní techniky a jako dílna.

Do patra se dostanete po původním žulovém schodišti. Proti schodišti je malá předsíňka, dětský pokoj a kuchyň, je tu i koupelna s vanou a sprchovým koutem, pračkou a sušičkou a samostatná toaleta.

Ložnice ve druhém nadzemním podlaží s vestavnou skříní a „atomárním“ lustrem. Na levé straně nahoře trůní na skříňce jedna z koček, respektovaný a vážený člen rodiny.

Zahrada a okolí domu

Zahrada je obehnána plotem z KB bloků a má terasovitý charakter, z kuchyně se vychází na spodní terasu a na vyšším stupni terasy je vchod do samostatného klenutého kamenného sklepa. Otevřené stání pro automobil se sedlovou střechou tu zbylo po předchozích majitelích domu.

Dům je přistavěn ke skále důmyslným způsobem, pomocí předstěny vytvořené ze dvou řad cihel s provětrávanou dutinou. Toto řešení je dokladem stavebního umu našich předků, kteří se tak vypořádali se zatékající vodou a díky komínovému efektu i s vlhkostí. Kvůli sousedící skále byl dům zapsán jako kulturní nemovitá památka, což rekonstrukci komplikovalo, ale díky vstřícnosti památkářů byl chybný zápis revidován a jeho status změněn.

V současnosti majitelé pracují na dokončení okolí domu a věnují se terénním úpravám horní terasy.

Majitel domu a hlavní strůjce celé rekonstrukce pan David. Dům je sice hotov, ale mnoho práce ještě čeká při konečné úpravě terasovité zahrady s venkovním kamenným sklepem.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem